Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, május 08, 2006

Repülős hírek, #80

Lezuhant a venezuelai fegyveres erők egy IAI-201 Arava repülőgépe május 5-én. A GN-8168 lajstromszámú gép roncsait május 7-én találták meg a mentőalakulatok, a katasztrófának négy halálos áldozata van. Az egyetlen, súlyosan sérült túlélőt katonai kórházba szállították.
A gép Caracastól 30 kilométerre északra, Maiquetia repülőterétől nem messze zuhant le.

Az EADS CASA C-295 típusú szállító repülőgépet választotta a Finn Légierő, jelentették be május 4-én Madridban. Az öregecske finn Fokker F-27-es taktikai szállító repülőgépeket felváltó típusból kettőt vásárolnak, míg további öt gépre opciót kötnek le. A szerződést ezen a héten írják alá.
A bejelentést egy szigorú, két és fél éves vizsgálat előzte meg, melynek során a gépeket a finn télben és a spanyol nyárban is nyúzták.

Ha már Finnország: május 4-én, reggel 09:55 körül a Finn Légierő két Boeing F-18C Hornet repülőgépe összeütközött egy gyakorló bevetés során, Nurmes városától 20 kilométerre délre. A két sérült repülőgép sikeresen és biztonságosan visszatért a Rissala Légitámaszpontra 10:15-re. Az egyik gép (lajstromszám: HN-438) a kabintetőt veszítette el, míg a másik gép (lajstromszám: HN-447) bal függőleges vezérsíkjából hiányzott egy darab.
Mindkét gép a 31. Vadászrepülő Század állományába tartozik.

Május 6-án lezuhant a Brit Hadsereg Légi Csapatainak egy Lynx helikoptere Bászrában. A gép rakétatalálatot kapott, az ötfőnyi személyzet életét veszítette. A brit Védelmi Minisztérium hivatalos bejelentése a személyzet nevével és fényképeivel elérhető itt.

Május 5-én lezuhant az Amerikai Hadsereg egy CH-47 Chinook típusú nehéz szállító helikoptere Afghanisztánban. A fedélzeten lévő 10 fő életét veszítette. A gép Kunar tartományban, Asadabadtól nem messze zuhant le, harci feladat végrehajtása közben, de az első jelentés szerint nem ellenséges találat miatt. A helikopter egy hegytetőn létesített leszállópályánál szenvedett katasztrófát.

1 Comments:

Blogger Ben-G said...

nézz egy ímélt a kedvemért:)

11:07 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home