Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, július 05, 2006

Észak-Korea: korai öröm

Nos, Észak-Korea, kissé lemaradva július 4-ről //pedig holtbiztos vagyok, hogy csak az amerikaiak ünnepélyéhez kívántak csatlakozni… :) //, decens tűzijátékot rendeztek. Az akció során egyes hírek szerint nem kevesebb, mint 6 (más források szerint 10) ballisztikus föld-föld osztályú rakétát indítottak, az eddigi hírek szerint nem túl sok sikerrel.
Az amerikai források szerint a leginkább figyelemre méltó teljesítménnyel rendelkező Taepodong-2-es 40 másodperc (japán források szerint is egy percnél rövidebb) repülés után felrobbant, Japán partjaitól 200-300-370 //ki mit állít// mérföldre nyugatra. Eldurrant néhány késői Scud-származék is, nagyságrendekkel kisebb feltűnést keltve.
Japán kevéssé volt lelkes ma délelőtt: saját maga gazdasági szankciókat vezet be a már amúgy is rogyadozó sztálinista rezsim ellen, s a nemzetközi közösséget is erre szólítja fel.
Dél-Korea egyelőre leginkább hallgat //nehéz helyzetben van: a 200 mérföldes hatótávolsági is sok lenne neki//, a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen gyűlik ma össze. Kíváncsi vagyok, Kína és Oroszország miképp nyilatkozik majd az ügyben.
Az amerikaiak semmi meglepőt nem mondtak: szerintük Észak-Korea ezzel is tisztán elszigetelte magát.
A dolog időzítése érdekes: a Függetlenség Napjának július 4-éje mellett a Discovery űrsikló fellövése is említésre méltó. Pláne úgy, hogy Észak-Korea meglehetősen ritkán tesztel nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Legutoljára 1998-ban lőtték át Japánt egy rakétával.
Ráadásképp említhető az USA és Japán június 26-án bejelentett egyezménye, melynek keretein belül először települ a szigetországba amerikai MIM-104 Patriot légvédelmi üteg, gyaníthatólag a legújabb, PAC-3-as sorozatból. Ennek mondjuk a katonai erejét és befolyását egyre inkább kiterjeszteni szándékozó Kína sem örült.
Az is egy érdekes kérdés, hogy a mérsékel dél-koreai politikai erők helyzetét mennyire gyengítette a rakétakísérlet. Folytatódik-e a „kössük magunkhoz őket ezer gazdasági szállal”-politika, vagy éppenséggel a keményebb fellépést szorgalmazó, Amerika-barát csoportok pozíciója erősödik?
Ha már a rakétakísérletnél tartunk, a Taepodong-2-es vajon magától esett szét vagy a környéken kolbászoló Ticonderoga-osztályú cirkálók SM-3 rakétarendszerének bűzös keze tette be a lábát? Bár ennek ellentmond az USS Shiloh legutóbbi tesztlövészetének leírása, mely szerint az elhárító rakéták „perceken belül” semmisítették meg a Föld atmoszféráján kívül repülő célrakétát, pontosabban annak „robbanófejét”. Ez pedig csúnyán több, mint 35-40 másodperc. Ugyanakkor nem lehetetlen, hogy a még felszállóágban lévő rakétát lőtte meg egy SM-3-as. Az igazságot szerintem nehéz lesz megtudni.
Kérdés, hogy a többi rakéta is idő előtt robbant fel vagy rendben csapódtak be a kijelölt célkörzetben?

7 Comments:

Anonymous T. úr said...

Soha nem fogjuk megtudni az eredményt - sem észek-koreának, sem az usának nem fogom elhinni. Észek-koerának, mert alapvetően hazudnak, az usának, mert újabban nem túl jók kémkedésből.

10:36 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

t. ur:
Hivatalosan csak annyit jelentettek be, hogy a NORTHCOM es a North American Aerospace Defense Command minden raketat eszlelt es kovetett.
BTW, a raketa lelovesehez sok kemkedes nem kell, csak megfelelo rendszerekkel felszerelt cirkalo... ;)


Udv!

Trau

9:45 de.

 
Anonymous Gabi said...

Szerintem az usának jobban jött volna, ha végig repül szépen az a rakéta. Akkor el lehetne adni, hogy ÉK komoly veszélyt jelent a világra, és el kell őket takarítani. Így viszont csak néhány ejnye-bejnyére fog telleni, meg szankciókra. Az meg szvsz sz@rt se ér.

11:16 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

gabi:

Azert ezt nem vennem ilyen konnyeden. Figyelemre melto peldaul a japan reakcio: az egyre nyiltabban kozephatalmi szerepekre toro s ehhez merten eroteljesen fegyverkezo orszagtol erdekes azt hallani: azt vizsgaljak, hogy egy megelozo csapas a japan alkotmany kereteibe belepasszirozhato-e...


Udv!

Trau

11:02 du.

 
Anonymous Gabi said...

Igen, ez lenne a "legjobb" megoldás, ha már nincs más út, de szvsz a japán légierő jelenleg nem alkalmas egy ilyen támadásra.

10:24 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

gabi:

Miert is? :)


Udv!

Trau

6:20 du.

 
Anonymous Gabi said...

Legjobb tudomásom szerint az összes harci gépük légvédelmi feladatokra van kihegyezve(mondjuk az F-2-esről nem sokat tudok), és a mavericket leszámítva nincsen precíziós fegyverük sem( a hajók elleni rakétákat leszámítva).
A legújabb beszerzéseik is színtisztán önvédelmi jellegűek(patriot, awacs).

11:02 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home