Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, április 04, 2006

Külpol mix, #6

Visszanyúlva a tegnapi iráni torpedó-hírhez, találtam egy remek oldalt, mely az iráni bejelentéssel és a gyökereként emlegetett Shkval orosz fegyverrendszerrel foglalkozik. Tele van hasznos linkekkel, ajánlom mindenkinek.

Az iráni új csodafegyverről Mohammad Ebrahim Dehghani tábornok, az Iráni Forradalmi Gárda szóvivője kijelentette: annyira erős, hogy képes „egy nagy hadihajót” kettétörni.
Azért ez egy eléggé nagyravágyó kijelentés, lássuk meg, hiszen pl. egy Tarawa-osztályú partraszállító hajót kettétörni nem kis meló.
Került kép a Fajr-3-as rakétáról, mely állítólag a radar számára láthatatlan és több, önállóan is manőverezni képes töltettel rendelkezik. Ez két okból érdekes: egyrészt ugye a Shahab-3B-ről mondták többen, hogy már manőverezni képes robbanófejjel rendelkezik(a nyilvánosságra hozott képeken manőverező fúvókáknak látszó tárgyak tűntek fel a fejrészen), másrészt a több, manőverező fej kifejezetten a nukleáris robbanófejekkel felszerelt rakéták sajátossága. Ugye, a békés célú atomfejlesztés, mint olyan...
A kép amúgy egy hagyományos kialakítású, felépítésű és festésű rakétát mutat.

Tegyük rögtön hozzá: feleslegesen aggódozunk, legalábbis Hans Blix, az ENSZ leszerelési ügyekben illetékes volt vezető munkatársa szerint. Mint Blix kijelentette, Irán még öt esztendőnyire van az atomfegyver kifejlesztésétől, így van még idő a békés, tárgyalásos megoldásra.
Imádom az optimizmusát. Ami eddig nem ment, az majd a fennmaradó 5 év alatt, Ahmadinejad vezetésével simán menni fog. Jaham.

Egy korrekt írás mutatja be a kanadai katonák életét és feladatait Afganisztánban. Rosie Dimmano a Westward Ho! Bevetést kísérte figyelemmel. Nem fenékig tejfel az élet az ausztrál hadseregben sem. Tálib ellenállás, műszaki problémák, hőség, por...

Lapozzunk a Vallási Rovathoz:
Egy érdekes, rövid összefoglaló a nem mozlim vallású lakosság kezeléséről a Közel-Keleten, visszanyúlva mélyen a középkorba.

Egy nem megerősített, a német RTL rádióállomásnak tulajdonított hír szerint német cserediákokat kővel dobáltak meg Párizs mellett. A már jelentős ismertségre szert tett Saine-Saint-Denis-ben a mozlim fiatalok a német diáklányok ruházatát kritizálták ilyen, meglehetősen érdekes módon.

Ők megúszták egy laza kövezéssel, de az az európai manager már az életéért fut, aki tévedésből egy szemetesbe szórt egy, a Koránból vett fordításokat tartalmazó iratot, mozlim kollégái szeme láttára. A bahraini hatóságok szerint most az Interpolon a sor, hogy az illetőt visszajuttassa a bahreini igazságszolgáltatás elé.
Kérdezném: hogy is van ez? Mióta bűnöző az amúgy valóban veszélyesen szórakozott illető? Ha indiánföldre megy az ember dolgozni, akkor fokozottan figyelnie kéne a saját testi épségét veszélyeztető cselekményekre, mondatokra – elvégre a szólásszabadságot és a vallási türelmet kicsit másképp ültetik át a gyakorlatba, mint a világ civilizáltabb felén.
Másrészt meg nem hiszem, hogy a Interpol feladata lenne a vallási ügyekben történő intézkedés.

Érdekes helyzet állt elő Egyiptomban: Ali Gomaa sejk, Egyiptom főmuftija fatwát bocsátott ki múlt héten, melyben tiltottnak nevez minden szoborkiállítást, bemutatást. Ez nem csupán az egyiptomi képzőművészetet érinti eléggé keményen, hanem már többen azért aggódoznak, mi lesz az ősi egyiptomi szobrokkal? Az egyiptomi értelmiség kiakadt, én meg várom a luxori Karnak-templom felrobbantását, hiszen tele van szobrokkal.

5 Comments:

Anonymous Ben-G said...

Na akkor ezt kapjátok ki:

RIA Novosti:The chief of Russia's General Staff said Monday he could neither confirm nor deny reports that Ukraine had sold 250 nuclear warheads to Iran. "Russia's General Staff has no information about whether Ukraine has given 250 nuclear warheads to Iran or not," General Yury Baluyevsky, also deputy defense minister, said in response to an article in Novaya Gazeta newspaper Monday. "I do not comment on unsubstantiated reports."

The newspaper said that Ukraine had failed to return 250 warheads to Russia in the 1990s when the former Soviet republic declared itself a nuclear-free zone. The paper suggested the warheads could have been sold to a third country, including Iran. http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/04/russian-military-stalls-on-reports.html


Na Trau mester erre mondj valamit!

5:28 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

ben-g:
A hirt en is olvastam, de egyelore probalom felderiteni, kb. menyire lehet komoly a dolog. Ekkora etel velhetoen már más orszagok hirszerzoinek figyelmet is felkeltene: 250 nuki raketafejet nem egyszeru atcsempeszni a fel vilagon.
Arrol nem is beszelve, hogy a karbantartasuk, illetve a mar meglevo raketarendszerekhez torteno integralasuk sem egyszeru feladat.


Udv!

Trau

5:36 du.

 
Anonymous Thunder said...

Üdv!
Mai Népszabadságban Iránról cikk, alatta kép és szöveg:
"Irán egyik új fegyvere: a szupermodern repülőhajó"

Mást nem ír róla. Erről lehet tudni valamit?

3:53 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

thunder:
Hogyne... Igen vidam zöld szine van, egy együleses szerkezet, mindjart rityentek is belole egy gyors bejegyzest. :)


Udv!

Trau

5:12 du.

 
Anonymous thunder said...

Üdv!
Látom; belföldi vita után meg is nézem majd, ha sikerül.

7:00 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home