Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, július 17, 2006

Libanoniáda, #6

Móka és kacagás: Irán külügyminisztere, Manouchechr Muttaki tűzszünetre szólította fel Libanont és Izraelt. A derék miniszter szerint elsőként Izraelnek kell leállnia a támadásokkal.
Ahümm. Csak én érzem ezt abszurdnak?

Egy érdekes elemzéssel lettem gazdagabb a The New York Sun segítségével. Eli Lake arról tudósít: a G8 találkozón Bush elnök álláspontja lett a domináns, már ami a libanoni helyzetet illeti. Mint emlékezetes, Merkel kancellár is erősen egyértelműen a Hizbullah felelősségét jelezte, s elsőként az Izrael elleni rakétatámadások leállítását, illetve az elrabolt katonák visszaszolgáltatását követelte.
Az amerikai elnök diplomáciai győzelmét //ilyenről is régen hallottunk… ;)// jelzi Jacques Chirac francia köztársasági elnök véleményének elsikkadása. A francia vezető még az Izraelt elítélő orosz vélemény elszánt támogatójaként („Izrael igazi célja Libanon elpusztítása”) érkezett Szentpétervárra, majd emígyen szóla távozásikor: „meg kell állítani azokat az erőket, melyek veszélyeztetik Libanon biztonságát, stabilitását és szuverenitását”. Hát, ez a célzás sem az IDF levelezési címe felé tart…
Ismét kiemelném: az EU határozottan határozatlan. Még a nyilatkozatok szintjén sem sikerült összekalapálni egy olyan egységfrontot, mely a múltban számtalan esetben működött. Egy olyan egységfrontot, mely szokás szerint elítéli Izrael lépéseit, illetve a helyzet eszkalálódásának megelőzésére szólít fel.
Persze most is vannak ilyen nyilatkozatok, de feltűnően más az alaphang, s sok a „kiszóló” a közös sorokból.

Eközben az izraeli szárazföldi erők kisebb egységei, rövidebb távolságokban, de mégiscsak behatoltak Libanon déli területére. A hírek szerint egy kilométeres tisztást hoznak létre a határ mellett. A cél a rakétatámadásokat végzők kiszorítása: ehhez azonban az egy kilométeres mélységű behatolás nem elég.
Főleg nem úgy, hogy az Izraeli Légierő jelentése szerint egy 200 km-es „Zalzil” ballisztikus rakétákat lőttek ki a hordozó teherautóval együtt. A névtelenül nyilatkozó tiszt szerint az egyik égő rakéta repült fel az égbe: ez lenne a sokat emlegetett, állítólag lelőtt izraeli F-16-os. Jegyzem meg halkan, egy lelőtt vadászgépnek sok alkatrésze marad felismerhető, régen meg lehetett volna mutatni a cionista roncsokat az Al-Jazeerában…
A minden eddiginél nagyobb hatótávolságú és rombolóképességű iráni rakéta is a háború eszkalálódását jelzi. Meg azt is, hogy Irán egyre inkább nyíltan is hajlandó támogatni a Hizbullah terrorszervezetet.

Izrael tovább mozgósít: Amir Peretz újabb tartalékosok behívását engedélyezte. A tartalékosok Gázába és a nyugati partra kerülnek, míg az aktív csapatok Libanon felé indulnak.

"El kell érni, hogy Szíria elérje, hogy a Hezbollah hagyja abba a szarkavarást" – szólt egy őszinte hang Szentpétervárott. A hang tulajdonosa George W. Bush amerikai elnök, az árulkodást egy bekapcsolva hagyott mikrofon végezte. Ez egy korrekt helyzetelemzés, mindenféle diplomáciai finomkodás nélkül.

Az izraeliek közben roppant ésszerűen azt hangoztatják: nem kellenek a nemzetközi békefenntartók, van libanoni hadsereg, oldja meg. Maximum segítenek, de azt nagyon szívesen. Az ENSZ inkább gyártsa tovább a nagy hatótávolságú határozatokat, mint amilyen az 1559-es számú is.

Sokat mondó részlet, via index: „[Göncz Kinga] Ugyanakkor elismerte, arra a kérdésre, hogy az EU szerint vajon mi lett volna "arányos" reagálás Izrael részéről a Hezbollah akcióira, a brüsszeli megbeszélésen nem született válasz.”
Nah, erről beszélek. Távolról, biztonságból, a saját mozlimokkal a hátuk mögött könnyen okosak a nyugati hatalmak, Jut eszembe’, az oroszok csecsenföldi úgynevezett békefenntartása nem aránytalan egy kicsit? Sorozatvetővel letartóztatni településeket, emberrablások, kínzások, nemi erőszakok tucatjai??? Pusztán az egyenlő mérce alkalmazása érdekében, nemdebár…