Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, április 10, 2006

Repülős hírek, #74

Lezuhant egy török katonai UH-1 Huey könnyű csapatszállító helikopter április 10-én. A gép az északnyugati Kocaeli tartomány egyik gyárépülete fölött robbant fel, majd szakadt ketté, még a levegőben. A gép négyfős személyzete életét veszítette, a lehulló roncsdaraboktól a földön ketten sérültek meg. A gép annak a hétgépes kontingensnek volt a tagja, melyek Isztambul környéki gyakorlaton vettek részt.

Legalább 14 halálos áldozatot követelt egy április 10-i kenyai repülőkatasztrófa. A Kenyai Légierő egy kínai gyártmányú Y-12 könnyű utasszállító repülőgépe zuhant le, fedélzetén összesen 17 fővel, köztük több kormánytisztviselővel. A gép Nairobiból tartott Marsabitba, s helyi idő szerint reggel 10:00 körül zuhant le a Marsabit Nemzeti Park körzetében, egy hegyoldalra. A gép az elsődleges információk szerint már a leszálláshoz készülődött.
A mentőcsapatok a személyzet két tagját és egy utast vitték súlyos sérülésekkel a kórházba. A túlélést nehezítette, hogy a gép a lezuhanást követően kigyulladt.
Képek itt.

Túlfutott egy T-1A Jayhawk a Stillwater repülőtér kifutópályáján április 7-én. A gép a Vance Air Légitámaszpontról szállt fel egy kiképző repülésre, három főnyi személyzettel a fedélzetén. Az eset során sérülés nem történt. A gépet a leszállás után nem tudták időben megállítani, ezért futott túl a betonon a madár, helyi idő szerint délelőtt 11:30-kor. A Stillwater repteret rendszeresen használják kiképzési célokra a Vance-ről felszálló gépek.
A darabonként 4,1 millió dollárba kerülő Jayhawk-okon 1994. decembere óta oktatják a Vance Légitámaszpont tanker- és szállítógép-pilóta tanoncait.

Lehet, hogy amerikai helikopterek váltják le az Indiai Hadsereg kiöregedő francia szöcskéit. A 180-190 gépes Chetak (Allouette II) és Cheetah (Alloutte III) flottát lehetséges, hogy a Textron Bell 407 helikopterek váltják fel. Az amerikai típus ellenfele az Eurocopter AS 350B3-as típus.
Az Indiai Hadsereg összesen 197 gépet kíván vásárolni, miután megnőtt a helikopterek fontossága a lázadók és más ellenséges erők felderítésében, üldözésében. A Bell 407-es 2004-ben teljesítette a téli teszteket Ladakh térségében, majd 2005-ben Pokhran térégében a nyári próbarepüléseken is megfelelt. Jelenleg a hadsereg szakértői vizsgálják tovább.
A leendő bevásárlás értéke 500-600 millió dollár. A gépekből 60-at exportálnának, míg a maradék 137-es a licenc alapján a helyi Hindustan Aeronautics Limited gyártana le //hasonlóan oly sok más beszerzéshez és típushoz//.