Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, április 03, 2006

Repülős hírek, #72

Lezuhant a z Amerikai Légierő egy C-5B Galaxy repülőgépe az Egyesült Államokban. A 84-0059 lajstromszámú, a 436. Ezred kötelékébe tartozó gép 17 személlyel a fedélzetén kísérelt meg kényszerleszállást április 3-án a Dover Légitámaszponton, de eközben helyi idő szerint 06:45 körül lezuhant. Egyelőre nem tudni halálos áldozatokról, csak több sérültről. A gép a légifelvételek tanulsága szerint elhagyta a farokrészt, míg a pilótafülke a törzs első részének egy szakaszával együtt „bebicskázott”.

Goa partjainál kezdett közös hadgyakorlatba a francia és az indiai haditengerészet április 2-án. A Varuna II gyakorlat első napján két indiai Sea Harrier landolt a Charles de Gaulle nukleáris meghajtású francia repülőgép-hordozó fedélzetén. A gépek az indiai INS Viraat-ról szálltak fel, néhány kilométerre távolabb. A két haditengerészet 2001. óta immáron a nyolcadik ilyen gyakorlatot tartja, de ez volt az első eset, amikor hordozók is részt vetek mindkét fél részéről, illetve indiai gépek francia hadihajón landoltak.

Március 31-én lezuhant az Amerikai Haditengerészet egy TH-57 Sea Ranger oktatóhelikoptere. A fedélzeten lévő két pilóta nem sérült meg. A gép a Spencer támaszpont leszállóhelyén ért földet, nem egészen az előre eltervezett módon, helyi idő szerint 11:35-kor. A katasztrófa nem okozott károkat a földön, de még nem tudni, a gép mennyire tört össze.

Ketten haltak meg abban az AH-64D Apache Longbow-ban, mely április elsején zuhant le Yousifiah-tól nyugatra. A helikoptert harci bevetés közben valószínűleg lelőtték.