Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, május 26, 2006

Külpol mix, #15

Nos, egy kis munkaidő-összehasonlítgatással kezdjük ezt a csodás péntek délelőttöt. A TCS Daily hasábjain Constantin Gurdgiev idéz sok érdekes adatot az európai és az amerikai munkaidőkről, adózásról, szabadidőről. Valóban szociábilisabb-e az európai munkamodell?

Az IHT lapján James Connell gondolkodik el: valóban kell-e a Galileo Európának, A szerző szerint a műhold nagy gonddal beharangozott szolgáltatásainak döntő része már ma is elérhető, a jó öreg amerikai GPS-rendszerre alapozva. Kérdés, a már amúgy is 400 millió euróval túllépett költségvetésű európai műholdas navigációs rendszer képes lesz-e legyőzni amerikai vetélytársát, akár csak Európában is.

Szokás szerint nagy nyilvánosságot kapott az Amnesty International legutóbbi jelentése, mely szintén szokás szerint kiosztja az Egyesült Államokat. Azt azonban nem annyira propagálták, hogy a francia rendőrségnek is kijutott, vastagon. Rasszizmus, brutalitás, agresszivitás, gyilkosság: figyelem, nem mondjuk a New York Police Department bűnlajstroma ez, hanem a művelt fhanszia állam rendjének őreit vádolja az AI.

Erőteljesen keresi a megoldást Spanyolország: célja a Kanári-szigetekre érkező menekültek áradatának megfékezése. Ehhez azonban az EU segítsége is szükséges: egyes optimista nyilatkozók szerint ez lehet az első összefogott EU-s szintű Afrika-politika, vagy annak csírája. Meglássuk. Egyelőre nekem egy standard „maradjatok csak otthon”-műveletnek tűnik. De végül is ez is lehet egységes Afrika-politika.
A menekültek visszatoloncolása gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a mindenféle papír nélkül partot érő fiatal fekete férfiak nemzetiségét és hovatartozását nem lehet megállapítani, így nincs hova visszatoloncolni őket. A statisztika viszont a bevándorlást fékezni kívánók ellen dolgozik: egyre több lesz a munkaképes afrikai férfiak száma és egyre ritkább a munkalehetőség számukra. A következmények innentől fogva magától értetődőek...

Néhány hónap késéssel végre az európai média is rájött arra, amit már oly sokan oly régen mondanak: ha fizetsz a túszért, akkor még többet rabolnak el. A spanyolviasz feltalálója Daniel McGrory, aki a The Times weblapján elemzi a francia, német és olasz túszkezelési metódusokat (gyk.: fizetünk, mint a katonatiszt, de persze tagadjuk, aztán ha kiderül, legfeljebb hümmögünk és maszatolunk...) és azok eredményeit.

Nyolc embert vett őrizetbe a Scotland Yard szerdán, egy széles körű akció során. Hármukat a terrorellenes, míg öt főt bevándorlási törvények alapján kapcsoltak le a brit rendőrök.

Martin Samuel a The Times kommentárjában csodálkozik rá a szerinte ironikus amerikaiakra: a terroristák által lerombolt WTC acélvázának 24 tonnáját hadihajóba dolgozták bele. A George Pataki akkori kormányzó által is teljes mellszélességgel támogatott, szimbolikus lépés érezhetően a cikkíró legteljesebb meg nem értésével találkozik. Az acélroncs az LPD 21 USS New York testébe került, mely egy San Antonio-osztályú partraszállító hajó lesz.
Sőt, minő borzalom: az osztály következő egysége a USS Arlington (a Pentagon megtámadott szárnya után) nevet kapja, majd a USS Sommerset (a Flight 93 lezuhanásának helyszíne) következik. A hajók a cikkíró szerint egyben az amerikai külpolitika teljes csődjének esszenciáját is jelentik, csak úgy mondom.
A cikkíró „tömegpusztító fegyverként” is jellemzi a hajókat. Nos, érdekes felvetés.

A palesztin belvillongások áldozata lett az egyik helyi biztonsági szervezet Fatah-párti vezetője. Nabil Hodhod kocsijában bomba robbant: a feltételezések szerint a Hamasz keze van a dologban. Demokrácia, helyi sajátosságokkal.

2 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

11:34 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»

7:09 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home