Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, április 03, 2006

Külpol mix, #5

Nos, érdekes videofelvételt mutat be a MEMRI TV. Az interjúalanyt, Dr. Muhammad Wahdant a női nemi szerv megcsonkításának hagyományáról kérdezi a riporter. Tanulságos. Az egyik kedvencem: „Nincs kapcsolatom a valósággal. Arról beszélek, hogyan kellene a dolgoknak történnie.”

A mindannyiunk kedvenc terrorszervezete által kijelölt palesztin külügyminiszter még nem igazán ért a diplomácia finomságaihoz.
„Arról álmodom, hogy egy olyan nagy térképet akasztok gázai otthonom falára, melyen nincs rajta Izrael. Álmunk egy olyan független állam, mely minden történelmi palesztinterületet magába foglal //azaz egész Izraelt, tokkal-vonóval együtt//.”
Az, hogy ezt „csak” álomnak nevezi, már a mérséklődés jele? Kérdezzünk meg egy EU-külügyért...
Ráadásul a Hamast egyik tisztviselője elkotyogta: titkos tárgyalásokat folytatnak a francia kormánnyal. Ezt persze Franciaország izraeli nagykövete, Gerard Araut hevesen tagadja, dejszen tudjuk, Szaddamhoz sem volt semmi közük, ugye, az égegyadta világon. Pedig nem tudom, mi titkolni való van, amikor az EU is nyíltan szóba áll a terrorbandával...
De említhető Bill „Aznemszex” Clinton volt amerikai elnök is, aki készen áll kezet rázni a Hamasz terrorszervezet vezetőivel, feltéve, ha azok ugyanúgy biztosítják őt arról, hogy elvetik a terrorizmust, mint tette azt Arafat. Komolyan mondom, remélem, hogy ez a kijelentés csak áprilisi tréfa...

Ha már gyalázat, legyen kövér: Joseph Britt értekezett jó másfél hete Darfur ügyében egy jóízűt. Érdekes összefüggések az ENSZ távoltartása, az Afrikai Unió „békefenntartásának” erőltetése és más apróságok között. Csak el tudnánk felejteni, hogy eközben ezreket ölnek meg...

Nem sikerült túl fantáziadúsra az egyiptomi karikaturisták visszavágása Dániának: őszintén szólva többre számítottam, jellemzően antiszemita, WC-vel operáló rajzok. A képek megtekinthetőek itt.

ENSZ: mindannyiunk kedvenc és módfelett hatékonynak bizonyuló világszervezetéről emlékszik meg meleg szavakkal Claudia Rosett. Emlékezetes ügyek felsorolása, egy kis költségvetési számolgatás: vajon mennyire korrupt a szervezet? Csak emlékeztetőül: az iraki diktátor becslések szerint 12 milliárd dollárnyi olajat csempészett ki az ENSZ orra előtt és/vagy együttműködésével.

Ha már pénz, ami piszkos: az iráni ellenzék szerint a kormány, felkészülvén a szankciókra, repülőgépszám hordja a szokás szerint megbízható Svájcba az ország aranytartalékát. Az ellenzékiek szerint 700 tonna arany és 20 milliárd dollár talált magának új bankot a meglehetősen diszkrét hegyvidéki országban.

Még mindig Irán, de már fegyverek. A múlt hét elején jelentették be a radar számára láthatatlan ballisztikus rakéta első kísérleti lövészetét //azért ez a radar-nem-látta jelző kicsit erősnek tűnik számomra, figyelembe véve az iráni katonai fejlesztésekkel elért eddigi színvonalat...//, majd a hétvégére egy újabb, figyelemre méltó fegyverrendszerről számoltak be: a szonárelkerülő tenger alatti rakétát. Az állítólagos fegyver hihetetlen tulajdonságokkal bír: 223 mérföldes sebesség, önirányítás, az ellenséges szonárrendszerek elkerülése. Nos, ha már a sebességnél tartunk, ez alig a négyszerese a híres orosz csodatorpedónak, a VA-111Shkval-nak, Tomka úr kedvencének. Az önirányítás ilyen sebességnél számomra több, mint kétséges: a torpedók ugye jellemzően a célpont hanghullámaira vetik rá magukat. Nos, ekkora sebességnél nincs az a szonár, ami bármit is hall a Hoot nevet kapott iráni wunderwaffe orrában. Arról nem is beszélve, hogy olyan kavitációs zaj lesz a sebesség miatt, amit egy félsüket, beszívott jamaicai segédrendőr is 10 mérföldes körben hallani fog, nemhogy a puha léptű orosz és kínai diesel-elektromos tengeralattjárókra kihegyezett amerikai szonárok.
Meg aztán az iráni tangónak valahogy lőtávolba is kell majd jutnia, ami nem lehetetlen, csak kicsit nehéz feladatnak tűnik így elsőre...

Mark Stein írásait már több alkalommal is volt szerencsém ajánlani. Kis kikacsintás a mostanában felforrósodott egyesült államokbeli illegális bevándorló-tüntetésekre, de a hangsúlyt az iszlám, a szólásszabadság sajátos kezelése és a „hosszú háború” kapja új írásában. Külön említést érdemel Ausztrália poszt-911 tevékenységének bemutatása, ritkán jelenik meg ez a téma a sajtóban.

Ugye még senki nem felejtette el Ilan Halimi párizsi elrablását, megkínzását és megölését? Matthew Campbell összefoglalója elborzasztó olvasmány, egyben Franciaország egy minden erővel eltakarni szándékozott arcának felvillantása.

Matthias Gebauer arra a következtetésre jut: nem egyszerű kereszténynek lenni Afganisztánban. Ugyanis nem csak az Olaszországba menekült Abdul Rahman az egyetlen keresztény ebben az országban: sokan élnek még folyamatos halálfélelemben a keresztény hit felvétele miatt. Ugye, a tolerancia és a vallási béke kultúrkörében, jegyzem meg halkan.
Paul Marshall szintén erről a föld alatti világról beszél, például hogy több keresztényt letartóztattak már idén is Afganisztánban, de Szaúd-Arábia, Irán, Szudán és más rokonszenves országok is tudnának mesélni a kikeresztelkedésért járó halálbüntetésekről.
Daveed Gartenstein-Ross mégis fenyegették a fogvatartói. Egyrészt jó lenne már eldönteni, hogy melyik az igaz, másrészt a videófelvételt végignézve, az elmondottakat végighallgatva sok minden megfigyelhető, csak nem egy halálra rémült nő reszketeg hangú beszélgetése. Sokkal inkább egy kedélyes diskurzusra hajaz a dolog. Érdemes végignézni a videofilemt és/vagy elolvasni annak szövegét.

Kíváncsian várom Jill Carroll újabb és újabb magyarázatait az (általam már csak állítólagosnak tartott) fogsága alatt felvett videofelvételről, melyet kiszabadulása után publikáltak egy iszlám webportálon. A „fogoly” újságírónő, aki a Christian Science Monitornak dolgozott, hol azt állítja, semmilyen múdon nem fenyegeték, bántalmazták, hol meg azt, mégis fenyegették a fogvatartói. Egyrészt jó lenne már eldönteni, hogy melyik az igaz, másrészt a videófelvételt végignézve, az elmondottakat végighallgatva sok minden megfigyelhető, csak nem egy halálra rémült nő reszketeg hangú beszélgetése. Sokkal inkább egy kedélyes diskurzusra hajaz a dolog. Érdemes végignézni a videofilmet és/vagy elolvasni annak szövegét.


via CoxandForkum
Ez pediglen itt a képmagyarázó hírecske.

Végül lazításképp:
A Boeing B-787 Dreamliner-ről került ki ki egy-két renderelt kép. Gyönyörű!

3 Comments:

Anonymous Ren said...

Trau: Khm, a cikk utolsó harmadának-negyedének fuss neki mégegyszer kérlek :)

10:52 du.

 
Anonymous S@ny@ said...

Hali!

Mi derült ki a dreamlinerről?

12:03 de.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

Hogy a rakradai sistergos rosseb egye meg a blogger.com adatbazis-motorjat... Amikor felraktam a postot, meg minden megvolt.

Koszonom a figyelmeztetest!


Udv!

Trau

9:17 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home