Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, június 20, 2006

Külpol mix, #18

Először visszakacsintanék kicsit a lassan két hete történt gázai robbantásra. A világsajtó és az összes szóba jöhető jogvédő szervezet tele torokból zengte az Izraeli Haditengerészet (majd kicsit később az Izraeli Hadsereg: rugalmas váltás volt...) bűnösségét, mely 7 ártatlan, a tengerparton piknikező civil halálát okozta. Az üggyel én is foglalkoztam, meglehetősen részletesen, videoelemzéssel, miegymással.
Nos, a jelek szerint joggal volt gyanús az alapvetően egyszerűnek beállított eset: egyre inkább megerősödik a gyanú, hogy szó sem volt izraeli tüzérségi támadásról. Hétfő este óta a Human Right Watch is ott tart, hogy nem tudja cáfolni az IDF vizsgálatának eredményeit. Kiemelném, hogy az izraeli kórházba szállított palesztin áldozatból kinyert első (a palesztin dokiknak nem sikerült „kitakarítani” a sérültet, így minden szándékuk ellenére maradt bizonyíték a sebesültben) repeszdarabról kiderült: nem származhat semmilyen 155 mm-es tüzérségi lövedékből. A második repeszdarab analízise folyamatban.
Aranyos a HRW követelése a független vizsgálatról annak fényében, hogy a palesztin hatóságoknak első dolga volt a helyszínt kitakarítani, gondosan megsemmisítve a helyszín minden bizonyítékát. Önmagában ez is több, mint gyanússá teszi a palesztinok állításait.

Mint az volt szerencsém április 4-én jelenteni, fatvát bocsátottak ki az egyiptomi szobrok ellen. Ezt sokan kikacagták, mondván, pusztán hülyeségről van szó.
Ajánlom a kétkedők figyelmébe az alábbi hírecskét: egy kairói múzeum három szobrocskáját verte szét „Hitetlenek!” üvöltözés közepette egy kedves hivő hölgy.
Hülyeség, ugyanmár, kinek jutna az eszébe? Hja, hogy már a világörökség részeit képező Buddha-szobrokat is szétrobbantották mozlim szélsőségesek?


Még egy örökzöld: a Giuliana Sgrena-ügy. Mint arról a linux flame lista tagjai is be tudnának számolni, anno élénk vitába keveredtem az olaszokat szállító gépkocsi kilövésével kapcsolatban. Ha valaki előkeresi az archívumból, annak jó lesz.
Mindenesetre az olasz igazságszolgáltatás az ellenőrzőponton szolgálatot teljesítő egyik amerikai katonát kívánja perbe fogni, gyilkosság vádjával. A két ország természetesen eltérő jelentéseket hozott nyilvánosságra az esetről: kíváncsi vagyok, hogy miképp kívánják mondjuk letartóztatni az amerikai katonát.

Ha már a vélt vagy valódi háborús bűntetteknél tartunk: a Los Angeles Times infója szerint véget ért a vizsgálat a tisztázatlan hadithai lövöldözés sokszor hangoztatott „fedezésében”. Az újságíró értesülései szerint a vizsgálat megállapításai nem támasztják alá a népszerű forgatókönyvet, mert nincs szó takargatásról, hanem a kivizsgálást végzők nem a helyes kérdéseket tették fel. Az ügy teljes kivizsgálása vélhetően még sok időt vesz igénybe.

Kanada mégsem olyan szép ország, mint azt lakói hitték volna: erről már írtam én is, összefüggésben a június eleji letartóztatási hullámmal. A gyanúsítottak egy részét személyesen ismerő Mohammed Robert Heft a CBC weblapján fejti ki nézeteit. A fiatalember a húszas éveiben tért át a mozlim hitre és magát mérsékeltnek nevezi, s egy bajba jutott mozlim fiataloknak segítséget nyújtó menedéket üzemeltet Scarborough-ban.
Ahhoz képest érdekes nézeteket vall: teljesen érthetőnek tartja a kanadai mozlim foatalok radikalizálódását. Az ok, mi más lehetne, Irak. Továbbá a cikk szerint ha a szülei közé és új vallása közé állnának, akkor megölné őket //A béke vallása, mint említettük volt…//.

Khomeini ajatollah unokája az iráni hatalom megdöntésére szólított fel. A 47 esztendős siíta vallási személy szerint az 1979-es iráni forradalom a demokrácia és a szabadság jegyében zajlott – erről az amerikai nagykövetség túszainak azért kicsit eltérő lehet a véleménye. Az interjú az al-Arabija csatornán volt látható. A Hossein Khomeini ráadásul az amerikai csapatok segítségét sem zárta ki, sőt…

Megtalálták a június 16-án elrabolt két amerikai katona holttestét. A 23 esztendős Kristian Menchacaés a 25 éves Thomas Tucker egy Yusufiya melletti ellenőrzőpontról tűnt el //az index.hu Katonai topicjának szakértője, eritelaz szerint súlyosan hibázhattak a checkpoint felállításánál és működtetésénél, hiszen érdekes dolog egy „forró”, többször támadott ellenőrzőpontot működtetni három katonával…//. Vélhetően nemsokára megjelennek a szokásos lelövős-lefejezős videók az interneten…
Amúgy meg kíváncsi vagyok, hogy a szintén elrabolt négy orosz diplomatát mikor adják vissza. Orosz barátaink kevesebb szabállyal játszanak ilyenkor…

Azok a kedves talibán harcosok (ajánlott PR-film: Guantanamo) nőket és gyermekeket használt pajzsként a brit erőkkel vívott harcok során Nawzad városában. A „bátor szabadságharcosok” lépésére a britek nem tudtak más tenni: tüzet szüntess. A talibán terroristák eközben spontán gránáthajigálásokkal színesítették a csatározást. Bizony, bátor dolog 4 éves kölykökkel takaródzni…
De jelezném, ez nem ismeretlen: a mozlim terroristák már régebben is éltek ezzel a gerinces módszerrel. Hogyan építsünk kórházból erődöt, beleértve a páciensek pajzsként használatát?

A Sunday Times beszámolója szerint egy fedett riporternek érdekes dolgokat mesélt Abubaker Deghayes brightoni imám. A Gitmóban vendégeskedő báttyal is felszerelt mozlim vallási vezető teljes szívvel támogatta George Galloway nézetét: a képviselő szerint morálisan helyes, ha egy öngyilkos merénylő felrobbantja magát Tony Blairrel együtt.
Vannak még érdekes részek a cikkben.

Peter Almond írt egy erős cikket, „Vigyázat: jönnek az új gótok” címmel. A cikkíró Chris Parry ellentengernagy, Nagy-Britannia egyik legismertebb stratégájának írására reagál. Parry szerint Nyugat-Európa ugyanolyan veszélyekkel néz szembe, mint az ókori Róma a barbárok esetében. Fontos és érdekes észrevételek hangzanak el: érdemes végigolvasni, végiggondolni, teljesen egyetérteni nem szükséges.

Michael Yon emlékezik meg egy kedves lengyel ismerőséről, a Bali-szigeteki terrorrobbantás egyik utolsó, azonosított áldozatáról. Az általam valaha is olvasott egyik legmegindítóbb írás: brutális tárgyilagossággal írja le egy bombarobbanás hatásait.
Kötelező darab.

3 Comments:

Anonymous T. úr said...

Trau Pajtás!

Az iráni forradalom a demokrácia és szabadság érdekében zajlott, egy Irán demokratikusan választott vezetőjét külső hatalom aktív támogatásával eltipró zsarnok ellen. Megint más kérdés, hogy később mi lett belőle.

Azt pedig _nem_ tudjuk, hogy kiket őriznek és miért guantanamón, így a talibánokkal való hasonlítgatás csacsiság.

És javaslom a legutóbbi waiterrant.net bejegyzést, érdekelhet téged.

10:35 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Az irani forradalom bezony nem eppenseggel a demokracia es a pluralizmus bevezeteseert zajlott, sot. Az, hogy kozben es utana mi tortent, ennek egyenes folyamodvanya.
A masodik megjegyzeseddel sokat nwm tudok kezdeni: a bejegyzes ezen reszenek ujraolvasasaval sem. Egy percig nem allitottam, sem itt, sem mashol, hogy csak es kizarolag taliban terroristakat tartanak fogva Gitmon. Azokat _is_. Igy az altalad emlegetett "hasonlitgatas" azon resze, mely egyaltalan megtalalhato, szerintem helyes. A film foszereploi szerintem hazudnak, az indoklasomat reszletesen kifejtettem mar. :)


Udv!

Trau

4:22 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

http://waiterrant.net/?p=327

Cool... :)


Trau

4:27 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home