Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, augusztus 18, 2006

Repülős hírek, #96

Augusztus 15-én nyilvánosságra hozták a július 30-i kalinyingrádi repülőgép-katasztrófa hivatalos vizsgálatának megállapításait. A jelentés szerint az Orosz Haditengerészet kötelékébe tartozó Szuhoj Szu-24M kétüléses támadó repülőgép azelőtt gylaulta le a fákat, mielőtt a pilóta gépét képes lett volna kivenni a merülésből. A Balti Flottához beosztott repülőgép kötelékben repült, ahol a kötelék parancsnoka minden gép pilótájára bízta, hogy lefelé kitörve kijussanak a felhőrétegből. A lezuhant gép 1200 méterről 450 méterre ereszkedett, majd felhúzta a gépet. A sebesség, a merülés gyorsasága és a terep közelsége miatt a repülőgép 20 méter magasan fáknak ütközött, majd széttört, a két pilóta halálát okozva.

India Katarból vásárolna használt Mirage 2000-es vadászrepülőgépeket. Az indiai kormány a helyi fegyverkezési verseny keretében erősödne, hiszen Pakisztán amerikai használt és új F-16-osokat kap. India emellett Katarból cseppfolyós földgázt is vásárolna: az eddigi évi 5 millió tonnát megnégyszerezve 2015-re.

Légvédelmi tűz fogadta a RAF Harrier GR7-es repülőgépeit Afganisztánban: kaptak vegyesen, rakétát és csöves légvédelmet is.
A Helmand tartományban végrehajtott támogató bevetések során a Kalasnyikov-lőszerek és RPG-rakéták mellett könnyű hordozható légvédelmi rakétákat is kilőttek a hat brit gép ellen. A repülőgépeket eddig nem érte találat.
A feltételezések szerint a tálib erők akár több száz amerikai és ex-szovjet vállról indítható légvédelmi rakétával is rendelkezhetnek, melyeket még az 1970-es és 80-as években kaptak vagy szereztek meg.

Augusztus 16-án lezuhant a Jordán Királyi Légierő egy kiképző repülőgépe. Az angol Slingsby T-67 típusú kétüléses, légcsavaros kisgép tanuló pilótája, Mohammed Ahmed Hijris életét veszítette, a másik pilóta, Khalid Mohammed Dheeb sérülésekkel, de túlélte a katasztrófát.