Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, június 30, 2006

Európa, a fel nem ismert birodalom

Az utóbbi hónapok egyik legszórakoztatóbb írása került elém, a Welt am Sonntag blogjáról. Kérem szépen, vérkomolyan arról van szó, hogy Európa észrevétlenül éppen birodalommá növi ki magát. Az EU egyik problémája éppen az, hogy ezzel sem a polgárok, sem a politikusok többsége nem néz szembe.
Nem röhögni!
A római, majd a brit világbirodalom (kétségkívül létező) jótéteményeinek felsorolásával és fényezésével végezve a szerző rámutat: a brit kolóniák mind visszasüllyedtek, elszegényedtek Britanniához képes, kivétel persze Szingapúr és Malajzia (meg India) kivételével.
A cikkíró szerint az EU birodalomként viselkedett, nem csak a Balkánon, hanem Kelet-Európa távolabi tájain is.
Hát keziccsókolom, tessék már mondani, nem akkor lett vége a balkáni vérengzéseknek (legalábbis egyelőre), amikor az Egyesült Államok bevonult? Nem az történt, hogy előtte évekig boldog-boldogtalan (beleértve az amerikai elnöki különmegbízottakat, az ENSZ-et és az EU-t) képviselő tárgyalt, ezen az érintett államok jót röhögtek, illetve időnként kikötötték a kéksisakosat egy rokonszenves betonoszlophoz, csak úgy a miheztartás végett, aztán mentek népirtani?
Mit ér az a „birodalom”, mely saját területén sem képes semmilyen ütőképes erőt felvonultatni. Mit ér a birodalom, amelyik folyamatos konszenzusépítésre, a legkisebb közös többszörös megkeresésére épít?
Feszítsenek meg, de én úgy emlékezem: sem Róma, sem London nem tárgyalások útján építette ki birodalmát. Bezony, kedves WaS, katonai erővel, megszállásokkal, helyőrségekkel, magas költségek árán. És _utána_ jöhetett a civilizálás, a helyi infrastruktúra kiépítése.
S mivel az EU ilyen jellegű katonai potenciált Boszniában sem volt képes felmutatni (viszont vidám perceket okoztak a szerbeknek a szabályokkal teljesen gúzsba kötött „békefenntartók” szerencsétlenkedése), hogyan képzeli a cikkíró, hogy az EU birodalom lehet? Hol? A brüsszeli óvoda homokozójában?
Amikor éppen most foszladozik szét a sokat hangoztatott európai szolidaritás, lásd a „ki mennyit fizet be a közös kasszába és mennyit vesz ki a sok csóró új és régi tag”? Amikor folyamatosan csökken az EU tagjainak katonai költségvetése? Amikor már a légiszállítási kapacitás megteremtéséhez is az oroszokhoz és az ukránokhoz kell szaladgálni, ugyanmár, vigyetek el minket ide és oda //An-124 Ruszlán rulz, btw…//? Amikor az emblematikus Airbus A-380-projekt, az EU büszkesége, a franciák és a németek álma éppen most készül összedőlni?
Amikor úgy meszelték el az európai alkotmányt, hogy csak úgy nyekkent?