Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, május 23, 2006

Repülős hírek, #83

Május 17-én kigurult a hangárból az első C-5M Galaxy modernizált nehéz teherszállító repülőgép. A 111, modernizálásra váró példány első képviselője a képek tanulsága szerint aranyos kis piros pitotcsövet hord az orrán a berepülési programhoz. A gépet a Lockheed Martin mariettai üzemében építették át, többek között új, General Electric CF6 típusú, kereskedelmi forgalomban kapható hajtóműveket felszerelve.

A Brazil Légirő 3., „Nyíl” százada megkapta első négy A-29 Super Tucano repülőgépét. A modern, könnyű támadó repülőgéppel Brazília területeit ellenőrzik majd. Az 1600 lóerős tengelyteljesítményű, óránként 570 kilométeres sebességű repülőgéppel a különböző illegális tevékenységek ellen fog küzdeni a brazil kormány.
A gépekkel együtt egy szimulátort is kaptak a pilóták. Az új gépek a Campo Grande Légitámaszpontra kerültek. A század Brazília nyugati határterületét (Paraguay, Bolívia) ellenőrzi.

A Perui Légierő felújíttatja és átalakíttatja a MiG-29B Fulcrum repülőgépeit. A A Belorusszitától vásárolt 18 darab MiG megmaradt példányait a RAC-MiG alakítja át az alaposan megnövelt harcértékű SMT változatra. A vadászgépeket 2007 és 2008 között, tekintettel az ekkor elért 20 éves korukra, mindenféleképpen fel kell újítani. A Peru által megvásárolt 18 ex-belorusz MiG-29-esből kettő zuhant le, 1997-ben és 2001-ben. 1998-ban további három MiG-29SE változatot vásároltak Oroszországtól, melyek szintén a Chiclayo Légitámaszpontra kerültek.
Az oroszok hátom forgatókönyvet készítettek:
- csak a repülhető óraszám növeléséhez elegendő javítás;
- teljes nagyjavítás;
- modernizálás a MiG-29SMT változatra (mely az oroszok ígérete szerint megeszi a vetélytárs chilei F-16A Falconokat).
A perui MiG-19-esek az alap fegyverzettel (R-27, R-60 légiharcrakéták) rendelkeznek, bár a 3 darab MiG-29SE elméletileg képes az újabb R-77-es közepes hatótávolságú rakéta alkalmazására is. Ezzel szemben a chilei F-16-osok mindegyike használhatja az AIM-120 AMRAAM légiharcrakétát, levegőben utántölthetőek és ermészetesen a GPS sem hiányzik a pilótafülkéből.
2001. júliusában a hatalomra jutó Alexander Toledo perui elnök drasztikusan megkurtította a védelmi költségvetést, mondván nem kíván fegyverkezési versenybe bonyolódni a szomszédos országokkal. Ez annyira nem hatotta meg Chilét, aki a már meglévő 10 amerikai forrásból származó F-16-os mellé 24 újabb gépet vásárol Hollandiától. 2004-ben így Toledos is felülvizsgálta álláspontját és ismét megnövelték a védelmi tárca forrásait.

Néhány héten belül hivatalosan is bejelentik az F-35 JSF hivatalos típuselnevezését. A leendő elnevezést jelenleg hétpecsétes titokként őrzik: csak találhatni lehet, hogy az esélyesnek tartott Freedom, Phoenix, Lynx vagy éppen Liberty lesz-e a név, vagy valami egészen más. A nevet június végén jelentik be hivatalosan is.
A Pentagon valóságos „névbombázás” alatt állt: pilóták, a repülés szerelmesei, bloggerek, iskolások mind-mind szorgalmasan küldték be saját, nem hivatalos javaslataikat. A Lockheed Martin Aero-nautics is kapott vagy 100 elektronikus levelet, melyben „minden elképzelhető, sőt, néhány sosem hallott madárnév” is szerepelt.
Az F-16.net weblap szavazásán 21 százalékos eredménnyel a Phoenix nyert, de a Kestrelés a Diamondback is két számjegyű százalékot ért el.
A tesztpilóták és műszakiak a Fury név mellé tették le voksukat, némi sörözéssel kísérve a gondolkodást. Sky Fury a Légierőnek, Sea Fury a Haditengerészetnek, míg Storm Fury a Tengerészgyalogosoknak, „akik iharkétn rontanak a hídfőállásba”. Megjegyzés: a névadási sörözés projektvezetője a Haditengerészet kijelölt tesztpilótája volt.

A thaiföldi és az amerikai illetékesek cáfolták azokat a thai sajtóban megjelent értesüléseket, melyek egy C-130 Hercules lezuhanásáról szóltak. Az újságok, helyi szmtanúkra hivatkozva azt jelentették, hogy a Cobra Gold 2006 hadgyakorlat során egy amerikai Herky lezuhant volna Chanthaburi tartomány Soi Dao kerülete és Sa Kaeo tartomány Wang Somboon kerülete között.
A thai erők átfésülték a szóban forgó területet, de hivatalosan nem találtak semmit. A helyi lakosok szerint viszont senki nem keresett semmit, ők legalábbis nem láttak helikoptereket vagy katonákat.

Jelentős költségtúllépésbe fut a Szuhoj Szu-30MKI vadászbombázó repülőgépek indiai licencgyártása. A költségek miatt a gépek egy részébe nem kerül bele minden fejlett elektronikai eszköz, így az elektronikus hadviselés, a felderítés rendszere, illetve a moduláris radarrendszer egyes elemei hiányoznak az utolsó leszállított gépekből.
A végső számla az indiai parlament vizsgálóbizottsága szerint elérheti a 140 gépre szóló eredeti összeg kétszeresét is. A szerződésben legfeljebb 2,5 százalékos növekedés lehetőségében egyeztek meg a felek.

Századdá vált az indiai katonai műrepülő-csapat. A Surya Kiran 10 esztendős csapata az Indiai Légierő 52. „Cápák” nevet kapott százada.
A műrepülő egységet 1986-ban alapították meg, ekkor MiG-21FL Fishbedekkel repültek. Jelenleg már a vörösre és fehérre festett Kiran Mark II-es szunszonikus gyakorló repülőgépekkel végzik a bemutatókat.


Újabb F-15K Slame Eagle vadászbombázó repülőgépeket vásárol Dél-Korea. Szöul a szerződésben szereplő 20 utánrendelés opcióját hívta le, így a Dél-Koreai Légierő összesen 60 darab F-15K-val várja majd az esetleges észak-koreai támadást.
A most megrendelt vadászbombázókat 2009-ben kezdik el leszállítani, miután az eredeti, 40 gépes kontingens 2008-ig beérkezik. Az új vásárlás értéke 2 milliárd dollár.

Három MIrage típusú (valószínűleg Mirage 2000-5) landolt május 19-én a tadzsikisztáni Dusanbe repülőterén. A repülőgépek a z Afganisztánban tevékenykedő csapatokat támogatják majd, s egy 2001-ben aláírt szerződés értelmében állomásozhatnak a tádzsik főváros repülőterén.

Újabb képek kerültek ki az első német P-3C CUP Orion haditengerészeti járőrrepülőgépről. Szép.

2 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

11:34 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

7:09 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home