Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, június 30, 2006

Külpol megamix, #23

A figyelmet kevéssé ragadta meg, de nem csupán a rosszfiú izraeliek építenek szép nagy falat a palesztin területek köré: Egyiptom ugyanilyen módszerekkel védi magát a palesztin „barátaitól”. Csak azt nem értem, szokás szerint persze, hogy amit izraeli daru épít, az rossz fal, amit meg egyiptomi, az meg jó fal?! :)
Na mindegy, a lényeg: palesztin fegyveresek csinos lyukat robbantottak a fent megnevezett építménybe. Bár az AFP felvételén nyoma sincs robbanásnak, égésterméknek, koromnak, sokkal inkább úgy néz ki, mintha kiemelték vagy kidöntötték volna az elemeket.
Az egyiptomi hatóságok persze pánikszerűen igyekeztek lezárni a lyukat, nehogy valaki is átszökjön Egyiptomba. Mert ugye fontosak nekik arab testvéreik, a hős palesztinok – fontos, hogy ott maradjanak, ahol vannak…

A libanoni televízió jónak látta meginterjúvolni Norman Finkelsteint, a „Holokasut-ipar” című könyv szerzőjét. Az író a műsorban is alaposan kifejtett véleménye szerint az egész Shoában alig 50 ezer zsidót öltek meg //Jaham, a töbi magyar zsidó meg a Marsra utazott…//, minden más szám csupán mesterségesen felturbózott kamuösszeg.
A Holokausztot természetesen Izrael és amerikai szövetségesei nagyítják fel, a palesztinok és az alapvető jogok ellen.
Az sem igaz, hogy Svájcban zsidó pénzek ragadtak volna meg: Finkelstein szerint a zsidók többsége nagyon szegény volt, kicsi, koszos falvakban, telepeken laktak Kelet-Európában, így pénzük sem lehetett. Másrészt a 30-as évek gazdasági világválsága az esetleges betéteket is elvitte. Harmadrészt pedig a gazdag zsidók úgyis kivásárolták magukat a nácik karmaiból, majd a háború után a maradék pénzüket is kivették a bankokból.
Nos, érdekes egy vélekedés, szavamra.

Jelentem, Ayaan Hirsi Ali megbuktatta a holland kormányt. Rita Verdonk bevándorlásügyi miniszter lépése, mely az ismert jogvédőt, parlamenti képviselőnőt és a mozlim szélsőségesek kérlelhetetlen ellenfelét egy hamis adatszolgáltatás miatt megfosztotta állampolgárságától és útlevelétől, a holland kormány bukásához vezetett végül. S ezt már az sem tudta megakadályozni, hogy Hirsi Ali június 27-én végül visszakapta állampolgárságát. Mivel a kisebbik koalíciós partner Verdonk le nem váltása miatt kivonult a koalícióból három miniszterével együtt, Jan Peter Balkenende kormányfő kénytelen volt lemondását benyújtani Beatrix királynőnek.
Sokak szerint Verdonk nem véletlenül keménykedett a színesbőrű Hirsi Ali ellen: elképzelése szerint a VVD joboldali párt elnökségét magához ragadva az ország első női miniszterelnöke szeretett volna lenni. Ez már így, ebben a formában, felettébb valószínűtlen lesz.
Ez tetszik.

Oriana Fallaci írónővel szolidaritást vállaló weblap indult Lengyelországban. A levelet többek között Lech Walesa volt lengyel elnök is aláírta. A levél írói Voltaire híres idézetével tiltakoznak a bergamói bíróság, nevezetesen Armando Grasso bíró eljárása ellen, melyet Fallaci legutóbbi könyve miatt indítotak az írónő ellen, iszlámgyalázás vádjával.

Az emberiség elleni bűntettnek nevezte és az antiszemitizmussal hozta egyenlőségbe az iszlamofóbiát Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. A június 29-én az Európai Bizottság előtt elmondott beszédében azt mondta, hogy „mi, mozlimok, egyre inkább ostrom alatt érezzük magunkat.” A török politikus gondosan kerülte az emberi jogok és a demokratikus mozgalmak törökországi helyzetét, ehelyett arra figyelmeztetett, hogy Európa nagyvárosaiban található 10-25 százaléknyi török populáció miatt fontos a megfelelő szabályokat követni ahhoz, hogy a szociális integráció után békés egymás mellett élés legyen elérhető.
Azért az ostrom alatt dolgot erősnek érzem, pláne úgy, hogy Erdogan elegánsan átsiklik az összes törökországi gyalázat felett, ha már ugye a békés együttélésről beszél…

Újabb kellemetlen adalékokkal rukkolt elő a The Globe and Mail kanadai napilap. A lap értesülései szerint a terrorista cselekmények előkészítésének gyanújával letartóztatott kanadai mozlim polgárok feleségei felettébb érdekes tartalmú beszélgetésekkel, blogolásokkal múlatták az online időt 2004. óta. A megszólalások, bejegyzések a dzsihád és más szélsőséges jelenségek mély megértéséről tanúskodnak: szívemnek különösen kedves volt az a bejegyzés, mely az Al-Fatiha kanadai, a meleg mozlimokat támogató csoportról szólt. Farooq asszony véleménye szerint a felvonulókat Szaúd-Arábiába kellene küldeni, ahol annak rendje és módja szerint kivégzik, például úgy, hogy nyilvánosan rájuk döntenek egy falat.
Aranyos, kedves, tündéri mozlim feleségek, akik persze mit sem tudtak férjeik jihad-terveiről és szívük mélyén azért biztosan mérsékeltek.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság Guantanamoval kapcsolatos ítéletét magyarázzák nálam sokkal okosabb emberek. Ami nekem világossá vált: a rabok maradnak, az elnök meg jól felhatalmazást kér ehhez a kongresszustól.