Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, július 18, 2006

Libanoniáda, #7

A mai nap a csendes támadgatások és az evakuálások felpörgetésének napja. A CNN beszámolója szerint a nyugati állampolgárok menekülnek az országból.

Mindeközben Tzipi Livni elpöttyintette: nem lehetetlen az, hogy Izrael nemzetközi csapatokat engedjen Dél-Libanonba. Természetesen továbbra is a libanoni katonai erők délre vonulását támogatják, de immár nem zárkóznak el más forgatókönyvektől sem.
Hozzátette: minden esetben biztosítani kell, hogy Izrael válaszolni tudjon a dél-libanoni provokációkra. Azaz a szabad vadászat jogát Izrael fenn kívánja tartani. Gyaníthatólag nem lenne elégedett a szokásos „jegyzőkönyv-tiltakozás-ejnyebejnye” háromszöggel, mely a békefenntartás sajátságosságaként már jól megszokott.
Sőt, mi több: Izrael akár abba is kész beleegyezni, hogy elhalasszák a Hezbollah lefegyverzését, feltéve, hogy Dél-Libanon ellenőrzését azonnal átveszi a libanoni hadsereg. Kíváncsi vagyok, hogy milyen biztonsági garanciákat kötnek majd ki…
Indonézia mindenesetre 450 katonát ajánlott fel békefenntartásra. Janvier Solana pedig az EU nevében ígért paripát és fegyvert, meg csapatokat is, persze.

Izrael közben azon gondolkodik, hogy a Haifai-öbölbe Barak légvédelmi rendszerrel ellátott hajókat telepítenek, a rakétákat kivédendő. Az ünneprontás szándéka nélkül jegyezném meg, hogy ilyen rendszer volt az eltalált Sa’ar-5-ös osztályú INS Hanit hadihajón is. A hajók rakétáit földi radarok vezérelnék, például az Arrow ballisztikus rakétákat elhárító rendszer Green Pine radarja.
Azt hiszem, az egy hét alatt kilőtt 1500 rakéta alapvetően átrendezi a rakétavédelmi rendszerek fejlesztéseinek prioritását.

Az viszont elmondható, hogy Izrael vezetését, a katonai akciókat az izraeli lakosság túlnyomó többsége támogatja. Ez erősen köszönhető a folyamatos rakétazápornak: az egyetlen helyi béketüntetésen emlékeim szerint kevesebb, mint 500-an mentek el.

Chester azt a forgatókönyvet próbálja meg összerakni, hogy miképp nézne ki egy izraeli szárazföldi offenzíva, a Bekaa-völgyet emelve középpontba. Hosszabb, külső linkekkel meghintett anyag, de élvezetes végigolvasni.
Az alapgondolatát és is támogatom: Dél-Libanon kipucolása csak félmegoldás. A Zelzal és a nagyobb hatótávolságú Fadr3 és -5 rakétákkal a bufferzóna simán átlőhető. Ahhoz, hogy valóban elháruljon, vagy legalábbis töredékére csökkenjen a rakétaveszély, oda kell menni takarítani.

Egy izraeli F-16-os pilóta naplója: a Jerusalem Post hasábjain. Tévedésnek, hibának helye nincs, mindent ellenőrizni és újraellenőrizni. A modern kor háborúja: hol ban már Bomber Harris?

Készült egy rövid, hivatalos értékelés a légi hadjáratról. Érdekes olvasmány, napról napra lebontva az eseményeket, 12.-től 16.-ig.

Az iráni Hizbullah közben azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy 2000 önkéntes, jól kiképzett harcosa várja a bevetést, a világ bármely pontján csapást mérve az amerikai érdekeltségekre.

Jah és egy apró megjegyzés: valahol olvastam, jogy az F-16-os típusból csak a C/D változatokat látni a fényképeken és a videókon. Hová lettek a vadonatúj, kifejezetten mélységi csapásmérésre használható F-16I-k? Csaknem más feladatokra készülnek?

Izraeli kislány írja üzenetét egy tüzérségi lövedékre melyet a Hezbollahnak címez:
„szeretettel , Nazrala Izraelből” (via zizzentmaistro)

4 Comments:

Blogger ZizzentMaistro said...

héhó.

nem én vok. hanem ben-g. ő tette ki. én csak átküldtem a kép url címét. :)

ugyh nem akarom h lopással vádoljanak :):)

11:32 du.

 
Anonymous Kalpy said...

Tényleg hol vannak az F-16I-k?
A kérdés tényleg jó, már nekem is feltünt a hiányuk, ráadásul már elég régóta megvan nekik...
Esetleg felmerülő problémák ? vagy valamire nagyon gyakorolnak ? látogatás iránban?

3:54 du.

 
Blogger Ben-G said...

Az tényleg én voltam! :)

4:09 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

5:24 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home