Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, július 14, 2006

Irániáda #2

Akkor nézzünk egy kicsit bele a nagy kártyapartiba: ki mit csinál és vajon miért?

Az egyes államok reagálása alapvetően két csoportba osztható: meglepetés azért persze akad. Izrael mellett az feleszmélő Ausztrália is nyilvánosan kiállt. Egyelőre hasonlóképp támogató a libanoni diaszpóra is, kérdés persze, hogy a Libanon területén elhelyezkedő célpontok támadása, illetve a polgári lakosság elkerülhetetlen veszteségei mennyire erodálják ezt a kiállást.
Kisebb meglepetést keltett Szaúd-Arábia, mely ország illegitimnek minősítette a két katona elrablását és fogva tartását.
Nem meglepő módon az EU úgy általában elítéli az izraeli válaszcsapásokat, az esetek többségében egy mellékmondattal elintézve a Hizbullah emberrablását és rakétatámadásainak százait. Jobb esetben egyenlőségjelet tesznek a két cselekménysorozat közé. Hasonlóképp tett Oroszország is, aki Szíria és Irán régi és megbízható szövetségesének számít.
A francia diplomácia is azt hozta, amire számítani lehetett: „aránytalan” háborús cselekmények elkövetésével vádolta meg Izraelt. Mondjuk egy ilyen jelentős mozlim kisebbséggel a hátamban én sem nagyon mernék mást mondani. A Hizbullah emberrablása és rakétatámadásai a „felelőtlen cselekedet” címkét érdemelték ki. Kemény szava ezek, barátaim, ugye érezzük. Jacques Chirac francia köztársasági elnök szerint Izraelben „vágy él Libanon elpusztítására” . Megjegyzem halkan, ha Izrael el akarná törölni Libanont, az sokkal egyszerűbben tudnák végrehajtani, mintsem precíziós légicsapásokkal szórakozni. A levetett kesztyű az levetett kesztyű – onnantól már csak lőszer kérdése egy Libanon méretű ország vagy annak csupán infrastruktúrájának megsemmisítése.
Belgium, bár elismeri Izrael jogát az önvédelemre, de Karel De Gucht külügyminiszter szerint az ország aránytalan erőkkel válaszolt. Jaham, a Biblia szerint a derék zsidóknak a paritya is elég. Azért arra kíváncsi vagyok, a belga politikus úgy mégis mit tartana elfogadható önvédelemnek? Egy rakéta – egy tüzérségi lövedék?
Hasonlóan nyilatkozott a Vatikán is. Egy mondattal egyszerre elítélték a terrocselekményeket és a katonai válaszlépéseket, majd az idő fennmaradó részében Izraelt ostorozták, mivel az megtámadott egy szabad és független országot. Arról azért megkérdezném a derék atyákat, hogy szerintük az is a szabadság és a szuverenitás normális esete, ha az ország egy jelentős részét átengedik a terroristáknak, akik civil településeket lőnek onnan válogatás nélkül? Mintha erről előszeretettel elfeledkeznének.

Pénteken délután telibe kapták a Hizbullah bejrúti főhadiszállását és Nasrallah házát is . Az épület összeomlott, de Hassan Nasrallah, a terrorcsoport vezetője a szervezet szerint sértetlen maradt, sőt, már a terrorcsoport televíziójának telefoninterjút adott, meglehetősen idegesen. Gyanítom, nem ez lesz az egyetlen próbálkozás a kiiktatására. A vezér többek között „nyílt háborúval” fenyegetett.

A mai nap ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa is, a várható eredménnyel: Izrael és Libanon képviselői elmondták a saját sérelmeiket, majd az USA felszólította a libanoni kormányt a Hizbullah és minden más terrorszervezet és milícia lefegyverzésére //ez igazából a Hizbullahnak szól, a többiek már csaknem teljesen letették a fegyvert//.
Péntek estig közel 100 újabb rakétát indítottak libanoni területről izraeli települések ellen, sok a civil sebesült, ketten meghaltak. Alig 10 méterre, a BBC kamerája előtt csapódott be az egyik libanoni rakéta. Látványos video volt. A hatékonyság azonban, megfelelve a várakozásoknak, meglehetősen alacsony: a három nap alatt kilőtt több száz rakéta „csupán” alig néhány izraeli civil életét követelte. Tudom, nem drága fegyverekről van szó és az utánpótlás is biztosított, köszönhetően a támogató arab országoknak, de ez akkor sem valami fényes eredmény.

Sok a turista is Libanonban: a repülőtér kiiktatása és a szíriai határ felé vezető utak szisztematikus támadása „kissé” nehézkessé teszi az ország elhagyását. Egymás között szólva nem igazán értem, hogy miért jó egy időzített bombára hajazó konfliktus kellős közepén vakációzni, de gyanítom, én nem vagyok megfelelően kalandvágyó.

Erős gellert kapott a szentpétervári G8-találkozó is. A legfőbb témának szánt iráni atomfegyverkezési kérdés gyakorlatilag teljesen a háttérbe szorult, köszönhetően a jelenlegi háborús helyzetnek. Ez bizony Irán számára több, mint jó hír. Érdekes összefüggés.
Emellett valahogy nem bír a fejemből kimenni egy gondolat: ugye a nyugati hatalmak július 13-ra követelték, hogy Irán válaszoljon a legutolsó ajánlatcsomagjukra. Azaz tegnapra. Az egybeesés csak az én szememet szúrja? Kérdés, hogy az iráni elnök, Ahmadinejad által emlegetett augusztus 22-éig, mint válaszadási időpontig még mi fog történni a környéken?
Nem tartom elképzehetőnek azt sem, hogy a Hizbullah Irán és/vagy Szíria előzetes rábólintsa, nota bene aktív segítsége nélkül mert volna elindítani egy ilyen komplex és veszélyes aciót. Itt azért több lehetőség és kérdés is felmerül. Vajon nem arról lehet-e szó, hogy Irán, mint már említettem, a saját atomprogramja miatti nyomást kívánta csökkenteni? Ha így van, eggyrészt sikeres volt, másreszt viszont kinyitotta Pandora szelencéjét. Valószínűleg a szokásos heves anyázásra és némi ágyúzásra számítottak: arra biztosan nem, hogy kemény és szisztematikus támadássorozatot kapnak a nyakukba.

A libanoni kormány pedig tűzszünetért, illetve az izraeli támadások leállításáért könyörög. Mindkettő felejtős, legalábbis az elkövetkezendő napokban. Nincs ok arra, hogy az IDF megálljon, arra pedig pláne nem, hogy olyan tűzszünet lépjen életbe, melyet a felek betartanak. Izraelnek van mit felmutatnia: a libanoni kormány tehetetlenségét, a Hizbullah 2000. óta folyamatos és az elmúlt napokban csúcsra járatott rakétatámadásait, az ennek eredményeképp elhunyt és megsebesült civileket, az elrabolt katonákat. Nagyon nehéz lene elsütni a megszokott „oktalan és céltalan izraeli agresszió” nevű ütőkártyát. Ebben az esetben Izrael kezében is vannak ütőlapok.
A libanoni miniszterelnök, Fuad Siniora látványosan nem érti, Izrael miért nem fejezi be azonnal a támadásokat ül le tárgyalni a terroristákkal. Hát…

Érdekes szkenáriónak ígérkezik, hogy mondjuk Izrael elindul északnak, elfoglalva Dél-Libanont, majd erre válaszul Szíria északról tér vissza. Ez valóban alaposan visszaforgatná az idő kerekét Libanonban. Arról nem is beszélve, hogy a két hadsereg esetleges találkozása is összecsapások lehetőségét hordozza magában.

Közben két rakétatalálatot kapott az Izraeli Haditengerészet egy egysége is: gyanítom, RPG-jellegű eszközzel lőtték meg őket. A Hizbullah szerint majdnem elsüllyedt, a hivatalos izraeli közlés szerint könnyebben megsérült a hajó. Jegyzem meg, egy hadihajót nem egyszerű házi készítésű rakétákkal elsüllyeszteni.

Levezetésnek egy könnyed oktatóvideo, az Izz Al-Din Al-Qassam Brigades főszereplésével. A filmet, ki más, mint az Al-Jazeera adta le.

5 Comments:

Blogger first said...

Traucsacska,

Fogadd őszinte elismerésemet. A blog informatív és szórakoztató, személyes álláspontoddal pedig többnyire egyetértek. További jó munkát!

Üdv,

Buvarzenekar

1:14 de.

 
Blogger Ben-G said...

egyetértek first-el továbbra is én azt kérdeném meg hogy: sokat csesztetik Izraelt hogy "aránytalannul" ment be Libanonba ezzel nem értek egyet de akkor azt kérdem hogy ha nem így akkor lehetett volna? Csak Kommandós egységekkel nem lett volna picit merész?

6:07 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

first:

Koszonom, ez a blog elsosorban arra valo, hogy egy masfajta hirelemzest, -ertekelest mutasson be. Olyat, amit nem latni a mediaban.
Az nagy baj lenne, ha mindig egyetertenel a szemelyes velemenyemmel: ha nem, azt viszont szivesen olvasnam, akar commentekben, akar nekem cimzett levelben. Nem vagyok tevedhetetlen... ;)


Udv!

Trau

10:52 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

ben-g:
Csak kulonleges egysegekkel egy ilyen szabasu muveletet nem tudsz vegrehajtani. Ennyi celpont, ilyen rovid ido alatt, ilyen biztonsaggal nem rombolhato csupan kulonleges erokkel.
Ezek bevetese egy alapvetoen ellenseges kornyezetben sokkal veszelyesebb, mint a kenyelmes magassagbol vegrahajtot precizios legitamadas. Es oltseghatekonyabb is, btw... :)


Udv!

Trau

10:54 du.

 
Blogger Ben-G said...

Na akkor jól sejetettem. CSak mert ezek szeritn Európa sokkal "arányosabbnak" tartaná eg yilyen öngyilkos akciót mint azt hogy viszonylag kényelmesen bombázhassanak a levegőből.... komolyan senki sem emlékszik mondjuk a balkánra?

1:20 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home