Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, július 27, 2006

Repülős hírek, #91

Elsőként egy döbbenetes képsorozat, Lengyelországból. A 269-es oldalszámú Mil Mi-24D Hind helikopter 2003. április 4-én zuhant le a Drawsko Pomorskie gyakorlótér felett. A gép a 49. Harci helikopterezred kötelékében repült gyakolró bevetést. A pilóta olyan alacsonyan repült, s annyira megdöntötte gépét, hogy anak rotorlapátjai beleakadtak egy parkoló terepjáró gépkocsiba. A Hind lezuhant, s amennyire ki tudtam venni, a két pilóta életét veszítette.
A képsorozat: egy, kettő, három, négy, öt és hat.

Lezuhant egy Jakovlev Jak-130-as gyakorló repülőgép és július 26-án. A gép a közép-oroszországi Ryazan körzetében csapódott a földnek. A kétfőnyi legénység sikeresen katapultált, kisebb sérülésekkel megúszták a katasztrófát. Az első értesülések szerint a repülésirányítási rendszer hibája miatt zuhant le a gép, melyet még nem vett állományba a védelmi tárca.

Készülőben az első A400M kompozit szárnya. Az első, MSN001 jelű turboprop taktikai katonai szállító repülőgép kompozit szárnyát az Airbus bristoli Filtonban lévő üzemáben kezdték el legyártani. A dolog érdekessége, hogy az Airbus-típusok közül az első, teljesen kompozit szárnyszerkezetet éppen az A400M fogja felhasználni.
A tervek szerint a szárny leszállítása 2007. első negyedévében történhet meg. A letesztelt szárnyszerkezetet a spanyolországi Sevillába gyártósorába szállítják.
Az első A400M 2008-ban szállhat fel, míg a tervek szerint a sorozatgyártású példányokat már 2009-ben elkezdik leszállítani.

A spanyolok veszik át a balti államok légvédelmét. Augusztus elsejétől a Spanyol Légierő három Mirage F-1-es típusú vadászrepülőgépe négy hónapra váltja fel a Török Légierő F-16C gépeit a litván Zokniai Légitámaszponton. A spanyol gépek Litvánia, Észtország és Lettország légterére vigyáznak.
A NATO 2004. márciusa óta látja el a balti tagországok légvédelmét. Eddig Belgium, Dánia, Nagy-Britannia, Norvégia, Hollandia, Németország, az Egyesült Államok és Lengyelország vigyázott a kicsiny államokra.

Két Super Hornet végzett reklám célú repüléseket Bulgáriában a hét elején. A Boeing F/A-18 E és F egy-egy példánya érkezett meg a Plovdiv melletti Grav Ignatievo Légitámaszpontra, miután az angliai repülőnapoknak vége volt.
A gépek nem véletlenül jártak erre: a tervek szerint a Bolgár Hadsereg 1 milliárd dollárt költene a régi MiG-ek lecserélésére.

Megvan az első Szuhoj Szu-25T export! Az orosz állami fegyverkereskedő cég, a Rosoboronexport hat Szu-25T támadó repülőgépet szállított le Irán számára //az USA legnagyobb örömére, gondolom én…//. A Rosoboronexport vezetősége Farnborough-ban ugyan bejelentette a gépek eladását, de a vevőt nem jelölték meg. A leánykori nevén Szu-39-es típus a jól bevált Szu-25 Frogfoot-ok felturbózott, a Krasnogorsk optikai gyár által kifejlesztett Zarevo elektrooptikai rendszerrel felszerelt változatai. A gépek így képesek a Vikhr irányított szuperszonikus sebességű páncéltörő rakéták alkalmazására. A Rosoboronexport szerint a vásárló, azaz Irán irányított páncéltörő eszközöket is vásárolt a gép mellé, de a típust nem árulták el. Az üzlet emellett az ex-iraki Szu-25-ösök feljavításához szükséges alkatrészeket is tartalmazta.

4 Comments:

Anonymous Sam. Joe said...

Trauka! Lécci tedd fel a lepottyant Hind képeit lokálba, mert a linkek nem működnek. Kösszencs!

11:32 de.

 
Anonymous GyGy said...

Igen-igen!

3:30 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Lap alja:

http://forum.keypublishing.com/showthread.php?t=51460&page=16&pp=30

10:26 du.

 
Anonymous Sam. Joe said...

Hálaéskössz!

2:16 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home