Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, július 28, 2006

Boxolás egy kézzel

Nem kis feltűnést keltett az a hír, mely szerint Izrael egyetlen napon kilenc katonát veszített el. A katonák közül nyolvan ráadásul egyetlen alakulat tagjai voltak, akik egy csata helyszínén, a Hezbollah-fellegvárnak tartott Bint Jbail-nál estek el. Az eddigi legvéresebb nap volt a mai: de nem nevezhető véletlennek, hogy a katonák ilyen szokatlanul magas (legalábbis a vegytiszta háborúhoz szokott lakosság számára: hol van már 1967 vagy 1973…) számban haltak meg.
Ráadásul a hadsereg tisztjei is sorban nyilatkoznak (persze névtelenül), hogy a politikai vezetés nem biztosítja a megfelelő ütőerő és létszám bevetését. Tulajdonképpen igazuk is van.

Az izraeli katonák azért halnak meg ilyen tömött sorokban, mert két kultúrkör, értékrend csatározásában vesznek részt. Két olyan fél áll egymással szemben, mely céljaiban és eszközeiben a lehető leginkább eltérő álláspontot képviseli.

A Hezbollah egyértelműen előnyösebb helyzetben van. Több, gyakorlatilag zavartalan évük volt ara, hogy Dél-Libanont egyfajta gerillaerőddé változtassák. Ehhez minden eszközt felhasználnak: legyen az architekturális pajzs (mecset, iskola, kórház, lakónegyed), civil lakosság (gyerekek, nők, egyéb nem harcoló elemek) és az ENSZ UNIFIL missziójának járművei, állásai, katonái. Gyakorlatilag a gerillahadviselés szemében ezek mind olyan eszközök, melyek elméletileg biztosítják a szabad csapásmérés lehetőségét. A válaszcsapás pedig vagy egyáltalán nem érkezik (eddig nem volt szokás lakónegyedben álló rakétakilövőt megtámadni), vagy pedig jelentős „járulékos károkat” okoz. Erre gyönyörű példa a két napja kilőtt UNIFIL-állás vagy éppen Bejrút déli területe. Ez utóbbi nagyon fontos: még jobb is, ha meghal néhány gyerek, hiszen így legalább rokonszenvet kelt a szenvedő fél iránt és morális okokból elítélhetővé válik a támadó fél. Pontosan ez az, ahogy a jelenlegi konfliktus is működik. Alapeset: rakéta elhussan a lakóház tetejéről, majd válaszul beesik mondjuk egy AGM-65D és a lakóház felső része összedől. Kiszáll a CNN, lefényképezi a vérző fejű libanoni nőket és máris konyhakész az esti híradó színes háttéranyaga.

Eközben az ENSZ mentőautói időnként csapatszállítóként működnek a terrorszervezetek számára.
http://www.youtube.com/watch?v=Cmk3BEKziJU
http://www.youtube.com/watch?v=AqGjz7iJTns

A jelenleg érvényes nyugati hadászati doktrína a lehető legélesebben igyekszik megakadályozni a civil lakosság sérülését, halálát. Ez teljesen érthető, a felvilágosodás óta nem illik a civileket bántani. Ez pompásan működik az elméletben: a II. világháború óta azonban tudható, hogy ez nem mindig kivitelezhető. Nyugat-Európa azonban a mai napig ragaszkodik a „civileken egy karcolást sem” neme elvéhez: nem csak a katonaság, a politikai vezetés, de a közvélemény is. Az izraeli hadsereg kénytelen ezeknek a szabályoknak megfelelően játszani, hiszen az izraeli kormány számára létfontosságú a külföldi nyomásgyakorlás enyhítése. Ez viszont azt jelenti, hogy kockázatosabb műveleteket kell végrehajtania: szó sem lehet Falludzsáról. A helységharcot vívó és a bunkerek, rejtett állások ellen küzdő szárazföldi egységek nem kérhetnek ugyanolyan légi vagy tüzérségi támogatást, melyet Irakban bármikor megkaphat az ott harcoló katona.

A kérdés mindig benne lóg a levegőben: mi történik akkor, ha a teljesen legitim, harcoló ellenfél a különböző, nem hivatalos „pajzsok” mögé húzódik? Mi legyen a kórház udvarára telepített rakétavetővel? A mecsetbe menekülő és onnan tüzet nyitó Hezbollah-taggal? Az egyszerű válasz természetesen a célpont megsemmisítése lenne, a célnak legmegfelelőbb eszközzel. Az 1000 fontos JDAM-mel megküldött mecset azonban csúnyán fog kinézni a híradóban, csakúgy, mint a rakétatalálatot kapott kórház a New York Times címlapján.
Az izraeli katonák egy része bizony azért esik el a csatamezőn, hogy a német vagy a francia értelmiség ne legyen morcosabb a kelleténél…

Ráadásul a „pajzsok” mindazt képviselik, amiért a civilizált, humanista világ küzd. Mindazon értékek hordozói, melyet a felvilágosodás óta annak tekintünk: az ártatlanok, a gyerekek, a nők, a tudás, a segítség civilizációs ikonjai. Az „újbarbárok” egyik legnagyobb haditette éppen az, hogy elfogadhatóvá varázsolták ezen értékek pajzsként használatát. Ez valóban figyelemre méltó pszichológiai fogás, művelet – mégha perverz is. A közvélemény döntő részének szemében az nem bűn, ha iskolában fegyverraktárat építenek. Az a bűn, ha ezt a fegyverraktárat megsemmisítik.
Nehéz úgy harcolni a civilizációs értékrendért, ha közben annak jelképeit vagyunk kénytelenek rombolni.
Persze van rá számos példa: Drezda, Berlin lerombolása, Monte Cassino apátságának eltörlése a föld felszínéről, de említhető akár Tokió felégetése is – itt is pótolhatatlan kulturális és művészeti értékek hamvadtak el, a lakosság tíz- és tízezreivel együtt.
Ez a megoldás itt és most elképzelhetetlen – még. A közvélemény még mindig abban a hitben ringatja magát, hogy a háború egy konszolidált, finom, szabályok szerint játszott, szükséges rossz. Ahol mindig tudni, ki a rosszfiú és csak azok halnak meg. Ahol az ellenfelek feje felett
Felett kis piros és kék háromszögek forognak, így pontosan látható, ki hova tartozik. Hogy „mi” nem vagyunk „olyanok”. Hogy nagyobb áldozat nélkül úgyis mindig győz a Nyugat.

Lószart.

17 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Hát neked lószart!

Ad1 Amikor egy évek óta fix ponton elhelyezett ENSZ megfigyelőállást kapnak telibe.. majd a mentőket is megsorozzák, ott nincs helye magyarázkodásnak. Katonai térképekkel a tüzérség és a légierő is pontosan tudta hogy mit lőtt, nem lehetett tévedés, egy ennyi ideje pontosan feltérképezett posztnál 5 métert sem lehet mellé lőni, ha nem akarnak. Az megint egy másik dolog hogy nem hülyék elismerni.

Ad2 A civil lakosság kímélése igenis kivitelezhető, ne mondd hogy nem. Hirtelen nem emlékszem, hogy milyen katonai célpont volt anno Drezdában... ja hog semmi? Terrorbombázás volt, ami kizárólag az ellenfél demoralizálását célozta? Hoppá... őket nem ítélték el érte? Persze mert győztek, ez már csak így megy. Ha Izrael győz, ő sem lesz felelőségrevonva tetteiért... de ha veszítene, akkor neki VÉGE. Ezért küzd 10 körömmel, és bármilyen eszközökkel. DE ne tessék szépíteni Izrael eszközeit sem!

Ad3 A legvéresebb nap... mert mire számítottak, hogy hevesen az égbe kalimpálnak majd a kezükkel a Hezbollahosok, vagy hanyatt-homlok menekülnek? A Saját országukból?
Izrael fegyverrel szerezte az országát, ez azt jelenti, hogy mások akarata ellenére. Ez azt jelenti, hogy csak fegyverrel tudja fenntartani. Ennek ára van. Ne tessék síránkozni.

Ad4 Nem állítom, hogy a Hezbollah jófiú.

9:30 de.

 
Blogger Trau said...

Anonymous:

Egyelore csupan annyit tudni: a megfigyelopontot telibe vagtak. Azt is
tudni, hogy az Izraeli Legiero volt. Ennyi. Kivancsian varom a
vizsgalat vegeredmenyet.
A "direkt kiloves" eddig csak Annan kinyilatkoztatasa, semmi tobb. A
mentoegysegek tamadasat ki jelentette? Errol lemaradtam. Ha valoban
direkt lottek a jol lathato jelzesekkel megkulonboztetett
mentoegysegeket, az buncselekmeny.

Az, hogy nem lehet 5 meterrel melleloni, hulyeseg. A vilagon nincs
olyan teruletre hato fegyverrendszer, mely centimeteres pontossagu. Es
akkor meg a muszaki hiba lehetoseget nem is emlitettem, a tuzersegnel
pedig akar a cso allapota, akar a tuzvezetes legaprobb hibaja is boven
5 meternel nagyobb szorast jelenthet.
Ha azonban direkt tamadtak az OP-t, akkor telitalalat.

Hol szepitek? Kernem ramutatni. Drezda pedig erdekes eset: a brit Max
Hastings remek "Bombazok" cimu antologiajat ajanlom eme temaban (es
egyaltalan a RAF bombazomuvelketeit illetoen is).

Amugy _nem lehet_ olyan haborut (plane nem varosi hadviselest) vivni,
ami a civileket megkimeli. A jelenlegi eszkozokkel ez nem
kivitelezheto. A jelenlegi helyzetben nodeplane: a civil lakossag
pajszkent hasznalata kizarja a collateral damage nelkuli hadviselest.
Az izraeli oldalt pedig nem mentegetem: legabbis nem all szandekomban.
Ugyanugy kovethetnek el hibakat, buncselekmenyeket: csak eppen errol
bosegesen (es kellokeppen felturazva, lasd a vegyifegyveres orokzold
felbukkanasat) szamol be minden letezo hirugynokseg.

Humm, sajat orszagukbol? Az orszag a libanoni allampolgaroke, nem egy
terrorszervezete, legalabbis az en velemenyem szerint. Inkabb arra
gondolhattal talan: a sajat hadmuveleti teruleten. Ez az, amit en is
irtam.
A politikusok mindig azt varjak a katonaktol, hogy orak, de legfeljebb
napok alatt megoldjak a feladatot.

Az "Izrael fegyverrel szerezte orszagat"-dolog igy, ebben a formaban
csacskasag, kisebb joindulattal szemlelve derekas csusztatas. Erdemes
tanulmanyozni a terulet tortenelmet, foleg ami az elmult evszazadok
teruleti es etnikai valtozasait, a mai Izrael teruletenek 1948-as
tulajdonviszonyait illeti.


Udv!

Trau

2:07 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Kedves Trau.

A megfigyelőpontot telibevágták. Tudták hogy ott van. Ha nem akar valamit eltalálni az IDF akkor nem találja el. Mennyi Friendly Fire áldozatuk volt mostanában pl az előrenyomuló csapataiknak saját légierőtől vagy tüzérségtől? Érdekes, pedig ott vannak ők is a frontvonalban....

Az épületet 14 alkalommal vették tüzérségi tűz alá. Tíz alkalommal jelezték a megfigyelők, hogy ők vannak az épületben, ne lőjenek. Mindannyiszor megígérte az operátor, hogy úgy lesz. Majd egy levegő-föld rakéta hozta a végzetes találatot. Nem holmi rosszul számítható röppályájú lövedék. Megjegyzem, hogy már 14 alkalommal belőtték a célterületet, messze volt alkalmuk pontosítani a lövéseket, ne haragudj de itt nem lehetett mellélőni. Az első egyetlen lövés, na az mehetett volna picit mellé!
És egyvalamit nem tételezek fel Izraelről, hogy nem tudja mit csinál a harcmezőn. Az IDF érti a dolgát.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/5215692.stm
"A UN rescue team also came under fire as it searched the rubble for survivors."

Drezda. Kurt Vonegut: Az ötös számú vágóhíd, Ábel András: Los Alamostól Nagasakiig, Benjamin Colby: ‘Twas a Famous Victory - Deception and Propaganda in the War with Germany.

Dehogynem lehet! Nem kell mindenre lőni s bombázni ami mozog! Csak azokra akiknél fegyver van.... és ha ezt nem lehet távolról kényelmesen repülőről elintézni collateral damage nélkül, akkor tessék a fáradságot venni és odamenni és CSAK azt lelőni akinél fegyver van! Marha buzgón nyomogatják a gombokat távolból, csak pont nem azok szenvednek, akinek kéne, hanem a civil lakosság.

Másnap megtörtént a benyomulás az „ellenséges területre”:
Gáza áram és vízelosztó központjait semlegesítették és ezzel egyidőben elkezdődött az előrenyomulás. Aha vízelosztó központ.... komoly katonai célpont, biztos hogy az fog szenvedni e miatt akinek kéne...

Lehet, de azért mert más beszámol róla, neked nem kellene elmenni mellette, mivel nagyon egyoldalúnak tűnhet néha tőle a blog. Csak kiegyensúlyozottan :)

Mert a Hamaszosok nem libanoniak, nincs véletlenül kormányban a Hamasz? De bizony, az az ő országuk. Jah Magyarország is a miénk, csak most épp a Feri viszi a hivatalt helyettünk... ebbe már ne menjünk bele :)

Nem, nem várják, egyedül katonai megoldások születhetnek olyan gyorsan, politikai mindG lassabban születik. Sokkal lassabban.

Akkor hogy ne tudjál belekötni: Izrael 1947-es határmegállapítása óta fegyveres expanziót folytat többé-kevésbé jogos önvédelem címszó alatt. De az eredeti határok mögé sosem akaródzik visszavonulni, Izrael csak hízik és hízik... na jó, itt is voltak kivételek, Egyiptom pl, de a fő ábra akkor is ez...

7:08 du.

 
Blogger Dynax 7 said...

Sajnos a helyzet úgy érzem reménytelen és kétségbeejtő. Ha egy ideológiailag oly tudatosan felépített magyarázat áll az mögött, hogy szegény izraelieket értsük meg, amiért telibe bombázzák az ENSZ békefenntartóinak állását, sőt még az ENSZ főtitkárának kellene elnézést kérnie, ott nincs mit hozzá fűzni...

7:54 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

anonymous:

Lasusk, miben ertunk egyet:
1., A megfigyelopontot telibevagtak.
2., Tudtak, hogy ott van.
3., A fiatalabb Vonnegut munkassaga rulz, ez a konyve nodeplane. Ezzel egyutt ajanlom Max Hastings konyvet, forraserteku monografia.
4., Kiegyensulyozottsag, vagy legalabbis az arra torekves mesmegcsak rulz, ezert tessek engem akar szorgalmasan sejhajon billenteni. Nem szokasom elszaladni, mint lathatod... :)

S amiben nem:

1., Amit nem akarnak, azt nem talaljak el. Itt peldanak okaert a legutobbi Apache-incidenst emlitenem meg, mely eppenseggel sajat tuznek, friendly fire-nek nez ki erost.
S mint emlitettem, sok egyeb korulmeny (teves celazonositas a pilota reszerol, a fegyver pontatlansaga, muszaki hiba) elmeletileg felmerulhet. Csakugy, mint elmeletileg leheteges az is, hogy direkt, szant szandekkal tamadtak meg a megfigyeloposztot.
Ezt jelen pillanatban eldonteni nem tudjuk: csupna velemenyek vannak, kinek-kinek vermerseklete szerint.

2., Bar sajat magam is nagyra tartom az IDF eletet es munkassagat, azert a tevedhetetlenseget es a hiba nelkuli mukodest nem felteteleznem roluk. Ahol ember dolgozik, ott tevednek is. Volt mar pelda egy szamkarakter elgepelesere a celpont koorfinatainak meghatarpzasakor az IDF-nel, de Afganisztanban megesett az is, hogy az amerikaiak nem az ellenseges celpont, hanem a sajat megfigyeloallas koordinatait hataroztak meg. A B-52H-rol oldott JDAM telibe is vata oket.
En sem tudok mast tenni, mintsem varom a hivatalos vizsgalat vegeredmenyet. Egymas kozott szolva megjegyeznem, hogy szamomra kicsit furcsa az ENSZ teljes kizarasa: bar talan ertheto a vilagszervezet partatlansagat erinto altalanos kritika. Ennek ellenere legalabb megfigyelokent oda kellett volna engedni oket.

3., A 14 tuzersegi talalat es a legicsapas kozott milyen osszefuggest kellene latni? A ket fegyvernem eltero eszkozokkel, eltero rendszerekkel dolgozik, ketlem, hogy a tuzerseg celkoordinatait hasznalta az F-16-os...

4., A BBC a Kozel-Keletet illetoen sok minden, csak nem hiteles hirforras. MEg sajat maga szerint sem: ajanlanam a BBC sajat keresere vegzett fuggetlen vizsgalobizottsag megallapitasait.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4964702.stm
Igy az altaluk leadott hirre hivatkozas szamomra gyenge labakon all. Termeszetesen ha peldaul elokerulnenek olyan videofelvetelek, ahol az IDF alakulatai azonosithatoan tuzelnek a mentocsapatokra, az elegge meggyozo lenne.
Apropo: nem az elobb emlitettuk, hogy az IDF, amit akar, azt el is talalja? Akkor hogyan maradt eletben, veszteseg nelkul raadasul, a mentocsapat?

5., Az IDF es az IAF tuzerjet, lehetosegeit figyelembe veve elmondhato: ha lonenek mindenre, ami mozog, nem mradt volna elo ember es felismerheto epulet Bejrutol delre. Tomeggyilkolni konnyu: eszkoz es loszer kerdese. A trukk a celzott legitamadasokban leledzik: de mar tobbszor is elmondtam, hogy a "sebeszeti pontossag" nem mas, mint maszlag. Nincs olyan ejtoloszer, tuzersegi loszer vagy barmi mas, ami csak es kizarolag a rosszfiukat szedi ki. Ha a rosszfiuk kivonulnak a mezore, akkor talan. Ha elvegyulnek a lakott teruleten, mint teszik azt elismerten folyamatosan, sosem all elo ez az eteri allapot.
A nagy kulonbseg eppen ebben lakozik: Mig az IAF jol-rosszul, de igyekszik elkerulni a polgari aldozatokat, a Hezbollah valogatas nelkul igyekszik gyilkolni. Vagy minek nevezheto a kulonbozo raketak alkalmazasa varosok ellen? Celzott tamadasnak kevesse...

6., Nem akarlak megbantani, de mondd, eszedbe jutott, mekkora nemzetkozi felhaborodas lett volna, Hha Izrael egy lendulettel lerohabja Libanont? MArpedig pont ezt javasoltad: "Csak azokra akiknél fegyver van.... és ha ezt nem lehet távolról kényelmesen repülőről elintézni collateral damage nélkül, akkor tessék a fáradságot venni és odamenni és CSAK azt lelőni akinél fegyver van!"
S hozzatennem: a fegyvert barmikor el lehet rejteni, lerakni, a halott mellol elvinni es maris mindenki civil. Plane igaz ez, ha a hadmuvelet varosokban, lakott teruleteken zajlik.
Erdekes, libanoni oldalon gyakoratilag csak civil aldozatokat emlegetnek: mintha a Hezbollah emberei nem is leteznenek vagy serthetetlenek lenenek...
A "Marha buzgon nyomogatjak a gombolat a tavolbol" pedig nem mas, mint a modern harcaszat egyik alapeleme. Ezt Izrael megteheti, mert megvan hozza a technikaja. Ezt a kornyezo allamok altalaban csak szeretnek megtenni, mert nekik nem annyira van meg az ehhez szukseges modern technika minden eleme.

7., A gaz- es aramelosztok, vizmuvek kigyepalasa: az arameloszto ertheto, hiszeb sotetben az van elonyben, akinek jobb NVG-i vannak. A viz- es gazmuvek rombolasa politikai cel volt: az izraeli vezetes abban remenykedett, hogy ezert majd jol megutaljak a Hezbollahot a helyiek. Baromsag volt.

8., Hamasz-Libanon: egeszen biztosan bennem van a hiba, de ezt most nem ertem. Segitesz?
A Hamasz termeszetesen kormanyoz: a palesztin kormanyt a palesztinok valasztotak meg, s ennek megfeleloen az ebbol adodo felelosseget is ok viszik el. Mint emlitettem, a demokracia egy ilyen felelossegvallalos dolog, nem tehetem fel a kezemet, bocs, csak beikszeltem, kozom nincs a dologhoz. Ha a lakossag terroristakat lat szivesen a kormanyban, akkor tessek elfogadni, ami ezzel jar.
Amugy erdekes modon nem latom az egymas sarkat taposo arab orszagok segelyeit sem...
Ha erre gondolsz: a Hezbollah is kormanyzo ero, ket miniszterrel. A libanoni kormany nem akart vagy nem mert fellepni a Hezbollah ellen, plusz a Hezbollah is kormanyoz -> libanoni polgarok valasztjak meg a kormanyt -> a felelosseg is az ovek, ennek merteken lehet vitatkozni jokat.
Jah es szigoruan nem belpolitizalok: az csunyacsunyafujfujfuj dolog... :)

9., Itt egy alapveto dolgot nem tul elegansan kihagytunk: az 1948-as fuggetlensegi haborut, melyet a szomszedos arab allamok inditottak, konnyu zsakmany remenyeben.
Ez a haboru vilagosan bebizonyitotta az orszag kis meretet, sebezhetoseget, s ez azota is meghatarozza az orszag katonai es polgari vezetesenek gondolkodasmodjat. Kotve hiszem peldaul, hogy a Golan-fennsikot valaha is visszaadjak: lasd a tuzersegi eszkozok fejlodeset vagy a terseg vizellatasat, mint strategiai fontossagu tenyezot.
Azt, hogy mikor, milyen teruletet mennyire jogosan foglaltak el, errol milyen ENSZ-hatarozat szuletett es ki hogyan nem tartja be, na az egy hosszu mee. Majdnem olyan bonyolult, mint a Shebaa-farm hivatartozasanak kerdese.


Te jossz... :)


Udv!

Trau

8:51 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

dynax 7:

Remelem, a fenti post azert kicsit megingatott a "remenytelenseg" erzeseben... :) Lehet es kel is vitatkozni, sosem allitottam, hogy nalam a Bolcsek Kove... :)

Az ENSZ-fotitkar baromsagokat belszelt. Ember, mondjal mar nekem egy olyan esetet, amikor egy X ezer km-re levo diplomata egy fegyveres tamadast es/vagy balesetet nehany ora mulva pontosan es helyesen meg tudott nevezni... Ne idegesits, kerlek. Annan _pontosan_ ezt tette: azonal kijelentette, hogy a tamadas szandekos es elore eltervezett volt. Honnan vette?
Egy szot sem szoltam volna, ha mondjuk gyanurol vagy lehetosegrol beszel. De nem ezt tette: a tavolbol jol megmondta a tutit.


Udv!

Trau

8:55 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Az első fejezetet ugrom, mert abban állítólag egyetértünk.
II/1. Még ha elő is fordul FF, rendszeres rádióforgalom és visszajelzés érkezett a megfigyelőposztról, ez már nem véletlen FF-szerű esemény volt... szval érted, lehetséges, de a már nyilvonásságra jutott adatok alapján is van vagy 1% esélye...
II/2. ld fentebb
II/3. örülök hogy te is elismered, tüzérséggel picit mellé lehet lőni, de nem 14szer... irányított rakétával nem lehet még annyit sem mellé lőni. Ez volt ugyebár az a terület ahol WWII óta szignifikáns az előrelépés...
II/4. Non-direct fire. Tudod a tüzérség egyes emberekből állú mentőalakulat ellen nem az igazi de attól még rendesen berittyenthettek :)
Máshol is láttam a mentőalakulatos hivatkozást de azt második fordulóra nem sikerült fellelnem, mindenesetre hamarosan ki fog derülni. Az ENSZ nem hiszem hogy nem tenné közzé ha nem történt volna ilyen, szval un.org-watch :)
II/5. Kiemeltem hogy szerintem a Hezbollahosok nem jófiúk de ez nem mentség arra amit izrael művel, ha nem megy a levegőből, akkor vonuljanak be és lőjenek le mindenkit akinél fegyver van, utána ki. Ez levegőből nem megy.
II/6. A gombnyomogatással az a baj hogy sok a civil áldozat. Haljanak a katonák, ők vállalták. Pont erről szól a Nyugati eszme, és ha nagy nyugati ellenállás volna az azért lenne mert Izrael ahova bevonul onnan nem akaródzik kivonulni. Garanciát kéne vállalnia....
II/7. Ennek az első fejezetben let volna a helye ezek szerint, nem tudom miért ide tetted :)
II/8. Arra céloztam, hogy a Hamaszosoké is az ország... ők attól hogy "terroristák" nem lettek hirtelen külföldi idegenek Libanon területén... mert a te nyilatkozatod így hangzott. Igenis a Hamaszosok Libanonban most az országukat védik. - meg egy halom dolgot amiért terrorszervezetnek hívják sokan.
II/9. ICBM-el bármit be lehet lőni bárhonnan, foglaljuk el az egész világot?

9:28 du.

 
Anonymous tom said...

Üdv!

Csak közbeszúrnám: A technológiai fölényt egyetlenegy egyezmény sem tiltja. Ergo senki sem kőbaltával védi magát, ha van puskája is. Ezért sem érthető, miért erőlteti a Hizbolla a dolgot, szerintem inkább számunkra irracionális (irráni?) okokból csinálták a feszültséget pont most - sok hónapnyi vihar előtti csend után.

1:48 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

anonymous:

"II/3. örülök hogy te is elismered, tüzérséggel picit mellé lehet lőni, de nem 14szer... irányított rakétával nem lehet még annyit sem mellé lőni. Ez volt ugyebár az a terület ahol WWII óta szignifikáns az előrelépés..."

Iranyitot raketaval is lehet melle loni: kerdes, mihez kepest melle? Ugye egyreszt kerdeses lehet a celpont-kijeloles, masreszt meg elmeletileg elkepzelheto a fegyverrendszer meghibasodasa is. Valljuk be, ennek azert ellentmond a vegul is elert telitalalat. Ennyire szerencses hiba nem nagyon van, lassuk meg... :)

"II/4. Non-direct fire. Tudod a tüzérség egyes emberekből állú mentőalakulat ellen nem az igazi de attól még rendesen berittyenthettek :)"

Nem hinnem, hogy a mentoalakulat egyes emberekbol allt volna: sokkal inkabb PSZH-kra es sok embere szamitok. Ezeket eltalalni tuzerseggel nem egy nagy etwas. :)

"Máshol is láttam a mentőalakulatos hivatkozást de azt második fordulóra nem sikerült fellelnem, mindenesetre hamarosan ki fog derülni. Az ENSZ nem hiszem hogy nem tenné közzé ha nem történt volna ilyen, szval un.org-watch :)"

Nah, a masik hiteles forras... :))))) Amugy figyeljunk, ket szem tobbet lat.

"II/5. Kiemeltem hogy szerintem a Hezbollahosok nem jófiúk de ez nem mentség arra amit izrael művel, ha nem megy a levegőből, akkor vonuljanak be és lőjenek le mindenkit akinél fegyver van, utána ki. Ez levegőből nem megy."

Politikai okokbol nem lehet bemenni. Az lenne a legegyszerubb, de a vilag- (real-)politika miatt ez nem kivitelezheto. Legalabbis eddig. Ha lesz valami csunyabb (mittudomen, vegyifegyveres Hezbollah-tamadas, hogy nagyon sarkitsak), akkor persze majd lehet.

"II/6. A gombnyomogatással az a baj hogy sok a civil áldozat. Haljanak a katonák, ők vállalták. Pont erről szól a Nyugati eszme, és ha nagy nyugati ellenállás volna az azért lenne mert Izrael ahova bevonul onnan nem akaródzik kivonulni. Garanciát kéne vállalnia...."

Ebben a fejezetben tobb eros csusztatas is van. Lassuk sorban:

1., Izrael allam katonai bizony katonakent mukodnek, egyenruhaban. Igy is halnak meg. Eppenseggel a Hezbollah az, amely gerillaharcoksent civilben, a lakossag koze vegyulve harcol. Ezt azert kerlek, ne felejtsd el.
2., Izrael kivonult es kivonul. Sinai-felsziget? Del-Libanon? Gaza? Ezek nem ervenyes peldak?

"II/7. Ennek az első fejezetben let volna a helye ezek szerint, nem tudom miért ide tetted :)"

Am legyen... :)

II/8. Arra céloztam, hogy a Hamaszosoké is az ország... ők attól hogy "terroristák" nem lettek hirtelen külföldi idegenek Libanon területén... mert a te nyilatkozatod így hangzott. Igenis a Hamaszosok Libanonban most az országukat védik. - meg egy halom dolgot amiért terrorszervezetnek hívják sokan.

"II/9. ICBM-el bármit be lehet lőni bárhonnan, foglaljuk el az egész világot?"

Nem. Egeszen eltero politikat igenyel az ICBM-ugy, mint a Katyusak es tarsaik. Ez utobbi helyi-, mig az ICBM vilagpolitikai dolog. Mindketto ellen lehet vedekezni (elmeletben es felig-meddig a gyakorlatban is), de azert lassuk meg: Izrael szamara a legnagyobb fejfajast perpill nem a kinai atomtoltetu ICBM-ek jelentik. Nem veletlenul emlitettem fejfajast: a veszelyforras mar inkabb Iran, mintsem a Hezbollah...


Udv!

Trau

8:59 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Szerintem te egy cinikus zsidó vagy.

3:22 du.

 
Anonymous Liverbird said...

És ha az is, az a saját dolga, vallás- és szólásszabadság van. Ha valaki egy társaságban elkezd zsidózni, megkérdem, mi van ha én is az vagyok. És akkor csöndben maradnak. Amúgy meg szerintem nem az. Neked viszont inkább magadba kéne nézned, illetve körülsasolnod a világban, mielőtt mindent a zsidókra kennél. Ha ez nem segít, menj szépen, keresd meg a helyet ahol elásták Adolfot, állíts neki síremléket virágokkal, majd az egészet gondozd is nagy gyakorisággal.

Ja, és még annyi, hogy Trau legalább felvállalja a saját nevét a gondolataihoz...

5:53 du.

 
Anonymous hendrick said...

Marha lusta vagyok állandóan töltögetni meg regelni, lényeg hogy a terjengős anonymous én voltam, az egysoros nem :)

7:43 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

anonymous:

Tudod mit? Zsido vagyok. :)


Udv!

Trau

7:13 du.

 
Blogger Ben-G said...

én is anonymus szerint.. mi több még moszados is. Hogy mik nem derülnek ki az emberről:)

9:12 du.

 
Anonymous Névtelen said...

na és akkor most leálltok? kérem folytatni az eszmescserét! - agy másik kíváncsi anoním

11:50 de.

 
Anonymous Névtelen said...

egy

11:51 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Here are some links that I believe will be interested

2:18 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home