Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, június 27, 2006

Alkotmányt egész Európára!

Egyes vélemények szerint nem kell aggódni, megy az összeurópai alkotmányozás, mint a karikacsapás. A dolog svédcsavarja: nem éppen ott és úgy és az, mint amiről a világsajtó szól évek óta. A kezdeményezést ugyanis mozlim vallási vezetők indították el, akik egy, egész Európára kiterjedő, a nemzeti törvények felett álló különleges, a mozlimokra vonatkozó törvénycsomagot kívánnak összeállítani //attól tartok, ez nagyságrendekkel könnyebben fog menni, mint a 25 EU-tagállam által összekendácsolni vágyott „hivatalos” EU-alkotmány átverése az érintett kormányokon és lakosságon//.
Természetesen elképzelhető, hogy a hír teljesen hamis: ennek kevés esélyt adok. Elképzelhető, hogy egyfajta léggömberegetés: ennek már sokkal nagyobb az esélye. Kérdés az, hogy milyen hatása lehet egy ilyen „igazhitű alkotmánynak”.
Elsődlegesen a dolog PR-értékét venném górcső alá. Itt bizony az alkotók utcahosszal vezetnek. Ha valóban létezik ilyen tervezet és azt valóban elfogadják a vallási vezetők s azt kihirdetik, az övön aluli ütés lesz minden EU-hívő számára. A képlet roppant egyszerű: amit a töketlen hitetlenek évek-évtizedek óta képtelenek összehozni, azt a vallás erejével roppant rövid idő alatt meg lehet oldani. Ez óriási PR-értékkel bírhat a mozlim közösség részére és igen nehezen kommunikálható a „hagyományos” alkotmány védelmezői szempontjából. Hiszen egy valós igényeket kielégítő, valóban összefogással (feltéve, hogy az alkotói folyamatban ugye az érintett országok mozlim vallási vezetői is részt vettek) készült, megszövegezett és elfogadott „alkotmányról” lenne szó.
Nem szabad alábecsülni ennek a lépésnek a mozlim öntudatot erősítő mivoltáról is. A törvénykezés, még ha (legalábbis a kezdetekben) inkább szimbolikus lesz, mintsem valóban egy élő szabályrendszer, tökéletes muníciót szolgáltat majd az EU-n avagy a nemzetállamokon belüli önálló, vallási önigazgatással rendelkező mozlim területeket követelők számára. Ne feledjük el: ez egy erős motívum volt a legutóbbi, súlyos franciaországi zavargások idején is. Ennek veszélyét alábecsülni lehet, de életveszélyes. Érdemes vigyázó szemünket Frankföld mellett Skandinávia felé is vetni: számos nagyvárosban már kialakultak vagy éppen formálódnak azok a területek, negyedek, ahol gyakorlatilag megszűnt az államhatalom.
Másodsorban: ha egy ilyen „alkotmány” elkészül s amögé felsorakoznak a mértékadó európai mozlim szervezetek, az erős legitimációt adhat a papírnak. Ez nem úgy értendő, hogy az egyes EU-tagállamok törvényhozása ratifikálja a szöveget, ó, nem. Csak éppen kialakulhat egy olyan helyzet, ahol az európai kormányok kénytelenek lesznek komolyan venni az „alkotmányt”, s ennek megfelelően tárgyalni a mozlim közösségek vezetőivel.
S kérdés: ha az állami törvények, az EU-s szabályozás és a vallási alapokon álló „alkotmány” ütközni fog, ki mit tippel: az imámok mondjuk Birminghamben vagy Párizsban melyiknek adnak elsőbbséget? Melyik alkotmány lesz az erősebb?
Mint Tina Magaard, az Aarhusi Egyetem PhD-s hallgatója elmondta, az elmúlt évtizedekben kialakult európai patriarchális, rigid és szabályozott mozlim családszerkezet //mely egyben az integráció egyik legnagyobb kerékkötője is lett, teszem hozzá// egy mozlim férfi vezetőt tart csak igazán elfogadhatónak. Nos, Európa kormányai, államvezetése ennek nem felel meg.
Érdekes megjegyzés: ha a tehetetlennek bizonyuló államvezetés, állami szervek a mozlim vallási és helyi vezetők segítségére vannak utalva //lásd a franciaországi eseményeket, btw…//, akkor ezzel csak a fentebb vázolt vezetési módot erősítik. Hiszen a nyugat sajtó toposza, az ún. „fiatalok” azt látják: a rendőrség meghátrál, az imám pedig megmondja a frankót. Akkor most tulajdonképpen ki is a hiteles vezető figura?
Arról már nem is beszélve, hogy Tariq Ramadan mintha egy kicsit terrorgyanús személy lenne…

Tulajdonképpen éppen az EU normáinak megfelelő dologról van szó: a kulturális sokszínűséget tükröző, a helyi szintet is elérő, Európát átfogó kezdeményezésről, nem?