Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, július 24, 2006

Libanoniáda, #9

Bár nem tartozik szorosan a témához, egyszerűen nem bííííírom kihagyni. Mahmoud Ahmadinejad iráni elnök közismerten lelkes levelező: már Bush elnököt is igyekezett az egyetlen igaz hitre átteríteni, postafordultával. Legutóbbi levelét Angela Merkel kapta meg, amely írásban a hírek szerint se nem az iráni atomprogramról, se nem a jelenlegi libanoni helyzetről szó sem esett.
Hát akkor miről? Merkel kancellár szóvivője szerint Ahmadinejad több olyan kijelentést tett, melyet Németország elfogadhatatlannak tart. Az érintett témák: Izrael, Izrael létezése és a a Holokauszt. Az ynetnews-nak név nélkül nyilatkozó német külügyi forrás szerint Irán elnöke arra kérte Németországot, hogy segítsen megoldani a cionizmus kérdését, illetve a palesztin ügyet.
Azért mindenki érzi a dolog diszkrét báját: Németország (végső) megoldása a cionizmusra…
Angela Merkel is kikérte magának a dolgot: véleménye szerint jó lenne abbahagyni ezt a „van-e joga Izraelnek egyáltalán létezni”-dolgot.

Ha már érdekes dolgoknál tartunk: a Nagy-Britanniából a terrorizmus támogatása miatt kitiltott Omar Bakri mozlim vallási vezető Libanonban megpróbált felsurranni egy, menekülő brit turistákat szállító hajóra. Az őrség azonban annak rendje és módja szerint elzavarta. A bátorságot a jelek szerint elsősorban verbális szinten birtokló Bakri emellett humanitárius indok feltüntetésével kért vízumot a szigetországba.

Szintén érdekesség a Magyar Nemzet Online jelentése: vegyi fegyvereket vetett be az Izraeli Légierő, legalábbis egy belga-libanoni orvos állítása szerint. Dr. Bassam Sham Tyre városának kórházából nyilatkozta, a holttestek állapota, szaga is gyanúsnak találtatott. Több nemzetközi szervezetet is értesítettek, kíváncsi vagyok a végeredményre.
Megjegyzés: nem hinném, hogy az IDF nekiállna vegyianyagokkal szórakozni úgy, hogy a konfliktust minden valamire való TV-adó élőben közvetíti, ott az ENSZ is… A közkeletű vegyifegyverekre egy gyors mintaelemzéssel lehet szűrni.

A jelenlegi libanoni helyzetben a krízis mellett a lehetőséget is látja Charles Krauthammer. A szerző szerint egyedülálló alkalom állt elő: a világon minden fontos szereplő a Hizbullah lefegyverzését kívánja – kivéve Szíriát és Iránt. Ennek megfelelően a világ szerinte felismerte: egyedül az Izraeli Hadsereg lesz képes lefegyverezni a terrorszervezetet és visszaállítani Libanon szuverenitását déli területei felett.
Nos, ez is egy nézőpont. Azért én ebben a hihetetlen összhangban nem annyira hiszek, de majd meglátjuk.

Főleg úgy, hogy már említettük: az EU jelenleg nem tekinti a Hizbullahot terrorszervezetnek. Javier Solana, a közös európai kül- és biztonságpolitika főmegbízottja ugyan megnyugtatott mindenkit: a dolog nem etikai, hanem jogi kérdés. Victor Comras kicsit utánanézett annak: miért is ilyen elnéző Európa a Hizbullahhal szemben,ha már a Hamasz „EU-kompatibilisen”, rendesen listára kerülve terrorszervezet?
Nekem különösképp az a megjegyzés tetszettt, amit az EU egy meg nem nevezett hivatalnoka tett: „Lehet-e egy, a libanoni nép által megválasztott politikai pártot a terrorista szervezetek listájára tenni?... Most, amikor Libanon egy törékeny állam, helyes lépés lenne ez?”
Ezek szerint, ugye, ameddig Libanon, éppen nagyrészben a Hizbullah miatt, továbbra is „törékeny állam” marad, így a Hizbullah terroristává nyilvánítása is elmarad. Legalábbis amíg Libanon erősebb nem lesz. Aztán mi lesz akkor, kérdezem én, ha a Hizbullah, hasonlóan a Hamaszhoz, mondjuk kormányt alakíthat?

Annyit emlegettem már én is a híres-neves 1559-es ENSZ-határozatot, higy úgy gondoltam: illik már megmutatnom. Íme, a maga teljes valójában.

Kezd viszont érdekessé válni a földi helyzet Dél-Libanonban. Az Izraeli Hadsereg tevékenységéről kér korrekt írást is tudok ajánlani. Az elsőt a Counterterrorism blog jegyzi, s a fromntvonal teljes egészével foglalkozik. Megemlíti, hogy a Hezbollah az IDF jelentése szerint nem engedi távozni az izraeli felszólításra reagáló lakosságot, sőt, két helyrél még tűzharcot is jelentettek a terrorcsoport tagjai és a helyiek között.
Az ynet.news pedig a Galilee Hadosztály parancsnokának tájékoztatójáról tudósított, mely szintén a dél-libanoni területeken folyó szárazföldi hadműveletekről szólt.
Ha már szárazföld és hadsereg: több beszámoló is szólt arról, hogy a libanoni hadsereg Izurael támadása esetén a Hizbullah mellé állna: ezt Elias Murr libanoni védelmi miniszter is megerősítette. Miután a Hizbullah sokkal jobban felfegyverzett és gyaníthatóan kiképzett egység, mint a „hivatalos” hadsereg, sok új, katonai nehézséget nem jelentene a dolog, legalábbis a szakértők véleménye szerint. Sokkal inkább a belpolitikai és a diplomáciai problémák számát növelné egy ilyen átállás.
Az együttműködés lehetőségét még bájosabbá teszi az a tudósítás, mely még április 22-én keletkezett. A libanoni The Daily Star jelentése szerint Elias Murr védelmi miniszter és Hassan Nasrallah, a Hizbullah vezetője nem kevesebbről állapodtak meg, mintsem a hadsereg és a terrorszervezet együttműködéséről, Libanon megvédése ügyében.
A FrontPage magazin cikke is ezzel foglalkozik: kifejezetten a libanoni keresztények és a mozlim többségű libanoni hadsereg közötti valós és várható ellentétekre kihegyezve a dolgot. Hiába, a polgárháború még nem nincs olyan messze. S azt is meg kell jegyezni: bár hivatalosan a Hizbullahon kívül minden más milícia letette a fegyvert, új Kalasnyikovokat és gránátokat beszerezni azon a környéken nem egy nagy etwas…

2 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

1:42 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

7:56 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home