Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, július 26, 2006

Távolról könnyű

Mármint gyors ítéletet mondani. Mármint néha.

Nos, mindannyiunk ismert és kedvelt fődiplomatája, a családi körben szűkszavú Kofi Annan ENSZ-főtitkár tegnap mesmegcsak alakított. A dolog van annyira szerteágazó, hogy érdemes egy kicsit cincálni, pusztán az erkölcsi tanulság elnyerése végett.

Az alapszituáció: az Izraeli Légierő, máig nem tisztázott okokból július 25-én telibevágott egy UNIFIL ellenőrzőpontot. A fedezékben megbúvó négy ENSZ-katona a helyszínen életét veszítette.
Ez az, amit összesen _tudni_ lehet. Semmi több.

A dolog alapszépsége: Annan mindenféle különösebb vizsgálat nélkül képes volt azonnal és egyértelműen megállapítani a felelősséget. A főtitkár szerint „kétségtelen”, hogy az Izraeli Légierő „szándékosan támadta meg” az ENSZ ellenőreinek megfigyelőpontját.
Azért jó dolog ENSZ-főtitkárnak lenni, mert az ember azonnal és mindent tud. Például ez esetben azt is tudja pontosan, hogy szó sincs például balesetről. Téves célazonosításról. Műszaki hibáról. Az ENSZ-állás melletti Hezbollah-állás megtámadásáról, vagy a két, egymás mellett lévő céltárgy összetévesztéséről.


Jut’ eszembe, egy csinos fénykép. A kék zászlót mindenki ismeri, a sárga vajon kié lehet? Úgy egy méterre az ENSZ zászlajától??? :)

Szóval mint említettem, az ENSZ-vezető mindenható tudásbázisa teljes mértékben szükségtelenné teszi például az Izraeli Légierő vizsgálatát, hogy tulképpen mi az öreg ördög történt?
//Kötve hiszem, hogy egy élőben közvetített háborúban Izrael _direkt_ nekiáll egyetlen ENSZ-posztot lebombázni. Főleg nem az amúgy várhatóan eredménytelen római találkozó előtt…//
A CNN jelentése szerint az egyik tiszt 10 alkalommal hívta a légicsapás előtt az izraeli összekötőtisztet, mert az izraeli bombák a közelben csapódtak be. Kikacsintva a felül látható fényképre, csak annyit jegyeznék meg halkan: nem kötelező az állások mellé engedni a terroristákat. Akkor elkerülhetőek az ilyen balesetek, ugye.

Másrészt pedig a The Belmont Club rövid listáját idézném. Nekem különösen tetszett az a tiltakozás, amikor július 19-én az UNIFIL-poszt mellett lerakott aknákat robbantotta fel egy közeli találat. Tessék már mondani, hogy kerültek azok az aknák oda? Az ENSZ békefenntartók állása köré, az orruk alá?
Meg szintén érdekes az a július 24-i incidens, amikor a Hezbollah kézifegyverekkel vette tűz alá a Marun Al Ras térségében lévő egyik bázist, súlyosan megsebesítve egy UNIFIL-katonát.
Másnap két, fehérre mázolt és felzászlózott ENSZ-csapatszállítót vettek tűz alá, szintén a Hezbollah terroristái.
Azt hiszem, _ezeket_ bátran nevezhetjük kétségkívül célzott támadásnak.

S érdekes, hogy ezek az esetek valahogy nem kerültek címlapra.

Ha viszont ugye Kofi Annan ennyire-de-ennyire okos, akkor árulja el, miért lehetett Ruanda? Miért lehet Szudán? Kelet-Timor? Mit nem ismer fel ez a ragyogó, tévedhetetlen elme?

Meg persze jó kérdés az is, mit keresnek az UNIFIL-katonák a csatamező kellős közepén?

Azért az Annannal kapcsolatos tények óvatosságra intik a gyanakvó olvasót. Erre ad okot például a már sokat emlegetett Jenin (izraeli tömegmészárlás, tömegesen lemészároltak nélkül, de azonnali és gyors ENSZ-elítéléssel) vagy a nemrég „gázai komédia” címmel elhíresült tengerparti robbanás esete. Itt valamiért nem működött hibátlanul a főtitkár ítélőképessége.

2 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Üdv!

Nagyon fura ez a sztori. Amit a magyar sajtó írt róla, részlet:
"A feljegyzések szerint az első izraeli bomba helyi idő szerint 13 óra 20 perckor robbant, kétszáz méterre az ENSZ megfigyelőállásától. A személyzet telefonon kapcsolatba lépett izraeli közvetítőtisztjével, aki ígéretet tett a támadások felfüggesztésére. Mégis, a következő órákban további kilenc rakéta csapódott be a megfigyelőállás közelében, a személyzet pedig minden alkalommal újra telefonon figyelmeztette az izraelieket.

19 óra 40 perckor aztán az ENSZ megfigyelőinek nakurai központja elveszítette a kapcsolatot a megfigyelőállással, amit ekkor ért a végzetes találat."

Arra lennék többek közt kíváncsi, mit válaszoltak az izraeliek a másik kilenc hívásra. Vajon ki/mi lehetett ott? Fogas a kérdés... Valaki biztos megírja. Gondolom Te is, ha sikerül előásni valamit.

3:52 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Anonymous:

Igen, nagyon fontos lenne tudni, hogy mit beszeltek telefonon. Azt is tudni kene, hogy az UNIFIL OP-jehez kepest hol voltak a kornyek Hezbollah-allasai es fegyveresei.
Amint tudok valamit, azonnal megirom.


Udv!

Trau

2:09 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home