Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, június 19, 2006

Repülős hírek, #84

A hétvégén lezuhant a tajvani légierő egy kétüléses Northrop F-5F Tiger II-es könnyű támadó és kiképző repülőgépe. Az egyik pilóta életét veszítette, míg a másik kritikus sérülésekkel, de túlélte a katasztrófát. A gép Chiayi megye területén zuhant le.
A honatyák a 30 éve szolgálatban álló gépek kivonását és a Lockheed Martin F-16 C/D Block 50-es repülőgépekkel történő felváltását követelik a kormánytól. Ellenzéki honatyák szerint a légierőnek nem kevesebb, mint 50-60 F-16 C/D-t kellene vásárolnia az Egyesült Államoktól //Kína valószínűleg örülne neki…///.

Eladó egy Canberra PR9-es fotófelderítő repülőgép! A Brit Királyi Légierő XH135-ös lajstromszámú veteránja gépét a belfasti Short Brothers építette. A gép repülőképes, megtekinthető a waddingtoni (július 1-2.) és a fairfordi (július 14-15.) repülőnapokon.

2 milliárd dollárért vásárol Ausztrália 34 új MRH-90-es helikoptert. Az Eurocopter NH-90-es helikopter „kengurusított” váltotatával az öreg Sea King és a Black Hawk típusokat váltják fel. Az első MRH-90-esek 2007. decemberében érkeznek, s 2009. decemberéig az összes példányt leszállítják. Az ősöreg Sea King Mk.50-esek 2010-ben búcsúznak el, míg a Sikorsky S-70A-9 Black Hawk-ok 2011 és 2015. között kerülnek ki a hadrendből.

A jelek szerint két új IL-38 May haditengerészeti felderítőgéppel bővül az indiai haditengerészet gépparkja. A bejelentést várhatóan a Arun Prakash admirális, a haditengerészet parancsnokának hétfőn kezdődő egy hetes látogatása során ejtik meg.
A gépeket már a fejlett Sea Dragon felderítőrendszerrel szerelik fel és várhatóan 2007-ben érkeznek meg a már megvásárolt három May mellé. A haditengerészet emellett továbbra is élőnek tartja a nyolcgépes nemzetközi tendert //Azaz a mostani bevásárlásnak komoly politikai okai is lehetnek//. A tenderen a Lockheed Martin a továbbfejlesztett P-3C Orionnal, a Boeing a vadonatúj P-8 típussal, illetve az Irkut az Il-38-assal vesz részt.

Kisebb balesetet szenvedett az amerikai haditengerészet egy EA-6B Prowler elektronikai harci repülőgépe június 16-án a Colorado Springs repülőtéren. A gép, három fővel a fedélzetén üzemanyag-utántöltésre szállt le. A kifutópálya felénél a repülőgép jobb futóművének gumija defektet kapott, így a gép jobbra kitért, majd futótörés és szárnysérülés lett a szánkázás vége. A pilóták sértetlenül szálltak ki a gépből.

Június 16-án a Viktória-tóba zuhant az Ugandai Népi Védelmi Erők (UPDF) egy Tecnam P-92 típusú könnyű repülőgépe. A gép a Buvvu sziget mellett szenvedett katasztrófát. A gépet vezető izraeli Yotam kapitányt és az orosz, Anatoli nevű másodpilótát az UPDF helikoptere kimentette a vízből. A két repülőgép, egy hajó kíséretében éppen az UPDF leendő búvárait és pilótáit képezte ki, pont a kényszerleszállt repülőgépek mentésére.
Mint azt hivatalosan megállapították, a kiképzés sikeres volt, hiszen a pilótákat élve mentették ki.

Az Egyesült Államok megpróbál nyomást gyakorolni az oroszokra, hogy Venezuela ne jusson korszerű orosz vadászgépekhez. Mint azt Hugo Chavez elnök még 15-én bejelentette, 24 darab Szuhoj Szu-30-as vadászbombázóval cserélné le a az amerikai F-16A/B Falconokat, melyeket az alkatrész-embargó a földhöz szegezett. Az orosz gépek az elnök bejelentése szerint még 2006-ban megérkeznek Venezuelába.

2 Comments:

Anonymous GyGy said...

Ekkora idíótaságot...:
http://index.hu/politika/bulvar/gwb3126/
"...a légi biztosítást, ebben NATO-helikopterek - UH-60 Black Hawkok - is segítenek, hétfőn már ilyenek tűntek fel a Deák tér és a Kossuth tér fölött"

5:42 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Kulon postban megenekelve... :)


Udv!

Trau

11:45 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home