Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, szeptember 08, 2006

Repülős hírek, #100

Az ünnepélyes postot a lakótársam gépének teljes rendszerújrahúzásával teszem emlékezetessé.

Pórul járt pilóta Tajvanon: aki az elnöki különgéppel nyilvánosan viccel, annak nem lesz jó. Ezt már jól tudja Jen Jiunn-kang hadnagy, aki a barátnőjének küldött képek miatt került a szőnyeg szélére. A pilóta a kamerát legálisan tartotta magánál, azzal a század számára készíthetett belső felhasználásra fotókat. A négygépes kíséret tagjaként Jiunn-Kang alaposan „körbelőtte” F-16-osának fülkéjéből a tajvani elnök különleges felszereltségű Boeing-jét, mely szeptember 3-ám Palauba indult.
A képeket azonban továbbította barátnőjének is, aki különböző, nem túl hízelgő kommentárok kíséretében blogján publikálta azt //A hölgynek ezúton is gratulálok...//.
A blog fényképeit persze nagyon gyorsan felkapta a helyi sajtó, majd azonnal vizsgálat is indult az ügyben. A pilótát első lépésben eltiltották a repüléstől, a blogot hétfőn eltávolították a webről.

Szeptember 6-án felszállás közben lezuhant egy veterán kiképző repülőgép Duxfordban, a híres-neves Imperial War Museumtól nem messze, a kifutótól egy mérföldre nyugatra. A privát tulajdonú Lockheed T-33-as két pilótája, sérülésekkel ugyan, de túlélte a katasztrófát, melyben azonban a gép megsemmisült.

Szaúd-Arábia fegyverkezik, mint az őrültek: vanni van miből, de ki vezeti majd a gépeket? A most bejelentett francia bevásárlócsomag értéke 2.5 milliárd euró. A La Tribune üzleti nap keddi számának értesüléesi szerint 30 Fennec és 10 haditengerészeti változatú NH-90 helikopter és két Airbus A330-200 légi utántöltő repülőgép került a szaúdi táskába. A francia védelmi miniszter, Michele Alliot-Marie szerint a szeptember 3-án a szaúdi fővárosban, Rijádban „lezsírozott” üzletre 2 hét és három hónap közötti időintervallumban kerülhet hivatalos pecsét.
További érdekesség, hogy két, szintén nagyobb fegyverzetvásárlási csomagról még folynak a tárgyalások. A lap értesülése szerint a következő üzlet 2007-ben zárulhat, ennek becsült értéke 4 milliárd euro, míg a tartalmat egy újabb A330-220 tankerre és rengeteg helikopterre: 42 darab szárazföldi változatú NH-90-es, 20 Cougar SAR kutató mentő és négy Panther haditengerészeti helikopter alkotná. A jól értesült források szerint az üzlet 2007. második felében köttetik meg.
A harmadik, egyben legambíciózusabb csomag állítólag 48 Rafale vadászbombázó repülőgépről, hat többfeladatú fregattról, 6-8 tengeralattjáróról és meg nem határozott mennyiségű Leclerc nehéz harckocsiról szól majd.
//A szerző megjegyzései: Szaúd-Arábia, bár pénze a magas olajárak miatt mint a pelyva, igen érdekesen vásárolgat. Mint emlékezetes, nemrég jelentették be 72 darab Eurofighter Typhoon megvásárlását s nagy számban üzemeltetnek amerikai F-15-ösöket, többféle változatban. Az, hogy három, egymástól teljesen különböző üzemeltetési filozófiájú és alkatrészkészletű típust is párhuzamosan használnak, logisztikai szempontbólé egy rémálom, pénzügyi szempontból meg egy feneketlen zsák. Arról nem is beszélve, hogy a fentebb jelzett repülőeszközöket valakiknek vezetnie is kéne...//.

A Brazil Légierő két újabb, ex-francia Mirage 2000-C repülőgépet vett hadrendbe szeptember 4-én. Az ünnepőélyen, melyet a Goiás állambeli Anápolis Légitámaszponton tartottak, részt vett az ország elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva is.
A Mirage 2000-C-k a hetvenes évek óta hadrendben tartott F-103 Mirage III-as gépeket váltják fel.

Még egy érdekes hír Iránból: bejelentések szerint az Iráni Légierő sikeresen indított helyileg átalakított MIM-104 Hawk típusú légvédelmi rakétát egy F-14A Tomcat fedélzetéről.
A hírek szerint az indításra a „Blow of Zolfaqar” hadgyakorlaton került sor. A z Iráni Légierő szerint így a Tomcat-ek nagyobb távolságból és még hatékonyabban képesek megsemmisíteni az országra támadó ellenséges repülőgépeket //azért a Hawk már korántsem számít modern fegyverrendszernek, s kíváncsi vagyok a repülőgép-fedélzeti integrációra is... Megjegyzendő, a Hawk/F-14 páros már vagy 10 éves sztori, állítólag már akkor sikeresen hozták össze a két rendszert.//

Közös roman-francia hadgyakorlat kezdődött szeptember 4-én a konstancai Mihail Kogalniceanu Légitámaszponton. A “Chasseur Accompli 06” fedőnevű gyakorlaton 25 vadászrepülőgép és helikopter vesz részt. A Román Légierő sajtóosztályának információi szerint román részről 12 darab MIG- 21 Lancer és két IAR-330 helikopter, míg a franciák oldaláról 5 darab Mirage 2000D vadász, négy Mirage 2000N támadó és három Mirage F1CT többfeladatú repülőgép vesz részt a 10 napos, az interoperabilitást finomító közös hadgyakorlaton.

Madárral ütközött és lezuhant a Francia Légierő egy Mirage F1CT típusú vadászbombázó repülőgépe szeptember elsején. A katasztrófa Csádban, Abéché térségében történt, a pilóta szerencsésen katapultált, majd épségben felszedte a kutató-mentő szolgálat.
A rutin felderítő feladatot végrehajtó gép lakatlan területre zuhant, így további károkat nem okozott.

Egy F-16-os újjászületése, két lépésben.

A gép még teherautón:


Végül nem kevéssé átfestve, az oszlop tetején (a gépet annak az 86-0291 lajstromjelű gépnek a színeire festették át, amelyik a Luke Támaszponton állomásozott, a 944, Vadászrepülő Ezred állományában):


Szeptember másodikán Afganisztánban lezuhant a RAF egyik Nimrod MR2-es felderítő reoülőgépe. A szerencsétlenül járt gép fedélzetén 14-en veszítették életüket Kandahár mellett. Az eddigi adatok szerint baleset történt //jegyzem meg, sokáig az Irakban 2005-ben lelőtt brit C-130K Herky esetében is ezt hitték...//.