Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, május 08, 2006

Külpol mix, #12

Nos, a lengyel oktatási miniszter szerint a hazaffyságot akár az iskolában, tantárgyként kellene oktatni. Az index.hu tudósítása szerint Roman Giertych miniszter és kormányfőhelyettes elképzelése kiverte a biztosítékokat a diákoknál. Nem véletlenül, veretes marhaság a hazafias érzelmek tantárgyként történő kezelése. Érdekes lehet egy nagydolgozat ebből...

A ThreatsWatch hasábjain Craig Martelle gondolkodott el az Egyiptomnak kifizetett segélyről (1,3 milliárd dollár csak 2005-ben), illetve ennek „viszonzásáról”. A cikk címe is érdekes, hiszen azt kérdezi, hogy az arab ország melyik oldalt választja a civilizációk összecsapásában? Az egyiptomi médiavilágot megfigyelve a szerző végül a „rosszfiúk” oldalát valószínűsíti – az amerikai adófizetők dollárjaiból finanszírozva a folyamatot.

Ha már a nem egészen hatékony kifizetéseknél tartunk, vessünk egy pillantást Európára is. Daniel Hannan EP-képviselő a személyenként csaknem évi 2,5 millió eurós költséget (732 képviselővel szorozva ez már egy szép, kövér szám) meglebegtetve kérdezi: van-e bármi értelme az Európai Parlamentet utaztatni Brüsszel és Strasbourg között, minden áldott hónapban?
Hannan szerint //s véleménye maximálisan egyezik az enyémmel is// az égegyadta világon semmi: de persze a kulcs a franciák kezében volt.

Érdekes felvetést olvashatunk a Gateway Pundit írásában. A szerző értesülései szerint az olaszországi kommunista-szélsőbalos csoportok bizonyíthatóan együttműködtek az iraki terrorcsoportokkal. A cél: az olaszországi politikai élet befolyásolása, olasz katonák meggyilkolásával. Mint emlékezetes, április 27-én egy út menti improvizált (állítólag iráni segítséggel készült) bomba 3 olasz csendőr életét követelte, páncélozott járművüket felrobbantva.
A cikk szerint az olasz kommunisták azt akarták elérni, hogy a kormány és Romano Prodi miniszterelnök minél hamarabb hazahívja az olasz csapatokat Irakból.
Érdekes a cikk képillusztrációja: a képen ábrázolt milánói kommunista felvonulók a Corriere Della Sera napilap tudósítása szerint május elsején „10, 100, 100 Nasszíriát” követeltek, szép hangosan. Csak emlékeztetőül: az említett helyen 2003. novemberében 19 (főként csendőr) olasz veszítette életét egy öngyilkos támadásban.

Szóba került Irán: az Austin Bay szerzője a Hormuzi-szoros környékén várható hadműveletekről tűnődött el egy pillanatra. A dolog főleg annak fényében érdekes, hogy mostanában készül egy BT-határozat Irán ellen, immáron a szankciókat is meglebegtető, 7-es cikkely alapján.

Az iráni vezérkari főnök, Abdorrahim Musavi tábornok mesél a MEMRI TV átiratában az Egyesült Államok ellen vívott leendő háborúról. Különösen érdekesnek találtam azt a megjegyzését, mely szerint az amerikai haderőnemek erejének 60-80 százaléka pusztán pszichológiai hadviselés: magyarán az USA harci teljesítményének kétharmada-négyötöde csak kamu. Azért kíváncsi lennék egy bizonyítási eljárásra, különösképp a tábornok által emlegetett haditengerészeti terepen...
Másrészt kíváncsi lennék az irak-iráni háború iraki hadifoglyainak véleményére is arról a kijelentéséről, mely szerint a fogságba esett irakiakat „rokonként” kezelték.

Már megint nem értem ezt az egész iráni atomprogramot. Ugye a hivatalos iráni közlés szerint az atomprogram kifejezetten békés célú, az atomerőművekben termelt elektromos energiának köszönhetően növelhetik az ország kőolaj- és földgázkivitelét.
Ehhez képest Ahmadinejad elnök nem kevesebbet jelentett ki, mely szerint az atomtechnológia birtoklásával „páratlan világhatalommá” válik Irán. Nos, én nem értem: miért lesz valaki páratlan világhatalom, ha atomerőművet épít, mellyel elektromos energiát termel? Mert ugye azt, hogy Irán atomrobbanófej hegesztésén ügyködik, csak a mocskos imperialista USA és hű talpnyalója, Nagy-Britannia gondolja, mindenki más szerint az iráni uráncentrifugák oldalára kétméteres békegalamb van festve, olajág included.
Vagy akkor mégsem?

Nos, Kofi Annant ( s rajta keresztül az ENSZ néven ismert sóhivatalt) már Irán sem veszi igazán komolyan: legalábbis erről árulkodik a legutóbbi teheráni lépés. Az iráni vezetés kerek perec visszautasította az ENSZ-főtitkár május 5-i javaslatát, mely szerint üljenek le tárgyalni az Egyesült Államokkal.

Ámbátor egy figyelmeztetésre azért még jó lesz az ENSZ: az iráni külügyminisztérium kijelentette, hogy semmilyen BT-határozatnak nem fog eleget tenni, továbbá a két fél „konfrontálódhat” egymással, mármint Irán és a brit-francia bábáskodással készülő tervezetet támogatók tábora. Az említett határozat-tervezet felszólítaná Iránt az urániumdúsítás befagyasztására. Irán emellett azzal fenyeget, hogy ha a BT keménykedik, nem fog együttműködni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.
Mintha eddig bármikor is komolyan együttműködött volna a NAÜ-vel. Vicces.

Charles Krauthammer „Soha többé?” című cikkében vetett néhány pillantást a zsidóságot ért, mészárlásokkal is jellemezhető atrocitásokra. Az írás egyik igencsak provokatív pontja az, hogy a szerző szerint Hitler céljainak megvalósításaként is értelmezhető Izrael léte és a zsidóság létszámának koncentrálódása az országban: sok zsidó, kis helyre összeszorítva, „minden tojás egy kosárban”. Véleménye szerint Izralel és a zsidóság így könnyen elpusztítható, míg a várható izraeli nukleáris csapás nem okoz érzékeny veszteséget a milliárdos mozlim világnak.

Irány Afrika: Ahmad Al Khatani sejk, a líbiai The Companions Lighthouse for the Science of Islamic Law vezetője aggódozik, mert túl sokan keresztelkednek meg Afrikában.
Érdekes: ha a mozlimok száma nő valahol, az természetes, mi több, kívánatos és a győzelemre vezet, de most itt lenne ez a szörnyűséges keresztény térítés...

A Save The Children szervezet szerint Libériában folyamatos a kiskorú, akár 8 esztendős gyereklányok szexuális kizsákmányolása. Magyarul: ha nem akarnak éhen halni, akkor bizony teljesíteniük kell. A dolog „érdekessége”: a lányokkal a különböző segélyszervezetek, többek között az ENSZ tagjai, illetve a békefenntartó katonák erőszakoskodnak.
Ha igaz, akkor az egyrészt egy sötét, mocskos bűncselekmény, másrészt egy újabb szög az ENSZ koporsójába. Várom a világszervezet beígért vizsgálatának eredményét: gyanítom, hogy ugyanolyan korrekt, tényfeltáró, kíméletlen leleplező irat lesz, mint Kofi Annan és az olajügy jegyzőkönyve...

Vissza egy kicsit Európába: a már említett olasz-iraki-iráni szálat veszi fel Lorenzo Vidino a Counterterrorism Blogon. Véleménye szerint lehetséges, hogy a spanyol kormány „megbuktatása” után Olaszországot szemelte ki az Al Kaida, alapos figyelemről téve tanúbizonyságot, már ami az európai politikát illeti.

Valószínűleg a világ legidiótább és legszerencsésebb skandinávjai gyűltek össze egy kis poénkodásra az egyiptomi Hurghada üdülővárosban. A két norvég és a három svéd a jelek szerint olyannyira berúgott, hogy jó mókának vélte: játsszanak mekkai zarándokosost. A szent követ egy tér közepét díszítő sellőszobor, míg a mozlim zarándokokat saját maguk helyettesítették. A helyi pogárok akkor kezdtek volna neki a vélhetően mattrészeg turisták meglincselésének, amikor azok nekiálltak vetkőzni. Az öt baromarcú turistát a helyi rendőrök mentették meg, néminemű őrizetbevétellel.
Indiánországban nem illik direktben rugdosni az amúgy sem mindig jókedvű helyieket.

Ha már móka és kacagás: állítólag az Al-Zarqawi néven ismert terroristavezért ábrázoló felvétel került elő egy amerikai rajtaütés során. A vágatlan filmen jól látható, ahogy a tenorista bácsi képtelen csőre tölteni M249 SAW könnyű géppuskáját (melyet a CNN nehézgéppuskának nevezett, Dunai Péter, a Népszabi újságírója meg ezen felháborodott, riszpekt érte...), majd az egyik terrorista jómunkásember a csövénél fogja meg a fegyvert. Forró lehetett.
Azt hiszem, van még mit javítani Al-Zarqawi testőrségének kiképzésén...
Jut’ eszembe: t. úr véleménye szerint virtigli amerikai hamisításról van szó. A film szerinte kamu, az „USA propagandistája kivisz pár burnuszos színészt a pusztába, forgatnak kisfilmet, jót röhincsélnek....”
Mások szerint?

Ha későn is, de van következménye a február 3-án tartott londoni vidám tüntetésnek. A dán követség előtt tartott meeting, mint kiderült, engedély nélkül került megszervezésre, ezért a 39 éves Anjem Choudary került bíróság elé. A híres, lefejezésre buzdító plakátok miatt pedig a 23 esztendős kelet-londoni Abdul Muhid fog felelni, két rendbeli gyilkosságra való felbujtásért.

Svéd vízumot kapott a Hamasz terrorszervezet által kinevezett palesztin kormány menekültügyi minisztere, Atef Adouan. A dolog bája: a diszkrét svéd kormány szerint mivel a terrorszervezet tisztviselője nem kormánymeghívásra érkezik, így nincs is semmi különös a dologban. Magyarul: ha egy terroristát nem az állam hív meg, akkor semmi ok nincs a rosszallásra. Kíváncsi vagyok, vajon Carlos magyarországi tartózkodása visszamenőleg kényelmesen magyarázható-e ezzel a gondolatmenettel...
A vízumot Atef Adouan annak rendje és módja szerint meg is köszönte, egyben kijelentette: ő nem a Hamaszt, hanem a palesztin kormányt képviselte. Érdekesen hangzik ez az elkülönülés, pusztán a Hamasz-kormány eredetét és tagjait figyelembe véve is...

A palesztin területekről jut eszembe: 2-1-re győzött a Hamasz a Fatah-hal vívott lövöldözős meccsen, a sebesültek száma nem ismeretes. A két szervezet között vívott tűzpárbaj előzménye a hírek szerint néminemű emberrablás volt, melynek gyökere a két párt közötti vita a //z úgynevezett// biztonsági erők //csak ne lenne érdekes mellékfoglalkozása a tagok egy jelentős részének...// vezetésének kérdéséről.

Érdekes átalakulásról találtam egy tudósítást: a belga templomokba befogadják az illegális bevándorlókat. A Paul Belien, a cikk szerzőjének értesülései szerint ezzel is nyomást kívánnak gyakorolni a belga hatóságokra, hogy az említett bevándorlókat befogadja az ország, legalizálva jelenlétüket.
Számomra (hangsúlyosan nem vallásos emberke, aki vagyok) igen érdekes kép az Allah nevével felzászlózott templom, letakart Szűz Mária-szoborral, belső sátortáborokkal imájukat gyakorló mozlimokkal, tűzrakóhellyel. Még érdekesebb, hogy a mozgalmat a belga egyházi vezetés támogatja.

A jelek szerint a lefejezés a muzulmán kultúra szerves része: a Hamasz vezetése a Jerusalem Post tudósítása szerint ezzel az apró műtéttel fenyegetett mindenkit, aki a terrorszervezet által kijelölt kormányt kívánja aláásni.

Venezuelai barátunk, Hugo Chavez elnök érdekes ötlettel állt elő: 25 évre választatná meg magát elnöknek, népszavazás útján. A jelenlegi rendszer szerint az elnök mandátuma egyszer hosszabbítható meg, azaz ha idén Chavez nyer, akkor már 2012-ben nem választható újra. Természetesen ez nem tetszik neki, s még természetesebb, hogy a venezuelai ellenzéknek pedig Chavez hatalom-bebetonozó elképzelése nem tetszik.
Érdekes egy elképzelés: olyan igazán demokratikus.

A Dohában május 10-11. között összegyűlő mozlim vallási vezetők a hírek szerint olyan fatvát, vallási rendeletet terveznek kiadni, mely vallási és legfőképpen anyagi támogatásra bíztatná a mozlim híveket. A segélyezendő fél: a Hamasz-terrorszervezet által felállított palesztin kormány.
Azért elképzelem, ahogy mondjuk a pápa imahetet és perselyezést szervez az IRA ír katolikus terrorszervezet megsegítésére...
S még egy megjegyzés: a palesztin választások eredményét senki nem akarta megsemmisíteni, senki nem áskálódik a palesztin demokrácia ellen. Csak egyet kellene tudomásul venni: a demokrácia egyben felelősségvállalást is jelent. Egyfajta politikai nagykorúságot. Márpedig ha a palesztin választók egy többszörösen elismert terrorszervezetet juttatnak kormányra, viseljék el ennek következményeit is. Lehetőleg csendben.

Halvány reménysugár: ennek értékelem Malek Chebel 27 pontos reformjavaslatát. A kultúrantropológus algériai reformista az iszlám reformjára tesz javaslatokat. Érdemes végigolvasni.
Ezt tette a Jihad Watch szerzője, Robert is, aki válaszában megkérdőjelezi azt, hogy az eredeti iszlámhoz visszatérés automatikusan egy békés virágkor eljövetelét jelenti. Érdemes az ő érveit is végigolvasni, majd elgondolkodni a két szerző véleményén.

A végére egy kis derű: Besenyei Péter az új Zivko Edge 540-es műrepülőgépével győzött Barcelonában, a 2006-os Red Bull Air Race műrepülő versenysorozat második állomásán.
BP weblapja itt.