Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, augusztus 30, 2006

index menni japán

Egy kihagyhatatlan cikket prezentált az index.hu hírportál: a klasszikus módon elbaltázott haditechnikai cikk archetípusát.
A „Japán sürgős fegyverkezésbe kezdett” címet viselő írás címébe is bele lehet kötni: mit jelenthet vajh a sürgős jelző? Ha ez legalább 2-3 évet, akkor a szerző nem is tévedett sokat. Legalább ennyi ideje kísérem figyelemmel a japán mélytengeri flotta fejlesztéseit: a cikkíró véleményével szemben ugyanis nem idén júniusban kezdett fejvesztett vásárlásba Japán: évek óta tudatosan építik ki a nagy távolságokban is önállóan műveletre képes flottát s annak légvédelmét. Na de lépjünk tovább…
Lead, első mondat: „Az Egyesült Államok kedden átadott Japánnak egy ellenrakétákkal ellátott Shiloh hadihajót, ami közepes hatótávolságú rakétáktól védi majd a szigetországot.”
A mondatban rögtön három egetverő baromság is található //ez történelmi rekord, gratula az ismeretlenség homályába burkolódzó szerzőnek…//. Az első: maga a hajó, a második a hajóosztály kérdése. Jelezném, a szóban forgó egység, a USS Shiloh _nem_ egy önálló hajóosztály. Az index.hu újságírójának épülésére elárulom, hogy a CG 67 USS Shiloh a Ticonderoga-osztály (Ageis-rendszerrel felszerelt, irányított rakétás cirkáló) 21. egysége. Azaz egyrészt a hajó neve a Shiloh, másrészt nem egy hajóosztály, csak egy hajó neve, mert a hajóosztályt Ticonderogának nevezik.
S végül a harmadik sületlenség: az átadás. Ha a szerző vette volna magának a fáradtságot és teszem azt ellátogat az Amerikai Haditengerészet hivatalos weblapjára, akkor bizony elolvashatta volna: a USS Shiloh marad amerikai kézben //miért is került volna átadásra, nem értem…//. A hajó a szintén Ticonderoga-osztályú CG 62 USS Chanchellorsville-t váltja le, magyarul az egyik hajó helyére egy másik érkezett.
De lássuk a cikk következő bekezdését: „A Jokoszuka japán kikötőbe érkezett kedden az amerikai Shiloh hadihajó, a tervezett amerikai-japán rakétavédelmi rendszer első eleme.”
Hát mit modjak, csókoltatom a cikkíró magyar tanárnőjét: Jokoszuka nem egy kikötő neve („A” Jokoszuka), hanem bezony Jokoszuka japán város kikötője. A mondat helyesen: Jokoszuka japán város kikitőjébe érkezett stb.
Folyt. köv.: „A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták levegőben történő lelövésére alkalmas Standard Missile-3 ellenrakétákkal (azaz elfogórakétákkal) ellátott Shiloh Japánba vezénylését megfigyelők jelzésértékűnek tekintik, miszerint az Egyesült Államok nagy fontosságot tulajdonít a Japánnal kötött biztonsági szövetségnek.”
Hát először is az SM-3-as nem csupán ballisztikus rakéták elfogására alkalmas, hanem a hagyományos légvédelmi feladatok ellátására is. Kellene egy „is” a „lelövésére” után. Másodsorban csak ismételni tudom magamat: a helyi amerikai flotta nem növekedett: egy hajó el, egy hajó érkezik. Igaz, képességnövekedés történt, de ezt a hajócserét „jelzésértékűnek” tekinteni, hát, khm, érdekes „megfigyelés”.
Következő bölcs megállapítás: „A szigetországnak ugyanakkor egyetlen hadihajóval nem lehet teljes védettséget biztosítani a rakétatámadások ellen.” Ezen kívül egy fecskendővel nem lehet eloltani egy égő stadiont. Ehhez valószínűleg sokat kellett gondolkodni: főleg úgy, hogy Japán közismerten nem kizárólag hajófedélzeti és pláne nem egyetlen, idegen zászló alatt //mégha szövetséges is…// tevékenykedő hajóra építi leendő rakétavédelmi rendszerét.
Újabb gyöngyszem: „Az amerikai hadsereg már szeptemberben megkezdi a PAC-3 (Patriot Advanced Capability) ellenrakéták elhelyezését az okinavai Kadena légi bázison, és az év végéig megtörténik rendszerbe állításuk is.” Először is, a rakéta nevét eltalálta a Tisztelt Szerző, ez jó pont Másodszor felhívnám a figyelmét arra az apró tényre, hogy egy rakéta önmagában haszontalan holmi. Éppen ezért szoktak nem rakétákat hanem légvédelmi rendszereket, ütegeket telepíteni, vagy akár elhelyezni. Kadenában sem magányos PAC-3-as rakétakonténerek merednek majd a kék égre, hanem teljes PAC-3-as ütegek dolgoznak majd. Ugyanez vonatkozik a következő mondat 80 rakétájára is: jön velük az összes, szükséges kiegészítő elem és rendszer is.
A végére két szakértői gyöngyszem maradt.
„A telepítések felgyorsítására Japánnak egyre inkább szüksége lehet, Észak-Korea júliusi rakétatesztje ugyanis rávilágított, hogy Japánnak nincs hatékony rakétaelhárító rendszere, így nem képes megfelelően védeni saját területeit.”
Nos, fájdalomtól elszoruló szívvel jelentem: nincs a Földön egyetlen állam sem, amely bizonyítottan hatékony rakétaelhárító rendszerrel rendelkezne. Még az USA is csak elméletben kielégítőnek tartott rendszerrel próbálja megvédeni az ország területét.
Hasonló bölcsességgel ajándékoz meg minket a következő bekezdés is: „Elemzők szerint azonban nem egyértelmű, hogy az új rendszer valóban megbízhatóan eltéríti az ellenséges rakétákat, kétségeik vannak azzal kapcsolatban is, hogy nem más típusú védelmi rendszerre kellett volna-e fordítani a beruházott összegeket.”
Hát-hát, egy rakétavédelmi rendszer általában akkor lesz egyértelműen hatékony, ha éles helyzetben, valódi ellenséges rakétákat küzd le. Erre a cikkben emlegetett PAC-3-as sem volt képes legutóbb Irakban: így az elemzői megállapítás feltalálja a spanyolviaszt. Arra, hogy milyen más típusú védelmi rendszerre gondolták átcsoportosítanbi az összeget, sajnos lemaradtunk: a cikk szerzője ennek közlését nem tartotta fontosnak. Kár, pedig kíváncsi lettem volna rá.
Szép volt, kedves index.hu…

5 Comments:

Anonymous Horasz said...

Kedves Trau,

lesz szives vagy a bekezdesek elso sorat beljebb kezdeni, vagy a bekezdesek kozott ures sort hagyni ala angolszasz style. Ugyanis igy nehez most olvasni. mondjuk nem terhelnem az ujsagirok gyongyet tipografiai ismeretekkel ha nem lenne szukseges. :D

Kocsmazni mikor megyunk?

Horasz

1:11 du.

 
Anonymous Kalpy said...

Szia

Ehez csak 1 hoozátenni valóm van, de ez még szomorúbb:

http://totalcar.hu/?rnd=060830a

Kalpy

3:56 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Horasz:
Okeoke, figyelek majd...
A sorozes meg akar jovo heten aktualis lehet. :)


Udv!

Trau

3:39 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

kalpy:
Ez legalabb aranyos: egy masodpercig nem akar szakerto lenni, hanem vallaltan hulye a temahoz. Ahhoz kepest fogyaszthato...


Udv!

Trau

3:40 du.

 
Anonymous Liverbird said...

Ha jól értem a Kamov-os írásról van szó. Nem tom mi a baj azzal a cikkel. A Totalcar sosem a komolyságáról volt híres, pont ezért szeretem. És tényleg, legalább bevallja hogy lövése sincs a repülésről... ez van.

1:41 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home