Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, április 24, 2006

Külpol mix, #8

Kampánycsend vége, csapjunk hát a lecsóba! Elsőként üdvözletem a szolnoki ’koptereseknek, pilótáknak, irányítóknak, műszakiaknak egyaránt: hihetetlen nagy melót végeznek a gátaknál és öröm látni a gépeket, amint a gátak fölött repülnek! Köszönöm, mint adófizető magyar állampolgár és mint repülőmegszállott...
Ezzel együtt jelzeném a HM sajtóosztályának, hogy ezt az eseményt illene a lehető legjobban kihaszálni: kiváló alkalom a pozitív imageépítésre.

Nah de kanyarodjunk vissza a külpolitikára:

Franciaország kisebb kellemetlenségeket okoz a Hamasznak: immáron harmadik alkalommal tagadta meg a szervezet egyik képviselőjétől a vízumot. A terrorszervezet által delegált, a tervezésért felelős miniszter, Samir Abu Eisha így lemarad egy, az országba szervezett konferenciáról. Izrael természetesen mélységes elégedettséggel üdvözölte a lépést.
Mint a cikk is jelzi, kevesebb, mint egy hónap alatt ez a harmadik ilyen jellegű vízumelutasítás.

Több mint 80 ezren vetek részt Belgiumban azon a tüntetésen, mely az MP3-lejátszójáért meggyilkolt fiatalember emlékére szerveztek. Az elmúlt 10 esztendő legnagyobb tüntetésének oka: a 17 éves Joe Van Holsbeeck-et két (a biztonsági kamera felvételei szerint) észak-afrikai származású elkövető ötször szúrta mellkason, a brüsszeli főpályaudvaron. A szülők kérésére a tüntetésről hiányoztak a politikai transzparensek.
Ami reményt keltő lehet a dologban: a Reuters tudósítása szerint a helyi mozlim közösség vezetői a pénteki szertartásokon az elkövetők keresésére, feladására buzdítottak. Cinikus énem hozzátenné: remélem, az imámoktól elhangzott arab nyelvű szöveget valaki lefordította, mielőtt ezt a mondatot leírták...
Ha viszont tényleg felkutatná a tetteseket a helyi mozlim közösség, az erősen bizalomépítő jellegű lépés lenne. Reméljük a legjobbakat.

A belpalesztin polgárháború legújabb eseményeiről itt lehet olvasni. A pénz csak nem akar beérkezni az arab donorországokból, a fizetések meg már kezdenek erősen hiányozni. A legutóbbi merénylet után pedig nehezen hihető, hogy hamarosan EU-segély érkezne be a területekre.

Alan Dershowitz egy remek írásban meséli el, miért is nem lehet megtámadni Iránt, s miért kell elfogadni: egy mozlim szuperhatalom bukkan fel a Közel-Keleten. Érdekes írás, kemény következtetésekkel.

A kedvenc hírem: a Pulitzer-díj, ami tulajdonképpen egy nem létező, de finomítsunk: hivatalos össz-EU-s vizsgálat szerint be nem bizonyítható ügyet díjazott.
A nyertes, Dana Priest, a The Washington Post újságírója, aki az amerikai kormány titkos börtöneit, repülőjáratait és más, az antiterrorista akciók árnyoldalait bemutató cikkéért nyerte el a kitüntető díjat.
A dolog szépsége: az EU terrorellenes koordinátora szerint semmi bizonyíték nincs olyan titkos CIA-járatokra, melyekkel Európán keresztül szállítottak volna elfogott terrogyanús személyeket. Az EU vizsgálóbizottsága eddig szintén nem talált bizonyítékot erre, dacára a több mint 50 órányi eddigi meghallgatásoknak.
Hümm...

Aranyos videó, happy enddel: a vitorlázógép pilótanője ejtőernyővel kiugrott (55-57. másodperc a videón) és túlélte. A baleset oka: a hátsó vezérsík leszakadása.
A videóért és a kommentálásért köszönet az index.hu Repuloszerencsetlenseg topikjanak.

4 Comments:

Anonymous GyGy said...

Hali!

Küldtem néhány képet emilben T.sasról.

11:56 de.

 
Blogger Zhao Man said...

Csak belpol dolgokra vonatkozik a kampánycsend...

Várom a képeket a Köröstorokból!

1:26 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

zhao man:
Soh'se lehessen tundi aztat... ;)

Amugy a kepek publikalasi engedelyeert gygy-hez fordulok, ha rabolint, jonnek.


Udv!

Trau

12:13 du.

 
Anonymous GyGy said...

Tőlem mehet,nem nagy szám.A lényeg Szelevényen volt.

9:33 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home