Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, június 30, 2006

Repülős hírek, #87

Valószínűleg a május 10-én hasraszállt B-1B Lanceről készült ez a kép. A Diego Garcián lehasalt repülőgép személyzetének minden tagja épségben szállt ki a gépből.

Előkerült egy szépséges video is, mely az F-22A Raptor átesési tesztjét mutatja meg. Csinos látvány, amikor egy 200 millás vadászgép Besenyei Petit játszik… :)

Az Amerikai Parti Őrség átvette az első három remotorizált HH-65C Dolphin kutató-mentő helikopterét. A Port Angelesbe került helikopterekre a Turbomeca Arriel 2C2-CG gázturbinákat hegesztették fel, melyek jóval nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, illetve továbbfejlesztették őket a vezérlés és a repülésbiztonság területén is.
A gépekkel a ktató.mentő feladatokon kívül halászati ellenőrző repüléseket, határvédelmi és drogvadász feladatokat is végrehajtanak.

A Bush-kormányzat értesítette a Kongresszust, hogy Pakisztának engedélyezte 18 vadonatúj F-16C/D Falcon vadászbombázó repülőgép megvásárlását. Az 5 milliárd dolláros fegyvervásárlási csomagban emellett további 18 gép megvásárlásának opciója és 26 használt pakisztáni F-16A/B felújítása is szerepel.

Nem kevéssé verte szét Avianót egy vihar. Az olaszországi amerikai légi támaszpont számos épülete is komolyan megsérült, sok autó teéjesen öszetört. A reptechnikában is komoly károk keletkeztek: egy UH-60 Blackhawk helikoptert a viharos erejű szél egyszerűen felfordított. A szállítóhelikopter farokrésze letörött és a rotorlapátok, illetve azok mechanizmusa is tönkrementek.
A 31. Vadászrepülő Ezred F-16C/D-jei és a ramsteini 86. Szállítórepülő Ezred itt vendégeskedő C-130E Herculesei szerencsére nem sérültek meg.

Négy új F-16 Block 50 Falcon vadászbombázó érkezett a Chilei Légierőöz június 27-én. A két két C és D változat iquiquei Los Condóres Légitámaszponton szállt le helyi idő szerint 17:20 körül. A Chilei Légierő összesen 10 új és 16 használt holland F-16-ost kap. Az első két új gép idén januárban érkezett meg a légierőhöz, míg az utolsó négy 2006. decembere előtt Chilében lesz. Az új gépek összesen 500 millió dollár körüli áron kerültek megvásárlásra, beleértve a fegyverzetet és a tartalék alkatrészeket is.
Az új gépek maradnak Iquique-ban, míg az ex-holland Falconok Antofagastából repülnek majd.

Élesen kritizálta a Boeinget az ausztrál védelmi miniszter. Brendan Nelson azon akadt i, hogy a B-737 Wedgetail AWACS-gépek vélhetően három éves késéssel kerülnek csak az Ausztrál Királyi Légierő kötelékébe. A 2,5 milliárd dolláros programban nyújtott Boeing-teljesítmény erősen kedvetlenné tette Nelsont, aki szerint ennek ellenére nem sérül jelentősen Ausztrália védelmi képesége.
A hat repülőgép első két példányának 2006. novemberéig kellett volna megérkeznie, de várhatóan leghamarabb csak jövő év elején, peszimistább becslések szerint 2008-ban landolnak majd Ausztráliában.