Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, augusztus 11, 2006

R.I.P.

Egy kedves barátom bátyja is ott volt, a Roham 2-vel. Őt is kitámogatták, locsolták.
Olvasom a Langlovagok.hu portál fórumait és csak gondolkodom.
Én ugyan nem vagyok tűzoltó, de azért az internetet használni még képes vagyok. Azt meg nem szeretem, ha butának néznek: ilyen a túl sok pézbe kerülő bodyguard is.

"Dobson elmondta, hogy a mozgásérzékelők, az úgynevezett body-guardok ára ugyanakkora, mint egy komplett légzőfelszerelésé. A mozgásérzékelők használata csak opcionális a tűzoltóságnál, vagyis nem az alapfelszerelés része. A helyi tűzoltóságok egyébként dönthetnek az ilyen eszközök beszerzéséről, de ahhoz 20 százalékos önrészt kell hozzátenniük."
http://index.hu/politika/bulvar/mostoha0809/

Nos, nem tudom, hogy egy komplett légzőszett mennyibe kerül, de azt tudom: a néhány perces kutatással megtalált Super Pass II-es készülék amerikai ára full extrásan, hőmérséklet-érzékelős riasztással felszerelve 230.95 dollár. Ez, akárhogy is számolom, a mai napon érvényes MNB-középárfolyammal (209,79 HUF) pontosan 48451 forint. Azaz kevesebb, mint 50 ezer magyar kovertibilis forint, tűzoltónként. A most kiutalt gyorssegélyből, leszámítva a postázás költségét, mondjuk pont két darab jött volna ki, halott tűzoltónként.
Tudom, a közbeszerzés kicsit megdobja az árat: mifelénk, kábalkáneurópában ez már csak így szokás.
Mint említettem: nem tudom, hogy mennyiért vesztegetnek egy komplett légzőszettet. De erősen csodálkoznék, ha az is ötvenezer forintba kerülne...
Egy másik Lánglovagok-fórum hozzászólása szerint "A Dräger Bodyguard készüléke jelenleg kb.150eFt+Áfa listaáron kapható."
Miért van az az érzésem, hogy hülyének néznek?

UPDATE #1:

"Az elhunyt tűzoltók családjainak megsegitésére gyüjtenek: 11746005-20007542 a számlára bármelyik OTP Fióknál költség nélkül lehet befizetni."

UPDATE #2:

A sajtóban a hivatalosan emlegetett hiperszuper színvonalhoz és a minden szükséges eszköz meglétéhez egy adalék:

"Egy 3500 fôs város, 16 km^2, önkéntes tűzoltója vagyok és nincs olyan SCBA (légzôfelszerelés) amelyen nem található PASS device (Personal Alert Safety System, body guard) a laktanyánkbán. El sem tudom képzelni, hogy egy több mint 2 millió fôt számláló városban 1300 db.-al van kevesebb mint kellene (azaz egy sincs).
Ami az elmúlt négy évben fejlesztésekre költött 14 milliárd forintot illeti, Fort Worth, Texas (600.000 fôs város, 39 laktanyával és 6 zászlóaljjal 850 tűzoltóval) tűzoltóságának éves költségvetése ennyi. [...]
Jelenleg több forrásból próbálok segítséget szerezni, hogy legalább Pintér Gábor laktanyája számára tudjak juttatni minimum 6, de inkább 12 PASS device-ot. Tudom, ez nem segit már rajtuk de esetleg valaki máson igen. Megjegyzem a gyorssegélyekbôl több mint 100 db PASS device-ot lehetett volna vásárolni."
(c) GTakacs, Langlovagok.hu forum

Csak a viszonyítás kedvéért...

1 Comments:

Anonymous MiaFene said...

Meg azt a <5000 Ft-ba kerulo egyszeru kis atalakitot, amivel a tuzolto legzomaszkhoz kozonseges gazalarc szurobetet csatlakoztathato. Amig van tulnyomas, zarva a szuro szelepe, ugy mukodik a legzokeszulek, ahogy rendesen, ha meg a palackbol elfogy a levego, onnan jon, ami eppen tud jonni - de biztos, hogy tobb eselyt adott volna meg ilyen korulmenyek kozott is a kijutasra, de legalabbis az eletbenmaradasra, mint a tomeny, fekete fust kozvetlenul belegezve.

Hasonlo filleres holmi a sotetben vilagito vezetozsinor, ami kimondottan ilyen celokra fejlesztettek ki, jol viseli a meleget, es meretehez kepest elegge eros fenyt bocsat ki.

Most megint nagy a fellangolas, 178 millios beszerzes a tuzoltoknak, amibol a 20% onreszt a Fov. Ok. allja Demszky jovoltabol. Csak kicsit sokba' volt a megrendeles feladasa.

MF

2:21 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home