Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, június 27, 2006

Külpol mix, #21

Igyekszem folyamatosan nyomon követni a hadithai eseménnyel kapcsolatos tudósításokat. A NewsMax.com tudósítása szerint új bizonyítékok merültek fel a vizsgálat során: többek között egy pilóta nélküli felderítő repülőgép helyszíni felvételei. Pontosították továbbá a csatározás időtartamát is: most már körülbelül 30 percnyi aktív harcról van szó. Továbbiak a cikkben.

Egyre nagyobb aggodalmat kelt az Egyesült Államok bűnüldöző szerveinél az öngyilkos merényletek lehetősége. Az izraeli forgatókönyv lemásolása elég nagy fejfájást okozhat a rendőröknek: az elkövetők kedves, aranyos fiúk lehetnek, akikről senki sem gondolta volna és persze a család és a szomszédok is értetlenül állnak az eset előtt…
Annyira nem kapott nagy nyilvánosságot a dolog, de az amerikai bűnüldözők szorgalmasan látogatták és látogatják Izraelt a tapasztalatok átvétele ügyében. Érdekes fejlemény a mozgásra, arckifejezésre, viselkedésre koncentráló kamerás automatikus szűrőrendszer fejlesztgetése: van még más is, csak tessék elolvasni.

Érdekes összevetés az izraeli börtönökről: én mindenesetre tágra nyílt szemekkel olvastam ezt a két tudósítást, így egymás fölé helyezve. Most akkor rettenetes szenvedés vagy fociszanatórium egy izraeli börtön? Gyanítom, az igazság egyrészt sokszínű, másrészt a kettő között helyezkedik el. Csak éppen egy érdekes adalék, nah.

Mindennapi ENSZ-anyázásunk nem maradhat el: most éppen a rongyolt hírnevű világszervezet volt főtitkára, Boutros Boutros Ghali került kellemetlen társaságba, egy bírósági tárgyalás során. Ghali a korrupció egyik legfényesebb példájaként emlegetett „Olajat élelmiszerért”-programmal kapcsolatos vádemelés közben került kapcsolatba Tongsun Parkkal, a korrupciós „világpiac” egy régről ismert alakjával. Méghozzá nem is akármilyenbe: érdemes ellátogatni a cikkre.

Jah és új interaktív menürendszert telepítettek az ENSZ központjába. Bitter Sanity nem volt rest és megszerezte az egész anyagot. Must read!

Az United Press International hasábjain Mark N. Katz elemzi az orosz diplomaták iraki elrablásának mélyebb összefügéseit. A cikk írásának időpontjában még nem volt ismeretes, hogy a négy túszt a szokásos kegyetlenséggel (lefejezés, fejbelövés) kivégezték. Érdekles kérdéseket feszeget a cikkíró: vajon hogyan érinti az esemény az orosz külpolitika hagyományosan USA-ellenes és arabbarát vonulatát? Vajon a politika kudarcnak egy jele ez vagy csupán egy kisiklás?

Mit ér a szüzesség? A frivol kérdésre csattanós válasz: nagyon sokat. Legalábbis azon mozlim hölgyek számára, akik eme tudósítás szerint óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy házasságukba az őket körülvevő társadalmi elvárásoknak megfelelően érintetlenségüket bizonyíthatóan fenntartva érkezzenek – még akkor is, ha a szüzességük már régen a múlté. Vér, műtétek, magas számla: mindent a cél érdekében. Sok esetben ráadásul közel sem önként és dalolva…

Az EADS ügye nagyobb figyelmet is érdemel: a terveim szerint az Airbus-ügyre bővebben visszatérek, hiszen van miért. Egy kicsiny összefoglalót addig is van szerencsém ajánlani: a Deutsche Welle rádióműsorának leirata érdekes részleteket vilant fel a francia-német érdekházasságból.

S végül egy igazi Nagy Testvér-ügy, csak éppen Nagy-Britanniából. A kormány javaslata szerint Anglia és Wales mind a 12 millió gyermekét a kormány folyamatosan szemmel tartaná, a kölykökről és a szülőkről szorgalmas adatgyűjtés folyna. Így kiderülne az is, hogy a szülők helyesn nevelik-e a gyereket, például elég zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak – legalábbis a Telegrahp beszámolója szerint. A szakértők szerint viszotn a program a valaha volt legmélyebb és legsértőbb beavatkozás a gyereknevelésbe: a cikket végigolvasva nem is ok nélküli az aggodalom.