Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, július 24, 2006

Ejnye-bejnye, Népszabadság!

Az alábbi példa tökéletesen mutatja be, hogy miképp lehet egy önmagában igaz hírt úgy tálalni, hogy a valósághoz képest pontosan eltérő képet mutasson be. Komolyan mondom, iskolapélda.

Lássuk a hírt:

"Airbus a Boeing felett", munkatársunk tollából

Az európai Airbus-konszern jelentős előnyt szerzett a farnborough-i repülőgépvásáron amerikai riválisával, a Boeinggel szemben a fix és a várható megrendelésekben. Az Airbus szombaton 182 gépre szóló megrendelésekről számolt be, miközben egy nappal korábban a Boeing mindössze 31 repülőgépnél tartott. Rendelési értékben kisebb volt a lemaradása: 5,8 milliárd dollárjával szemben az Aibusnak 21,5 milliárd jutott.
Az együttes, valamivel 27 milliárd dollárt meghaladó megrendelési érték alaposan elmarad a tavalyi bourget-i végeredménytől: akkor 48 milliárd dollárral zárhattak a nagy repülőgépgyártók. (MTI)
--

Mint látható, a cikk az MTI híre alapján készült. A cikkely azt sugallja: az Airbus bizony alaposan eltángálja az amerikai Boeinget, mármint ami a gépmegrendelések számát illeti.
Az újságíró kollega csupán egy dolgot felejtett el: kontextusba helyezni magát a farnborough-i eredményeket. Emellett volt szerencséje egy kalap alá venni a megtörtént megrendeléseket és a jövőben lehívható utánrendelések opcióját. Ejnye, no!

Szíves tájékoztatására jelezném, hogy az Airbus saját sajtóközleménye szerint összesen _89_ aláírt megrendeléssel távozott a vásárról. Az eddigi idei 117 megrendeléssel együtt ez összesen 206 repülőgép-megrendelést jelent.
A Boeing, igaz, hogy Farnborough-ban lemaradt, de volt honnan. Július 18-án ugyanis 510 megrendelt gép tartozott az idei zsákmánylistába. Jelezném, a Boeing saját sajtóanyaga szerint amúgy 32 gép (Lion Air: 30 737-900ER, LoadAir: 2 747-400ER cargo) megrendelésére került sor, de ez csupán csak szőrözés.

Tehát: 206 repülőgép vs. 510 repülőgép.

Összefoglalva:
A hír önmagában igaz, az Airbus valóban több megrendelést íratott alá partnereivel a légishow-n, mint amerikai riválisa. A cikk sugallta képpel ellentétben viszont a Boeing az, amely az idén eddig jóbval több repülőgépet adott el.
A cikkírónak nem kellett volna más tennie, mintsem az anyag végén két mondattal helyére tenni az MTI hírét.

Azt hiszem, az "Airbus a Boeing felett", nos, az egy kicsit erős címnek sikeredett.

3 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

11:34 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

9:53 du.

 
Anonymous Névtelen said...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»

4:24 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home