Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, június 23, 2006

Külpol mix, #19

Kellemes kánikulát mindenkinek!

Vélhetően Izraelben is meleg lehet: mással nehezen magyarázható Ahmed Saadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű palesztin terrorszervezet vezetőjének ötlete. A derék mészáros beperelte a brit államot. A terrorista szerint Nagy-Britannia azzal, hogy március 14-én kivonta Jerikóból az őt őrző börtönőröket (miután a palesztin hatóságok a nemzetközi szerződés egyetlen pontját sem tartották be, hosszú idők sokszoros figyelmeztetései után sem), az izraeli csapatok elfogták. Véleménye szerint ezzel a britek megsértették emberi jogait.
Érdekes, valahogy a terrorcselekmények áldozatainak sosincsenek jogai. Nahát…

Nem meglepő módon kevés nyilvánosságot kapott az a hír, mely Franciaországból érkezett. A párizsi büntetőbíróság ítélete szerint az 1995, szeptemberi Comoros-szigeteki puccskísérletet a francia kormány támogatásával és jóváhagyásával hajtották végre francia zsoldosok vezetésével. Bob Denard a bíróság szerint a rábólintást Chirac elnöktől kapta meg.
Érdekes: hová maradt a nemzetközi sajtófelháborodás, a jogvédő szervezetek tömegtüntetései? Elvégre egy szuverén állam belügyeibe történő, ENSZ-felhatalmazás nélküli fegyveres beavatkozásról van szó… Vagy hogy is van ez?

Remek fotósorozat Észak-Koreáról. Semmi nyílt erőszak, „csupán” a mindennapi élet képei. Felvételek az utolsó sztálinista államról. Úttörők, harckocsi-akadályok, nyomor, személyi kultusz minden mennyiségben.

Az orosz diplomaták kivégzésével fenyegetődznek az iraki terroristák. A négy diplomáciai személyt még június 3-án rabolták el, ötödik társukat megölve. A csoport követelése a szokásos: minden mozlim fogoly szabadon engedése és a teljes csecsenföldi csapatkivonás.
Gondolom Putyin rettentően meghatódott. Meg azt is gondolom, hogy az orosz titkosszolgálat kevésbé lesz médiaérzékeny a megtorlást illetően, mint az amerikai csapatok…

17 terrorgyanús személyt tartóztattak le egy francia bűnüldözési akcióban. A letartóztatottak egyike Clichy-sous-Bois (a legutóbbi autóamortizáló hadjárat kiindulópontja volt a helység, jegyzem meg halkan...) egyik mecsetének vezetője, a többi 16 személy is mozlim vallású. A gyanú szerint a letartóztatottak terrorszervezetek számára gyűjtöttek és küldtek pénzt, többek között cannabis-eladással és ATM-csalásokkal előteremtve a napi lőszerre valót..

Az utóbbi hónapok legbizarrabb híre: szaúdi ösztöndíjak várnak azokra a szaúdi diákokra, akik a civil repülés területén kívánják képezni magukat az Egyesült Államokban. Csak emlékeztetőül: a 9/11-es terroristák jelentős része éppenséggel pont szaúdi volt, egy részük véletlenül pont az USA-ban vett pilótaleckéket: igaz, nem hivatalosan támogatott keretek között.
A jelentkezők pontszámának igen jelentős részét a Korán memorizálásának sikeressége adja. Kíváncsi vagyok, a civil repülés mely területén lehet fontos a megfelelő részletek fejből elmondása? Hogy fog örülni a pilóta, ha a szaúdi légiirányító hosszas verseléssel kezdi az APP-ot…

Újabb remek-remek-remek // (c) Csejk Miki //ötlet a Sóhivatalok Királyától. Az ENSZ, a mindannyiunk nagyrabecsülését birtokló világszervezet legújabb ötlete az egész világra kiterjedő fegyverellenőrzés, már ami a civil kézben levő lőfegyvereket illeti. A szervezet szerint ha a kormányok szigorúan ellenőrzik a fegyverkereskedelmet, kevesebben halnak majd meg a különböző válságterületeken.
Az ENSZ ötlete teljesen halott ügy: több okból is.
- Kíváncsi lennék, hogy mondjuk a pakisztáni illegális Kalasnyikov-gyárakat hogyan vonják ENSZ-felügyelet alá?
- Kíváncsi lennék, hogy Kína, Oroszország vagy Irán mikor fogja fegyvergyártási és –kereskedelmi szervezeteit az ENSZ számára ellenőrizhetővé tenni?
- A palesztin Quassam-rakéták gyártásáról már nem is beszélve…
- Kíváncsi leszek, hogy az ENSZ mikor lesz képes az amerikai alkotmányt felülírni önvédelmi fegyverek kérdésében.
Sok hűhó semmiért. Örülök, hogy a rendíthetetlen morális alapokkal rendelkező Kofi Annan vezette kiváló és költséghatékony szervezetnek ez a legnagyobb gondja.

Jeff Emanuel nagyon jó és az én személyes véleményemmel sok pontban egyező írásban kérdezi: hol van az Amnesty International? A Human Rights Watch? Tudjuk: a két elrabolt katona, Kristian Menchaca és Thomas Tucker holttestét olyan szinten csonkították meg, hogy DNA-tesztekkel kellett a személyazonosságukat megállapítani. A katonák torkát elvágták, majd lefejezték és többszörös csonkítás után holttestüket aláaknázva hagyták ott egy sűsű gyalogosforgalmú helyen.
A jelek szerint azonban ez teljesen rendben lévő dolog: a jelek szerint az említett és a többi jogvédő szervezet szerint a foglyok ilyen kezelése teljesen elfogadott mód. Elvégre csak amerikai katonákról van szó. Az viszont, ha kihallgatás közben a terrorcselekményekkel gyanúsított személlyel hangos zenét hallgattatnak, az már kínzás.
És felsorolhatóak még a meggyilkolt civilek tízezrei, akiket éppenséggel nem az amerikai hadsereg, hanem a különböző terrorcsoportok öltek meg a lehető legkegyetlenebb módon. A a felettébb médiaérzékeny ún. „emberi jogi szervezetek” számára azonban ezek nem fontos dolgok: elvégre a gonosz cionista világtengely ellen kell harcolni! Ha megdöglik pár ezer arab (perzsa, indonéz, palesztin, afrikai vagy bármely más népcsoport tagja), hát istenem. Ha zsidók vagy amerikaiak pusztulnak el, az már-már tiszta nyereség.
Az én szememben az összes jogvédő szervezet (összesen nem ér annyit mint 10 kilogramm macskaalom. Az elogultságból fakadó kettős mérce, néha nyílt hazudozás, a tények el nem ismerése: ne várja el tőlem az AI, hogy bármelyik kampányát akár egyetlen fillérrel is támogatni fogom.
És ezennel is külön csókoltatom az öregkorára egészen érdekes mentális állapotba kerülő Brigitte Bardot-ot, aki emlékezetes kifakadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szép dolog öszvéreket használni a robbantásos merényletekhez, mert ezzel sérülnek a háziállat jogai. Érdekes módon a felrobbantott izraeli civilekről egy szó sem esett. NAh, az AI vezetője és Bardot nyugodtan kezet foghatnak…

Régebben már említettük az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának megalakulását: a közröhejt kiváltó testület egy még inkább nevetségesnek bizonyult szervezetet, az Emberi Jogi Bizottásgot váltotta le. Ez utóbbinak elnöke kis híján a demokrácia és az emberi jogok élharcosa majdnem Líbia lett: éppen ezért kellett feloszlatni. Az új Tanács tagjai között Irán is helyet kapott (több másik, hasonlóan jó hírű, demokratikus állam mellett), küldöttségüket azonnal elszigetelődés fenyegeti. A vezető ugyanis az a Saeed Mortazavi bíró lett, aki az 1999-ben letartóztatott, majd többször megerőszakolt, végül meggyilkolt kanadai Zahra Kazemi ügyében is nyakig benne volt. A jó nevű bíró emellett közismert a másként gondolkodók elnémításának lelkes végrehajtásáról, a különböző kínzási ügyekbe keveredett iráni belügyérek tisztára mosásáról, a diákmozgalmak keménykezű leverésének aktív segítéséről. Remek ember egy remek bizottságba…
Körülbelül ennyire becsülhető az ENSZ.

Érdekes adatok kerültek elő Irakból: egyre több civil lakos hal meg és számszakilag is egyre kevesebb amerikai fegyverektől. 2005-ben több mint 10 ezer (a 2004-es összegnek csaknem duplája) iraki polgár halt meg a terrorcselekmények és más fegyveres akciók következtében és kevesebb, mint 400 fő szárad az amerikai csapatok lelkén. Az utóbbi esetekkel összefüggésben kifizetett kárpótlások összege megközelíti a 20 millió dollárt.
A Strategy Page cikke szerint az amerikai rajtaütések fegyelmezettek, míg az iraki rendőrség és katonaság sokkal inkább hajlamos lövöldözni a rajtaütések során.
Sok érdekes dolog van még a cikkben, érdemes elolvasni.

A The Times értesülései szerint egy 28 pontos béketervezet készült el, melyet széles körű belső és külföldi egyeztetés előzött meg. A dologban vannak érdekes pontok: ilyen például az, hogy az amerikai csapatok beszüntetik a terrorcsoportok központjai elleni támadásokat vagy éppenséggel az összes külföldi csapatra vonatkozó részletes, időrendi táblázatot is tartalmazó, ENSZ-jóváhagyást magáénak tudó kivonási terv. Érdekes, a tudósításban egy sort sem olvastam arról, hogy a terrorcsoportok támadásait is meg kellene szüntetni…

Újabb botrányszagú szellőztetés: az amerikai hatóságok a terrorszervezeteket finanszírozó pénzmozgások adatait gyűjti a New York Times és a Los Angeles Times cikkei szerint. Emlékezetes, hogy az NSA-lehallgatási botrány vége szerint az adatgyűjtés törvényes volt. Kíváncsian várom ennek az ügynek a végeredményét.
Btw, nem igazán értem, hogy a pénzügyi háttér felgöngyölítését adatok nélkül miképp lehetne előre mozdítani…

S ha már az adatgyűjtés vizeire eveztünk, egy érdekes összeállítás a NOL Metazinból. Ki is a Nagy Testvér?

7 Comments:

Blogger Ben-G said...

a Guantanamo film előtt hozzám is odajött az AI és mondják hogy írjam alá legyek szíves a papírt és átadják Bushnak. Finoman közöltem velük hogy valamely szinten támogatom Gitmo-t akkor így nem értették hogy mi beszélek és zavarodottan távoztak.

u.i: 2 aláírás volt addig rajta. gondolom maguké az aláírásgyüjtőké.

6:58 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

ben-g:

Nem alitanam, hogy a gitmoi tabor mukodesenek minden reszletevel egyetertek, de az AI-nek en sem irnam ala a tiltakozo ivet. Nem csak kiscserkeszeket oriznek ott: a film fohoseinek igazarol sem vagyok igazan meggyozve, sot...

Udv!

Trau

4:18 du.

 
Blogger ZizzentMaistro said...

Nevetséges! Komolyan mondom nevetséges. Mind az AI mint pedig az ENSZ-beli Jogvédő szervezet... El kéne őket küldeni vhova a Szahalin-szigetekre, követ törni, fürdőgatyában, minusz 40 fokban. Legalább vmi hasznot hajtanának vagy egy fél óráig, meg közben tudnának is gondolkodni...

1:20 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

zizzentmaistro:

Nos, fajdalommal kell megjegyeznem: az ENSZ sajat maga tette es teszi a legtobbet minden tekintelyenek elvesztese iranyaban. S ehhez az USA-nak semmi koze nincs, ez benne a legszebb... :)


Udv!

Trau

11:02 du.

 
Anonymous Horasz said...

B+ Trau,

Ertem en hogy amerika fan vagy de legyen mar annyi eszed ha felismered a DNA magyarul DNS. Tsok, Horasz.

Ps: Hianyzotal az idei porkoltozesrol:)

9:59 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Horasz:
'nyad, hun vagyok en Jueszej-fan?! :))))
Amugy koszonom az eszrevetelt, next time meg pontosabb leszek.
A porkoltozesre meg senki nem hivott... ;P


Udv!

Trau

2:01 du.

 
Anonymous Horasz said...

hat ha legalabb ro attributomokkal betolnad a pofad a flamre tudtal volna rola:)

H.

2:28 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home