Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, június 09, 2006

Life after Zarkoman

Egy T. Olvasó azt kérdezte tőlem e-mailben: jelent-e azonnal érezhető előnyt Zarqawi kiemelése.
Nos, véleményem szerint napi szintű hatás egyáltalán nem várható. Ennek oka egyszerű, s sokan és sokszor elmondták már: az iraki terrorszervezetek (helyesebben: az Irakban „dolgozó” terrorcsoportok) nem hierarchikus módon épülnek fel. Ha az egyik csoport legfőbb vezérét, a helyi parancsnokot kiemeled, attól még sem az Al-Qaeda maga, sem a többi szervezet nem rendül meg. Az utánpótlás nem ettől szakad meg, s lelkes önkéntesekben sem lesz hiány ezentúl.
Ami viszont igaz, hogy a sikeres légicsapás egyrészt óriási PR-esemény, másrészt komoly figyelmeztetés minden terrorvezérnek: mindenki elkapható előbb-utóbb. Ennek lehet egyfajta óvatossá tevő hatása: a nagyobb óvatosság viszont a „hasznos” működést korlátozza, hiszen erősebb konspirációval nehezebb szervezni és támadni (erre kiváló példa az izraeliek célzott kiiktatási politikájának sikere).
Kérdés természetesen még az is, hogy a „felkent”, ámbátor meglehetősen ismeretlen új vezér képes lesz-e elfoglalni Zarqawi helyét vagy esetleg néminemű utódlási harc következik.
És egy érdekesség: az Al-Jazeera élő adásában tartóztatták le Zarqawi Jordániában élő sógorát, illetve a TV-társaság újságíróját a jordán hatóságok. Nem szabad elfeledni, hogy Zarko egyik legfontosabb célpontja volt Abdullah jordán király.