Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, május 10, 2006

Kabaré

Nos, régen nevettem olyan jót, mint amikor hírül kaptam: kik is kerülnek az Egyesült Nemzetek Szövetségének frissen megalapított Emberi Jogi Tanácsának (továbbiakban: EJT) tagjai közé. Mint ismeretes, a szervezetet azért kellett kialakítani, mert az előző emberi jogi szupercsoport, az Emberi Jogi Bizottság elnöke majdnem Líbia lett. Hogy ezt a fiaskót megelőzze, az ENSZ gyorsan lépett, a demokratikus hagyományok legnagyobb dicsőségére: a Bizottság feloszlatva, új testület megválasztva.
Hát, gratulálok. A közröhej garantált, már a megalakulástól fogva. Kábé annyira hiteles az EJT, mint a szomszédban dolgozó korcsmáros adóbevallása. Nyomokban.
A jó hírű Szaúd-Arábia. A makulátlan gúnyájára büszke Pakisztán. Kína, minden emberi jogi harcosok legvadabbika. Azerbajdzsán, a tömeges pártalapításról ismert volt szovjet utódállam. Kuba, a szocialista szólásszabadság paradicsoma (bár ugye Castro a spanunk, mer’ állandóan beszól a gonoszördögvilágtenoristamonnyonle Bushnak). Az erős csecsenföldi támogatással induló Oroszország. Az utcagyerekek villámgyors (970 m/s), tervszerű átnevelőprogramját kidolgozó Brazília.
Hát nem is tudom. Az ENSZ kerülhet ennél lejjebb? Van egy olyan szervezet, T. Olvasó, mely már az indulásnál semmilyen elismerést vagy legitimációt nem mondhat magáénak. Egy olyan testület, ahol a személyi- szólásszabadság és az emberi jogok eltiprásában élen járó államok fogják osztani az igét. Egy olyan testület, aminek a fenntartása igencsak drága lesz (47 tag, ennek teljes sleppje, irodák, személyzet, utazások a világ minden pontjára...). Azért lesz valami bája annak, amikor egy pakisztáni vezetésű EJT-különítmény fogja vizsgálni mondjuk a franciaországi arab bevándorlók helyzetét.
Arra viszont kíváncsi leszek, hogy az amerikai adófizető polgárok, akik az ENSZ költségvetésének (és így az EJT büdzséjének) tetemes részét fizetik, mennyire érzik majd maguknak a testületet. Meg az egész rohadó, minden eresztékében recsegő-ropogó ENSZ-et, úgy, ahogy van...