Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, április 18, 2006

Próbarobbantás

Bizony ez egy próbarobbantás volt: a Hamasz-terrorszervezet alkotta palesztin kormány eddigi és leendő munkásságának szempontjából mindenféleképpen. S hasonlóképp próbatétel a frissen megalakult Kneszetnek és Olmertnek is: erre a kihívásra lépniük kell. A lépés minden bizonnyal katonai lesz, hiszen a „békés”, fegyverek nélküli büntetések már régen kimerültek Nincs átutalás, a területeket lezárták már régebben etc.
A kérdés csak az, hogy a katonai válaszcsapás milyen erősségű lesz, s legfőképp: kiket ér majd? Elméletileg lehetőség van arra is, hogy a Hamasz alkotta kormány tagjait kezdjék el szisztematikusan levadászni. Első helyen szerepelne vélhetően Saeed Seyam palesztin belügyminiszter, aki meleg szavakkal emlékezett meg a 9 életet követelő terrortámadásról, s mellesleg közölte: semmilyen nemzetközi, emberi vagy vallási törvényt nem sértett a terrortámadás, lévén a kisebb félnek rakéták híján is meg kell védenie magát. Sajátos felfogás.

Mahmoud Abbasz szavakban elítélte a támadást, de ez csak a szokásos rutin. A különböző terrorcsoportok természetesen már ezért kritizálták, többek közt azt követelve, hogy nyilvánosan kérjen ezért elnézést az egész palesztin néptől.

A külvilág reakciója meglehetősen negatív. Dánia szerint a Hamasz-kormány saját magát szigetelte el nemzetközileg, amikor nem ítélte el a merényletet. Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök emellett éles szavakkal ítélte el a robbantást.
Japán azonnali hatállyal leállította a segélyeket: a szigetország 1993 óta nem kevés pénzt, 840 millió dollárt adott a Palesztin Hatóságoknak.
A Fehér Ház természetesen mélységes elítéléssel nyilatkozik,


Ami kristálytiszta lett: a Hamasz-kormány ugyanott folytatja, ahol a hatalomra jutás előtt abbahagyta. A terrorcsoport öltönyben is terrorcsoport: hiába a választási győzelem. A mostani terrortámadás után az EU is kénytelen belátni, hogy nehéz lenne bárminemű enyhülést vagy előrelépést látni a Hamasz politikájában, tetteiben. A pokolgép füstje remélhetőleg egy immár teljesen tiszta képet hagyott minden EU-vezető fejében.

Kizárt dolognak tartom, hogy a Hamasz-kormány legalább jóváhagyó bólintást nem adott az akciónak. S ezt Jeruzsálemben sem felejtik el.
Várom az IDF válaszát.

3 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Két romániai magyar áldozata van az izraeli robbantásnak. Az 50 éves Boda Piroska és a 48 esztendős Besenyei Rozália az izraeli Natanjában idősgondozóként dolgozott. Húsvéti szabadságukat töltötték Tel-Avivban a merénylet idején. Rajtuk kívül hét izraelit ölt meg a 21 éves palesztin merénylő egy tel-avivi gyorsétteremnél.
hirtv.hu

8:51 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

anonymous:

Varom a melymagyar hazai partalakulatok elitelo nyilatkozatait, hiszen romaniai(!) magyar testvereinket gyilkoltak meg az iszlam terroristak.

Tudom, addig alljak fellabon...


Udv!

Trau

12:35 du.

 
Anonymous Ben-G said...

A magyar külögyminisztérium szerint a Közel keleti konfliktust csak TÁRGYALÁS útján lehet megoldani csak akkor lesz béke... Én eddig is hajlottam arra hogy csak még egy háború után lesz béke.. Randall Price: Dzsihad-ja után meg már Tudom hogy ccsak még 1 war után lesz béke---

3:11 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home