Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, június 15, 2006

Az EADS átment stukába

Keémény napja volt tegnap az össz-európai EADS-nek. Először kénytelen volt bejelenteni, hogy vezeték-problémák miatt a már amúgy is csúszásban lévő Airbus A380-as program keretein belül az előre jelzett 27 gép helyett mindössze 9-et fog leszállítani 2007-ben. A probléma olyan súlyos, hogy a cég 2007-2010 között ebből kifolyólag 630 millió dolláros veszteségre számít.
A vásárlók reakciója nem váratott magára sokat: az Emirates, a Singapore Airlines, a Quantas több mint morcosak. Ez utóbbi máris bejelentete hogy kártérítést követel majd a cégtől és más típusú repülőgépekkel fogja pótolni a csúszást. A többi megrendelő egyelőre diplomatikusan annyit mondott: tanulmányozzák a helyzetet.
Végül a Singapore Airlines adta meg a kegyelemdöfést: még aznap bejelentette, hogy 20 darab Boeing B-787-9 típusú repülőgépet vásárol, míg további 20 példányra opciót jelent be. Az üzlet listaértéke 4,5 milliárd dollár.
Ez igencsak rosszul eshet az Airbusnak, hiszen az A350/A370 típus legnagyobb ellenfeléről van szó, mely ráadásul hamarabb is fog megjelenni a piacon.
Az év elején még 35 eurós EADS-papírok a hírek hatására egészen 17 euró közelébe estek, a kereskedést kétszer fel is függesztették.