Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, május 23, 2006

Falconhullás

A hosszú múltra visszatekintő török-görög villongások újabb, sajnos súlyos eseménye következett be május 23-án. Ami eddig ismertnek tűnik: az Égei-tenger felett a Török Légierő Balikesirben állomásozó 9. ezredének egy felderítő repülést végző F-16C Falcon repülőgépe (a 191. „Kobra” vagy a 192. „Kaplan” század állományából) Karpathos felett összeütközött a Görög Légierő egy Souda Légitámaszpontjáról felszálló (a 340. vagy 343. század állományában repülő) F-16C Block 52+ Falcon gépével. A gépek eltűntek, a pilótákat mindkét ország légierejének kutató-mentő szolgálata keresi. Egy hír szerint a török pilótát egy hajó megtalálta és a fedélzetére vette.
Gyaníthatóan a „behatoló” török gépre ráriasztották a görög légvédelmi vadászgépet, majd egy szimulált légiharc következett (az éles fegyverzet használatát perpill nem tartom túl valószínűnek). A két gép a nagy forgolódásban összeütközött, majd lezuhant. Kérdés, kinek ítélik meg a légigyőzelmet, ugye...

UPDATE:
A török pilótát, Halil Ibrahim Ozdemir hadnagyot egy kereskedelmi hajó szedte fel. A görög pilótát még keresik.
A két gép amúgy Karpathostól 12,5 mérföldre délre zuhant le.

Amúgy nincs jó hete a Falconoknak: május 22-én éjjel 22:25 magasságában az Olasz Légierő két F-16C Falcon repgépe ütközött össze Szardínia mellett. A többnemzetiségű SPRING FLAG 2006 gyakorlaton részt vevő gépek a Trapani-Birgi Légitámaszponton állomásozó 37. századtól érkeztek, a gyakorlat idejére a Decimomannu Légitámaszpontra települtek át.
Mindkét gép pilótája katapultált és épségben összeszedték őket.

3 Comments:

Blogger Ben-G said...

Írtam egy emailt a Gmailes íméledre... kérlek nézd meg.

3:45 du.

 
Anonymous Névtelen said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

11:34 de.

 
Anonymous Névtelen said...

Hallo I absolutely adore your site. You have beautiful graphics I have ever seen.
»

7:09 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home