Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, július 20, 2006

Libanoniáda, #8

Libanoniáda, #8

Egy meglehetősen erőteljes kritikai levél után megpróbálom fokozottabban korrekten (bár ez önmagában értelmetlen szókapcsolat, hiszen vagy korrekt vagy nem vö. „kicsit terhes”) szemlélni a mai nap eseményeit. A levél sorsa az író kezében van, ha engedélyezi, egy az egyben kipostolom ide.

Ennek kemény próbája leend Javier Solana, az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt nyilatkozta: nincs ahhoz elegendő adat, hogy a Hezbollahot terrorista szervezetté nyilvánítása az EU. Hozzátette, hogy a kérdés nem etikai, hanem jogi alapokon nyugszik.
Ahümm. Csak egy kisebb lista:
- Khobar Towers, Szaúd-Arábia, 19 amerikai katona meghalt (1996);
- Zsidó Közösségi Központ, Buenos Aires, 96 civil halott (1994);
http://www.msnbc.msn.com/id/9983810/from/RL.5/
- Buenos Aires, Izraeli Nagykövetség, 29 halott (1992);
- A libanoni CIA állomásvezető elrablása, megkínzása és kivégzése (1985);
- A TWA 847es járatának elrablása, egy utas (Amerikai Haditengerészet búvára) kivégzése (1985);
- A bejrúti Amerikai Nagykövetség mellett autóbomba felrobbantása, 24 halott (1984);
- Az Amerikai Tengerészgyalogság épületének felrobbantása, öngyilkos merénylővel, 241 amerikai katona meghalt (1983);
- A bejrúti Amerikai Nagykövetség mellett autóbomba felrobbantása, 63 halott, ebből csak 17 amerikai (1983);
Játsszunk: vegyük le a katonai célpontok elleni szaúdi és bejrúti robbantásokat. Tekintsük őket katonai műveletnek. Ezután is számos robbantás marad: egy zsidó művház felrobbantását én a legnagyobb együttérzéssel és kiegyensúlyozottsággal sem tudom katonai célpont megsemmisítésének nevezni. Kivéve, ha a helyi palesztin közösséget vagy az ország területét onnan rendszeresen rakétákkal vagy más módon fegyveresen megtámadják. Ugye érthető, ez a kitétel miért került ide?

Szintén Libanonnal kapcsolatos ez a hír is. Nemrég említettem, hogy a szír parlament egyik képviselője szír önkéntesek katonai akciójával fenyegette meg Izraelt. A jelek szerint Franciaországban sem idegen az érdekes gondolatmenetek alkalmazása egynémely képviselőtől. Jacques Myard nemes egyszerűséggel arra szólította fel a francia kormányt, hogy ha kell, katonai eszközökkel is védje meg a helyszínen lévő állampolgárait, illetve állítsa meg a támadásokat.
Kvízkérdés: melyik volt az utolsó háború, melyet Franciaország megnyert? Az 1991-es második Öböl-háború nem érvényes válasz.

Kemény és egyértelmű véleményt fogalmazott meg Ahmed Al-Jarallah, a kuvaiti Arab Times főszerkesztője,. Mint ő is rámutat, Szíria, Irán és Izrael harcainak árát a palesztinok és a libanoniak fizetik meg. A főszerkesztő emellett kiáll az IDF mostani műveletei mellett is, mondván, ezek az arab országok és a nemzetközi közösség érdekeit szolgálják valójában.
Figyelemre méltó, hogy egy ilyen témájú és hangvételű írást jegyezhetett egy közel-keleti ország napilapjának főszerkesztője.

A Hizbullah-nak sikerült egy kiadós öngólt lőnie: az egész világot bejárta a Názáretben megölt két kisfiú temetésének felvétele. A terrorszervezet szempontjából azonban akad egy kis probléma: a szerencsétlen, 3 és 9 éves testvérpár, akiknek semmi köze nem volt a harcokhoz, történetesen arab volt, nem zsidó. A támadás élénk visszhangot váltott ki, tovább erodálva a siíta szervezet tekintélyét. Két arab gyerek rakétákkal történő megölését kicsit nehéz beállítani, mint az izraeli megszállók elleni küzdelmet… Azt is magyarázza el nekem valaki, hogy mi értelme volt rakétákkal megcélozni a legnagyobb izraeli arab várost? Ahol a lakosság döntő többsége arab, ott már csak a statisztika szabályai törvényszerűségei szerint is nagyobb eséllyel halnak meg arab, mint zsidó származású civilek.

Három, a témába vágó videofelvétel is elém került. Az elsőben egy izraeli MLRS sorozatvető tevékenysége látható, míg a másik kettőn az Izraeli Légierő repülőgépeinek és rakétáinak videofelvételei láthatóak.
Ez utóbbiak estében figyelemre méltó az, hogy számos esetben a civil lakóépületek tetejére telepített rakétakilövő szerkezeteket támadja a légierő. Természetesen a házat ért találatot a másik oldal, ahogy a médiahadviselés nagykönyvében meg van írva, a civil lakosságot ért barbár és oktalan támadásként jelzi. A félreértések elkerülése végett itt is jelezném: ez nem azt jelenti, hogy az IAF által támadott minden egyes civil épület valóban indokolható katonai célpont volt. Innen sem én, sem más megmondani nem tudja. Nézőponttól és beállítottságtól függően lehet hinni egyik vagy másik oldalnak, vagy, mint azt mindenkinek tanácsolom, kételkedni.
Amúgy az is érdekes, hogy a háztetőkbe csapódó rakéták vagy bombák milyen is károkat okoznak.
BTW, a libanoni civil, a hajóforgalmat figyelő tengerparti radarok, miután a rakétatámadáshoz adatokat szolgáltattak, most akkor civilek voltak vagy nem? Csak úgy az íz kedvéért kérdezném…

Az előző hozzászólás végén bemutattam egy fényképet. A képen, mint emlékezetes, kisgyerekek firkálnak az izraeli tüzérség 155 mm-es taracklőszereire.
Nos, az értesülések szerint az esemány sok minden volt, csak nem egy spontán kapásfotó.
Részletek itt olvashatóak.

S hogy a libanoni háború milyen egyéb következményekkel járhat, arra ékes példa a török hadsereg lelkes készülődése. Érvelésük meglehetősen egyszerű és könnyen megérthető.
1., Van ugye Törökország, melyet a PKK kurd szeparatistái-terroristái-milícistái-szabadságharcosai folyamatosan támadnak Észak-Irak területéről;
2., Észak-Irak területén az iraki kormánynak gyakorlatilag sok ráhatása nincs a dolgokra;
3., A területek kormányzását végző kurd hatóságok széttárják két kezüket: nincs erejük elzavarni a PKK-t, felszámolva táboraikat;
4., A törökök pedig, mutogatva Izrael példájára, önvédelemből átmennének rendet rakni.
Érdekes lesz, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem csak PKK_párti kudork vannak, sőt, az amerikaiak is összetűzésbe keveredhetnek az előretörő török egységekkel.

Libanonnal kapcsolatban a gyenge államokról, az indiszkriminatív csapásmérésről, a civil épületek közé elhelyezett rakétaindító állásokról olvashatunk egy kisebb cikkelyben, az Austin Bay Blog hasábjain. A cikk elsősorban azt járja körbe, milyen problémákat jelent, ha egy állam nem is teljesen államszerű.

Michale Yon Yigal Zur izraeli TV-szerkesztőt, régi ismerősét kérdezte a libanoni helyzettel kapcsolatban. Egy nézőpont a sokféle közül, érdekes összefüggések felvillantásával.

A Counterterrorism Blog két részletben csokorba szedte azokat a tényeket, vélekedéseket, melyek felett a média hajlamosnak mutatkozik átsiklani. Egyfajta sorvezetőnek kiválóan alkalmas.

John O’Sullivan véleménye szerint Európa ébredezni látszik. Ezt a szentpétervári G8 találkozó zárónyilatkozatának szövegére és szellemére alapozva állítja az újságíró. Igaz, ami igaz, az elmúlt évtizedek Izraelt érintő határozataihoz képest merőben másmilyen volt. Elsőként említhető rögtön a sorrend: először az elrabolt katonák visszaszolgáltatása, a rakétatámadások leállítása, majd _utána_ az izraeli támadás leállítása. A jelenlegi helyzet kialakulását is egyértelműen a Hizbullah nyakába varrták az államfők, mi több, név nélkül Iránt és Szíriát is megjelölték, mint a Hizbullahot támogató szélsőséges erőket.
Oroszország, Nyugat-Európa hallgatott és csendben azt mondta, amit Bush hallani akart. Nem véletlenül említik sokan a külpolitikailag meglehetősen korlátoltnak tartott amerikai elbök váratlan diplomáciai győzelmét.
A cikkhez tegyük hozzá: a mai napig egyetlen komoly hatalom, szervezet sem erőlteti a tűzszünetet – a verbális szinten kívül, persze.

S a mai nap meglepetése: Fuad Siniora libanoni miniszterelnök nyilatkozott az olasz Corriere della Serra napilapnak. A politikus hihetetlen dolgokat mondott, legalábbis az interjú szerint:
- A Hizbullah Irán és Szíria irányításának megfelelően működik;
- A Hizbullahot le kell fegyverezni, de ezt csak a nemzetközi közösség segítségével lehet megoldani – ebben az egész világnak kell segítenie;
- Helyre kell állítani az államhatalom szuverenitását Libanon déli területei felett;
Kár, hogy ehhez a felismeréshez több száz halott, több ezer sérült és a libanoni infrastruktúra darabokra szaggatása volt szükséges.

7 Comments:

Anonymous x said...

francia gyozelem?
http://www.kuro5hin.org/story/2004/4/15/52411/7537

9:19 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

x:

Nem mernem azt ellitani, hogy tokeletesen fogom az adast... :)
Esetleg at amerikai bigottsag vs. francia szex osszecsapas, mint gyozelem? :)
Ezt hajlando lennek barkinek alairni. Temiszto, amit ez ugyben muvelnek odaat, btw...


Udv!

Trau

12:47 du.

 
Anonymous x said...

rossz url van fent, sorry :(
http://www.kuro5hin.org/comments/2005/10/19/193648/40/692#692

2:05 du.

 
Anonymous Horasz said...

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=365436&rvt=3

ebbol mennyi lehet igaz? gondolom semmennyi miutn aacs kuldte be flamre.

9:27 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

2:29 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

11:19 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»

6:15 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home