Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, június 29, 2006

Külpol mix, #22

Vidám vadászatok napjait éljük, felebarátim. Első körben a csúnyábbik, véresebbik kerül megdalolásra: amint tudni lehetett előre, Putyin elnök kiadta az engedélyt az orosz diplomaták gyilkosainak megtalálására és megsemmisítésére. Mint említettem, az oroszok valahogy nem fosnak a CNN és az AP kameráitól. Gyanítom, a tetteseket nem kevés forgáccsal együtt fogják kivágni, s azt is sejtem, hogy az ún. civilizált világ mély hallgatással övezi majd az ügyet. Kíváncsi lennék azért, hogy az AI vagy a HRW milyen anyázásba fogna, ha mondjuk Bush elnök adna ki ilyen ukázt…

Vadásznak izraeli barátaink is: gyilkosokat, emberrablókat, terroristákat. A másodiknak elrabolt, 18 éves kölyök Eliyahu Asheri fejbe lőtt holttestét már megtalálták, az egyik letartóztatott palesztin „szabadságharcos” (mellesleg a gyilkosság aktív résztvevője) csiripelte el, hová temették. Nagy bátorság kellhetett egy fegyvertelen kamasz kivégzéséhez. Attól tartok, a maradék EU-s palesztin-barátság is eltünedezhet: ezt azért nehéz az elnyomás elleni szabadságharcként kommunikálni a segélyező országoknak…
A jelek szerint hamarosan kabinetülést tarthat az ún. „palesztin kormány” valamely izraeli börtön tágasabb termében. Fél tucat miniszter és 60+ képviselő már letartóztatásban csücsül, s a vadászat még nem ért véget. Jelezném: nem önkényes elrablásról van szó, hanem bírósági végzéssel támogatott bűnügyi letartóztatásokról.
A katonai offenzíva tovább folyik, egészen addig, amíg meg nem lesz az elrabolt tizedes,

Játszott az Izraeli Légierő is, Asszad szíriai elnök helyében én elgondolkodnék a szíriai légvédelem kérdésén. Június 28-án az IAF egy négygépes köteléke látogatást tett Bashar al-Asszad Wadi Kandilban lévő palotája fölött: alacsonyrepülésben, hangsebesség fölött. A zajos sikert aratott //én kérek elnézést…// akció alatt az elnök a jelentések szerint a palotában tartózkodott. A hivatalos szíriai jelentés szerint a légvédelmi tűz szétszórta, majd visszafordulásra kényszerítette az izraeli gépeket. Más információk szerint az IAF gépei már rég elhagyták a helyszínt, mikor a szíriai légvédelem vezetés nélküli tüzet nyitott mindenfelé. Mivel a gépek egyáltalán eljuthattak a palota fölé, a második forgatókönyv tűnik élőnek számomra. Azért szép lehetett mondjuk négy F-15I Ra’am alacsonyrepülésben a palota fölött… :)
A látogatás nem véletlen: az izraeliek alapos gyanúja szerint Szíriának és az elnöknek több, mint meghitt viszonya a Damaszkuszban székelő Hamasz terrorcsoporttal.
Gyengéd figyelmeztetés, ami volt.

Európai szemmel kissé érdekes gyermeknevelési módszerek léteznek Gázában: egy friss hír szerint a játékszernek használt kézigránát (!!!) elműködött, megölve a 23 esztendős Quassem Massud-ot és egyéves unokahúgát.
A rosseb tudja, bár katonailag erősen fertőzött vagyok, de én valahogy nem érzem szükségét éles repeszgránáttal gurigázni családi körben. De biztos bennem van a hiba, meg kellene értenem a kulturális különbségeket…

Érdekes bejelentést tett az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja néven ismert terrorszervezet. A banda szóvivője szerint a csütörtök reggel kilőtt egyik Quassam-rakétában már a nemrég emlegetett vegyi töltetek egyike volt.
Az IDF semmilyen vegyvédelmi riasztást nem adott ki, így egyelőre úgy tűnhet, vaklárma. Remélem, mindig így is lesz, mert nehéz elképzelni az izraeliek válaszreakcióját egy esetleges vegyi vagy biológiai támadásra. Gyanítom, leginkább a „kő kövön” forgatokönyv lenne az esélyes, ráadásul nem nagyon lenne sem morális, sem jogi alap visszafogásukra.

Ha már fegyverek: egyre erősebb gyanú ébredezik egyesekben, hogy iráni aknákkal dolgoznak a palesztin terroristák. A terrorközeli kapcsolatairól jól ismert AP készséges fotósainak pózoló palesztin terroristák kezében érdekes módon olyan, különlegesen kialakított harckocsi-aknák láthatóak, melyeket a gyanú szerint Irán exportál a szívének kedves terrorcsoportoknak. Ilyenek működéséről, akcióiról már kaptunk hírt Irakból is.
Érdemes egyébként megfigyelni, hogy a „hős szabadságharcosok” vidám kisgyerekek társaságában telepítik az aknákat. Bátor cselekedet kissrácok mögé bújva ölni, szavamra…

Palesztinügyi összeállításunk utolsó darabja egy remek-remek-remek pallywoodi anyag. Először a BBC-n található cikkelyt érdemes elolvasni: ebben a 46 esztendős Walid al-Houdaly kesereg kedves feleségének börtönben sínylődése miatt. A 3 éves gyermek bónusz: emeli a történet szenvedésfaktorát. A szomorú férj szerint Gilad Shalid tizedes elrablása alkalmat adhat felesége és más rabok kiszabadítására (dacára a folyamatos izraeli kijelentéseknek: nincs fogolycsere).
Al-Houdaly elmondása szerint becses nejét hét hónapja egy reggel csak úgy elragadták az izraeliek: ukkmukkfukk börtönben találta magát. A csupán Ataf néven emlegetett hölgy férje elmondása szerint egy palesztin női szervezetet vezetett, mely a palesztinok élelmezésével foglalatoskodik.
Eddig a kép gyönyörűen egységes: a segélymunkás, gyermekes anyát a mocskos zsidók elvitték, csak úgy.
Nos, volt, akinek ez feltűnt és egy kicsitt utána kutatott az ügynek. Derültek ki érdekes dolgok.
A szegény feleség neve Ataf Alian (Itaf Ilayan). A hölgy röpke tíz esztendőt (15 éves büntetése kétharmadát) töltött jogerős ítélettel izraeli börtönben, miután az Iszlám Jihad terrorszervezet tagjaként 1987-ben Jeruzsálemben akart öngyilkos merényletet végrehajtani egy gépkocsiba rejtett pokolgéppel.
Furcsa: a kiegyensúlyozott tájékoztatására oly büszke BBC derék munkatársa hogyan felejthette ki ezt az apróságot?!
Vagy mégsem az: a BBC elutasította a közel-keleti tudósításait vizsgáló független bizottság áprilisi javaslatát. A terrorista, mint olyan, továbbra is csúnya-csúnya szó, nem használják, hiszen ha az ártatlan civileket lemészárló személyt leterroristázzák, akkor az bíráskodás. Nomármost a kiegyensúlyozott BBC ilyet nem engedhet meg magának, ugyebár.
Érdemes a bizottság jelentésének többi részletét is elolvasni. Összefoglalva: a BBC tudósításai torzítanak, részrehajlóak, objektivitás csak nyomokban található bennük.
Az eredeti jelentés PDF-állományú 38 oldalas szövege letölthető innen.

Ha már sajtó: érdekesen változott a New York Times véleménye: 2001. szeptember 24-én még azután kiáltozott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei kutassák ki, leplezzék le és semmisítsék meg a terroristák pénzügyi háttérvilágát, együttműködve a külföldi pénzintézetekkel.
Az újság pedig most feldobta a működő és eredményes programot, mondván, bár nem törvénytelen, de az olvasóknak joguk van tudni róla…

Alan Caruba cikke az 1966-ban Egyiptomban kivégzett Sayyid Qutb munkásságára utal vissza. Érdemes elolvasni, miképp vezethető le az iszlámból a háborús készség, s miképp illeszkedik (vagy éppen tér el) ez a mindennapok tapasztalatától.

1 Comments:

Blogger Ben-G said...

Részletes és folyamatosan frissülő beszámoló , képriportal a Gázai eseményekről:

http://napidzsihad.blogspot.com/2006/06/frontvonalrl-gzai-csata-fejezet-az.html

9:02 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home