Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, július 24, 2006

Egy kritika

Az alábbi e-mailt Dynax7 írta, engedélyével kiteszem. A lépéssel nem szeretném a "jajjszegényTraubántjákvédjükmegjól"-eseménysorozatot elindítani, hanem inkább szeretném, ha az esetleges saját "eltorzulásom" kiderülne és a blog közönségének épülésére "visszacsavarodna", vagy mi a szösz... :)

Szóval a levél:

"Üdv! Magánemberként [...] írom, hogy iszonyat amit művelsz ezen a blogon külpolitika témában. Persze a szólás szabadsága mindent megenged nincs is ezzel baj de néha nézzél már magadba, meg olvasd vissza amit leírogatsz. Olyan nyegle stílusban írsz olyan elfogult sületlenségeket, amik arra engednek következtetni, hogy a történelmi tényeket nem megfelelően értelmezed és fogalmad sincs ok-okozati összefüggésekről. Az izraeliek libanoni akciójával kapcsolatban pedig leírhatnád a másik oldal (amit olyannyira lenézel és semmibe veszel) helyzetét is, nem a Hezbollah gerilláira hanem azokra az arab emberekre gondolok, akik hosszú évtizedek óta élnek egy olyan agresszív és súlyosan torzult viselkedésformát mutató hadsereg szabad prédájaként, mint az izraeli. Gondold át azt, hogy vajon ki és miért szimpatizál adott helyen, adott időben, adott ideológiai irányvonalakkal és máris rájönnél egy-két dolog okára. Ha egyszer mélyebben belegondolnál az ott zajló eseményekbe nem üdvözölnéd annyira a bombázásokat és a célzott csapásokat és rájönnél talán arra is, hogy ez csak mélyebbre visz a mocsárban. Hangsúlyozom, hogy az itt leírtak kizárólag a magánvéleményemet tükrözik, a szerkesztőség semmilyen formában nem foglal állást semmilyen politikai kérdésben. Gondolataimat azért osztom meg Veled (mivel bár illúzióim nincsenek) valaki ráébresszen arra amit csinálsz. Olvasd vissza pár héttel a "műveidet" és próbáld egészben látni azt a gondolatiságot, amit képviselsz. Nem kívánom, hogy olyan helyzetbe kerülj, hogy egyszer a saját bőrödön tapasztald azt, amiről oly könnyedén írogatsz oly nagy marhaságokat."

Saját hozzáfűznivalóm:

Ennek a blognak semmi köze nincs más munkámhoz, tevékenységemhez. Ez a szabadidő eltöltésének ritka perverz formája: célja egyrészt saját grafomániám kiélése, másrészt az idelátogatók szórakoztatása.

Nem vagyok külpolitikai szakújságíró: más területen vagyok szakember. Ennek megfelelően Aczél Endre, Füzes Oszkár vagy más, nagynevű külpolguruhoz képest én másképp írok. Ez dedikált célom is, éppen ezért írom ide azokat a dolgokat, amit írok.

Nem tekintem magam sem Izrael, sem az Egyesült Államok, sem más állam, államszervezet vagy csoport szekértolójának, kritikátlan támogatójának.

Ellenben: kritikusa vagyok az ENSZ-nek, az EU-nak, nem véletlenül és nem alap nélkül. Ezt a hozzáállásomat büszkén vállalom és a továbbiakban is fenn kívánom tartani.

Nem vagyok tévedhetetlen: a #flame lista becses levelezői a tanúim rá, hogy tévedtem többször is és ezeket a tévedéseket szokásom elismerni. Itt is volt már rá példa: említhetné a PAC-3 vs. PAC-2 összekeverését a közelmúltból, vagy éppenséggel Szakács-Vass barátom által „helyrerakott” párizsi ügy. A tárgyi tévedések javítását mindig köszönettel fogadom. Éppen ez a blogolás egyik fő erőssége: az azonnali ellenőrizhetőség és javíthatóság.

Nem vagyok teljesen kiegyensúlyozott: egy blognak nem is ez a célja. Megvan a magam optikája, mint ahogy minden külpol újságírónak szintúgy megvan. Néha ez jobban előjön, néha kevésbé.

A blogom hangvétele jellegzetesen elüt a média „hivatalos” csatornáinak hangvételétől. Sokkal ironikusabb, gyakran cinikusabb, igyekszem az általam talált dolgokat megjegyzésekkel kiegészíteni, kontextusba helyezni. Ez természetesen sokszor azzal jár, hogy a már említett „hivatalos”, közmegegyezésen alapuló értelmezéssel szemben saját értelmezést adok egy-egy események. Ezzel lehet vitatkozni (erre való a komment rész), lehet nem elfogadni (erre való a böngésző becsukása) és lehet kedvelni (erre való a gyakori látogatás).
Nem vagyok hajlandó elfogadni az eleve kiosztott áldozat-bűnöző szerepeket, az elnyomott-agresszor szembeállításokat.
Hiszek a demokráciában, de hiszek az azt gyakorlók felelősségvállalásában is: a demokrácia nem játék, hanem felelősséggel, következményekkel járó, komoly dolog.

Nem hiszem el, hogy mindig az jajong a leghangosabban, akit valóban ütnek. S nem hiszem el, hogy aki nem jajong, annak nem fáj. S nem hiszem azt sem, hogy az ütést bevivő mindig és okvetlenül gonosztevő, míg az azt fogadó szerencsétlen áldozat.

Büszke vagyok arra, hogy sok esetben napokkal-hetekkel megelőztem a hazai napilapokat és más sajtótermékeket. Büszke vagyok arra, hogy sok esetben az általam leírt gondolatmeneteket, véleményeket látom viszont több újságban, televíziós műsorban. A félreértések elkerülése végett: ez nem azt jelenti, hogy feltételezném, „rólam dolgoznak” más újságírók. Abszolút nem.
Büszke vagyok arra is, hogy van napilap, amivel sikerült korrekt kapcsolatot kialakítani: ez nagyban múlott az ott dolgozók attitűdjén, illetve az általam írt anyagok minőségén és pontosságán.

Körülbelül ennyi.

A vélemény szabad, meg ilyes: így természetesen elfogadom Dynax7 véleményét is, bár nem értek vele egyet. Ennek ellenére természetesen lehet, hogy részben vagy egészében igaza van, ezt majd a T. Olvasó eldönti magában.

15 Comments:

Anonymous Sam. Joe said...

Hogy egy klasszikust idézzek: "Te csak egy ilyen kis buzi lehetsz..." Wazze, miért kell egy kritikát ilyen kioktató stílusban megfogalmazni? "Nézz magadba..." Ez nem a köldöknéző szekta! Zéró konkrét kritika hangzott el, ignorálható.

3:07 du.

 
Anonymous tom said...

Üdv!

Túl mély depresszióba azért nem fogsz esni a fenti kritika miatt, remélem ;) Viszont egyetértek azon kitétellel, hogy nem véletlenül van az a kicsi x a böngészőlap jobbfelsőjében. Mint ahogy a tv távkapcsolójával is mindenki szabadon manipulálhat, az újságosnál is van szép választék. Kinek a pap...

3:41 du.

 
Anonymous GyGy said...

Na ja!Minek olvassa az akinek nem tetszik?(Ha a gépzenét szeretem,nem megyek rock-oldalra fikázni ugye...)

3:51 du.

 
Anonymous GyGy said...

Másrészt a magyarok sem robbantgatnak Erdélyben ha jól tudom...
Kéne?

3:53 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Néha a cikkeidben én is érzek némi elfogultságot. Szerintem ez bizonyos mértékig megengedett, senki sem tud teljesen kívül állóként írni egy-egy témáról.
Ettől függetlenül érdekesnek találom cikkeidet és folyton olvasom mind a blogod mint más nyomtatott sajtóban megjelenő irásaidat.
Csak igy tovább.

6:52 du.

 
Anonymous Liverbird said...

Én is gyakran lépek erre az oldalra, és én is érzek elfogultságot. De mivel én szintén elfogult vagyok, ugyanabban az irányban, nincs semmi gond :) Kifejezetten élvezetesnek tartom az irományokat, végre valahol jó stílusban meg vannak fogalmazva a dolgok. Persze ez nem egy teljes elfogultság, vagy nem tudom hogy fogalmazzam meg... Lényeg az, hogy itt is a zsidókérdésre lyukadhatunk ki. Végre kihalhatna az a mentalitás hogy "mindenről a mocskos zsidók tehetnek..."

Akinek nem tetszik, ne olvassa, én sem hallgatok Lovas Istvánt...

11:43 du.

 
Anonymous schampus.und.lachsfisch said...

Üdv!
Egy jó ideje olvasom a blogod és az Aranysasos cikkeidet is, nagyon tetszenek, csak így tovább! Persze nem értek 100%-ig mindennel egyet, de hát nem is kell. Nagyon jó ez a blog amiatt, hogy összefüggésükben, a hátterüket is bemutatva mutatja be a dolgokat. A "hivatalos" itthoni média nagyobbik része a libanoni konfliktus során még önmagát is alulmúlta: minden nap rengetegszer elhangzik, aznap mennyi a civil áldozatok száma és azt hiszik, ezzel le is tudták a dolgot, ez jó "bulvártéma", az események ok-okozati összefüggéseivel meg inkább nem terhelik a népet... Természetesen egyetlen civil áldozat is túl sok, de nem lehet afelett elsiklani, kinek az érdeke ezek számának minimalizálása (az IDF-nek, na nem mintha Grál-lovagok lennének, egyáltalán nem, de azért tudjunk már különbséget tenni...), és kié ezek maximalizálása (A Hamászé és a Hezbollahé). Egy átlag RTLklub-néző talán azt se tudja, kik is a harcoló felek egyáltalán. Ilyen tudatlanság mellett meg nem csoda, hogy a Liverbird által említett vélekedések kapnak szárnyra újra meg újra, az észérvek és tények híján a zsigeri indulatok és előítéletek kerülnek előtérbe, Lovas és társai hathatós segítségével...
Szóval örülök, hogy ennek ellensúlyozására vannak ilyen blogok, mint ez.

10:54 du.

 
Anonymous Liverbird said...

Bocsika ha netán a komment részt fórummá alakítom, de ha a hosszúnevű kollega elárulná nekem, hogy konkrétan mi is a baja velem... Tényleg nagyon örülnék!

11:28 du.

 
Anonymous schampus.und.lachsfisch said...

Liverbird, féreérthető voltam, bocsánat. Nincs bajom, sőt, egyetértek veled. Azt írtam: "...ilyen tudatlanság mellett meg nem csoda, hogy a Liverbird által említett vélekedések kapnak szárnyra" . Itt csak arra gondoltam, amiről az előző hozzászólásodban írtál, a "mindenről a mocskos zsidók tehetnek..." típusú mentalitásra a társadalomban.
Aminek én is nagyon örülnék, ha eltűnne.
Remélem így teljesen világos, úgy látszik sikerült úgy fogalmaznom, hogy pont az ellenkezője jött le, mint amit mondani akartam, sorry.

12:51 de.

 
Anonymous Liverbird said...

Ó én sorry, hogy elértettem! Furcsa is volt, hogy a többi mondandód az én véleményemet is tükrözte, valahogy nem voltak összhangban számomra a dolgok :) Nincs semmi gond, örülök hogy egyetértünk :)

3:01 de.

 
Anonymous Gabi said...

Nem értem az egész kritikát. A blog lényege pont az, hogy az írójának személyes véleményét tükrözze. Ez nem egy profitorientált napilap, ahol az a lényeg, hogy a többségnek tetszen a tartalom, mert különben nem veszik az újságot, és mehetünk a híd alá.
Másrészt azt akarom olvasni, amit trau gondol a dolgokról, és nem azt, amit a megmondóemberek szerint gondolnia kellene.
Elegem van már a "politikailag korrekt" maszlagokból.

9:37 du.

 
Anonymous Sam. Joe said...

Truka, éhezem valami jó göbzis postra! Lécci-lécci!

10:07 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

12:07 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

10:06 du.

 
Anonymous Névtelen said...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»

4:42 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home