Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

péntek, május 05, 2006

Brüsszeli helyzetjelentés

Nos, amit össze lehetett szedni a különböző fórumokról: a tűz kevéssel éjfél után tört ki a Sabena Technics által használt 40-es számú hangárban. A hangárban a tűz kitörésekor az edigi adatok szerint 3 repülőgép volt. Amit biztosan megsemmisültnek jelentettek:
- Az amúgy is sokat szenvedett örmény Armavia légitársaság Airbus A320-asa , EK-32010-es lajstromjellel (gyári szám: 632);
- A Belga Légierő 15. repülőezredének C-130 Herculese, CH-02-es lajtromjellel;
- Szó van még egy, a HellasJet-hez tartozó Airbus A320-asról, SX-BVB lajstromjellel, egyes jelentések szerint a gép Volare színekben repült legutoljára (gyári szám: 1992);
- Egyes híradások szerint az Armenian Airlines EK-32001 lajstromjelű Airbus A320-asa (gyári szám: 397) is megsemmisült a tűzben.

A tűz során emberéletben nem esett kár, egy (két) Sabena-alkalmazott és két (négy) tűzoltó sajnos megsérült.

A Belga Légierő legfrissebb bejelentése szerint a megsemmisült, modernizálás alatt lévő C-130-as helyett egy használt Herculest vásárolnak. Ennek költségeit 20 millió dollárra becsülték. A hangárban álló belga Herky-t éppen felújította a Sabena.

A leégett hangárban D-check-eket végeztek. A hangár teljesen összeomlott és leégett, a keletkezett károkat több mint 10 millió euróra becsülik.

Képek, képek és még több képek.