Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, július 18, 2006

Külpol megamix, #26

Michael Yon remeket alkotott mesmegcsak. Ajánlom Jihad című, igen összeszedet írását mindenkinek.

Irak szunnita népességének vezetői mostanában az amerikai csapatok maradása mellett lobbiznak. Ez módfelett érdekes, hiszen a múltból jól emlékezhetünk azokra az időszakokra, amikor, hogyan is mondjam politikailag korrektül, meglehetősen vehemens eszközökkel próbálták kifejezésre juttatni a szövetséges csapatok jelenléte miatti negatív érzéseiket. Nos, elég finom voltam? ;)
A siíta terrorcsoportok tevékenysége, a halottak tucatjai azonban figyelmeztető jelnek bizonyult számukra: kíváncsi vagyok a folytatásra.

A Washington Post kolumnistája, Richard Cohen megmondja a tutit: Izrael egy hiba. Aranyos, nem tehet róla, meg minden, de egy hiba. Merthogy mi a nyavaját keresnek a zsidók az arabok között? Hát persze, hogy háború lesz belőle, vessenek csak magukra.
Egyet tehetnek csupán? Visszafogottan üldögélnek és nem használnak katonai erőt.
Különben is, mint Niall Ferguson hamarosan megjelenő könyvéből is kiderül, a zsidók alapvetően pogrom- és szenvedésállóak, történelmi okokból. Most is megmaradhatnának a seggükön, vonuljanak ki a nyugati part jelentős részéből és várják meg, mit hoz a történelem.

A The Guardian hasábjain Ahmad Khalidi azt a kérdést veti fel: miért csak Izraelnek van joga önvédelemre? A cikkíró véleménye szerint igazságtalan, hogy a nemzetközi közvélemény szemében csak Izrael jogosult katonai válaszlépésekre szomszédaival szemben.
S ha az arab államok képtelenek Izrael ellen válaszlépésekre, teljesen érthető, ha ezt gebinben elvállalják a terrorcsoportok.
Mondjuk nekem egyből eszembe jutott, hogy a Hizbullah ugye nem állam. Namármost az ENSZ ide vonatkozó joganyagának szellemében katonai önvédelemre speciel államok jogosultak, mint ahogy, köszönhetően az elavult nemzetközi jognak, csak államok állhatnak egymással szemben, mint „rendes” háborúzó felek.
A cikket érdemes végigolvasni, sok érdekes szempontot villant fel a szerző.

Mindeközben Nagy-Britanniában két mozlim csoport, a Saved Sect és az al-Ghurabaa működését tiltották be. Az esetek az elsők, melyek az új, a terrorizmus dicsőítését tiltó törvény alapján lettek kivizsgálva. Megjegyzendő, hogy mindkét csoport az 1996-ban megalapított és 2004-ben betiltott al-Muhajiroon csoport utódainak tekinthető. Az al-Muhajiroon vezetőjét, Bakri Mohammadot kitiltották Nagy-Britanniából.

A Jerusalem Post arról tudósít, hogy egyre növekszik a Hizbullah-ellenesség az arab világban. Fájó pont lehet ez a terrorcsoport életében, hiszen külső segítség nélkül bajos lesz bármiféle, győzelemnek látszó eseményt előidézni.

2 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

12:25 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

2:28 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home