Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, június 05, 2006

Külpol mix, #16

Dzsihádügyi különkiadásunkat egy könnyed felütéssel indítanám: a jelek szerint veszélyes Nagy-Britanniában az angol zászló használata. Legalábbis az ynet szerint több cég, szervezet, pub is megtiltotta az angol zászló alkalmazását, lengetését, kitűzését. Az ok: az iszlám szélsőségesek szerint a hagyományos Szent György-zászló a keresztes háborúk elnyomását idézi, így sérti a mozlimokat. Hangsúlyoznám: Anglia saját zászslajának lengetésiről lenne szó, Anglia területén. A The Sun bulvárlap mozgalmat indított: feketelistára tennék a zászlót kitiltó cégeket, helyeket.

Izgalmasabbá vált Kanada élete is: megvannak az első, echte saját terrorista-gyanús letartóztatottak. A történet a szokásos: a 17 jómunkásember, akiket a szomszédok, ismerősök a világ legbékésebb embereinek tartanak, egy jól szervezett rajtaütési sorozattal került a kanadai rendőrség kezeibe. Immáron megszokott, természetes véletlen az is, hogy mindegyikük kanadai születési állampolgár és mindegyikük mozlim vallású.
A letartóztatottak többek között 3 tonna kiváló minőségű ammónium-nitrátot (emlékezzünk egy pillanatra Oklahomára) tároltak: valószínűleg kertészkedési szándékkal. Némi lőfegyverek, terepruha, egy gyújtószerkezet: egyéb leletek a házkutatásokból.
A kanadai sajtóban sokkal nagyobb port vert fel, hogy a letartóztatások után Torontó egyik mecsetének néhány ablakát kövekkel dobták be. Valóban garázdaság, s mélységesen elítélendő. Csak szerintem a két esemény fajsúlya kicsit nem egészen olyan, mint amilyen a sajtókörítés. De valószínűleg én lihegem túl a dolgokat.
A gyanúsítottak egy része ugyanazon mecset, az Al-Rahman Islamic Center for Islamic Education szorgalmas látogatói voltak.
Az üggyel kapcsolatban érdemes elolvasni Christie Blatchford publicisztikáját a globeandmail.com-on.
Rosie DiManno a Toronto Star hasábjain pedig néminemű önvizsgálatra és a meglepett hangok mellőzésére kéri Kanada lakosságát.
Kanada csodálkozik: hogyan is lehetséges, hogy szép és módfelett politikailag korrekt országukban felütötte fejét a hazai jihad?
A Kanadai Muzulmán Kongresszus azonnal reagált a letartóztatásokra: többek között azt tanácsolják, hogy a kanadaiak ébredjenek fel, hiszen Tony Blair, George W. Bush mellett immár Stephen Harper is a terrorizmus élesztője, köszönhetően az iraki és afganisztáni harcoknak.
A letartóztatások vélhetően nem minden alap nélküliek: az Ontario állambeli Washago község lakói rendszeresen automata fegyverek zajára hajtották álomra fejüket. A település melletti táborba turnusonként 3-4 autóval érkeztek a terepruhába öltözött, nagy csomagokkal felszerelt idegenek, majd egy hét vagy még hosszabb idő múlva távoztak el. A helybéliek tavaly decemberig tolerálták a táborlakók felettébb szokatlan tevékenységét, majd értesítették a rendőröket. A tábor üzemeltetői szerint „extrém tábor” működött itt – legalábbis ezt mondták az idegessé váló helyieknek.
A várakozások szerint további letartóztatásokat eszközöl majd a rendőrség és a titkosszolgálatok.
A kanadai titkosszolgálatnak tulajdonított jelentés landolt a neten: a .pdf állomány megnézhető itt. Az anyag súlyosan nem politikailag korrekt: értsd, pontosan fogalmaz például a nyugati kinézetű mozlim szélsőségesek könnyebb mozgásáról, az egyes mozlim szervezetek átnevelő tevékenységéről. Az anyag igencsak csonkított, jegyzem meg halkan.

Veszélyes a Korán-tanítás, derült ki a hétvégén Gázában. Ahmed Sari a szomszédok szerint éppen 8 éves gyermekét tanította, amikor a ház felrobbant. Valahogyan nem igazán hiszem én el ezt a tanítósdit: gyanúsabbnak tűnik nekem néminemű robbanóanyaggal huncutkodás.
A hétvége amúgy is tüzes volt: a különböző terrorcsapatok közötti összetűzésekben öt járókelőt, hozzátartozót, köztük egy terhes nőt lőttek le a „militánsok”-nak becézett terroristák.

A hadithai eseményekről ír Mark Steyn a Chicago Sun-Times hasábjain. Érdekes vizekre evez el a dologgal kapcsolatban: többek között Amerika morális állapotáról és a sajtó felelősségéről, szerepéről gondolkodik el hangosan. Érdemes elolvasni.

A Moszad volt vezetője, Ephraim Halevy Európa és Oroszország városainak átalakulását jövendöli a század közepére. Véleménye szerint a század közepére Németország és Oroszország több nagyvárosa is mozlim többségűvé válik, s ez súlyos biztonságpolitikai kockázatot jelent majd.

Igen érdekes adatokkal szolgált a Stan Greenberg vezette európai közvélemény-kutatás. Az amerikai hátterű, nonprofit Israel Project szervezet megbízásából az izraeli és a palesztin oldal támogatottságát mérték az EU országaiban. Az eredmények olyannyira megdöbbentették Greenbergéket, hogy a közvélemény-kutatás egy részét újra elvégezték. Az eredmény maradt: a palesztinok támogatottsága szignifikánsan csökken, míg Európa egyre inkább a radikális mozlimokra figyel.

Melanie Phillips Londonisztánról fejegeti ki véleményét egy kicsinység. Érdekes elolvasni, hogy a szerző szerint a szólásszabadság aggályos betartása és a hagyományos brit értékek ablakon kihajigálása miképp idézte elő azt a helyzetet, amiben London éppen nyakig csücsül.
Mondjuk egy derekas szarin-támadás? A már közismerten gyilkos hatású ideggázt tervezte a londoni metróra szabadítani egy brit mozlim terrorcsoport. Az MI5 és a rendőrség nyomozása után június 3-án letartóztattak egy testvérpárt: ő az a nevezetes terrorgyanús személy, akit meglőttek a letartóztatás közben.

Az összefoglaló végére egy lincselés maradt: self-made "igazságszolgáltatás" elnyomott palesztin-módra. Az egyik kivégzett egy 4 gyermekes anya: saját bátyja lőtte fejbe, közvetlen közelről.
Biztosan ez is a helyi kultúra része, melyet meg kell értenünk és el kell fogadnunk, ugye.

2 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Very pretty design! Keep up the good work. Thanks.
»

11:34 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»

7:09 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home