Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, április 13, 2006

Csatahajóóóóó, hejhahóóó....

Már megint olvasgattam. Nem kellett volna.
A már többször emlegetett Magyar Nemzet Online magazin munkatársa, Simon Zoltán sajtószemlézett az észak-amerikai lapok körében. Eredménnyel.
A kollega minden további skrupulus nélkül lefordította a Littoral Combat Ship-et Parti Csatahajónak. Elsőre fel sem fogtam, de másofszorra már hatott.

"Az Independence, azaz a Függetlenség névre hallgat az amerikai haditengerészet legújabb, LCS (Parti Csatahajó) típusú járműve."

Nos, tegyük tisztába a dolgokat: először is, sajnos az Amerikai Haditengerészet állományában már nincsenek és a belátható jövőben nem is lesznek csatahajók. Egyszerűen az üzemeletésükhöz túl sok ember kellene, ezért szerelték le az USS Iowa és az USS New Jersey csatahajókat is az elmúlt évtizedben. Pedig gyönyörűek voltak...

Másodszor: a Littoral Combat Ship nem egy jármű, hanem egy hajóosztály. A "Littoral Combat Ship" karakterláncot a keresőbe bepötyögve a 3. találat az US NAVY hivatalos weblapját adja ki, mely pont ezzel a hajóosztállyal foglalkozik. Ennyit talán megtehetett volna a kollega.
A hajóosztálynak szabatos magyar nevét én még nem láttam, de talán a "partközeli támogató hajó" vagy valami ilyesmi lenne a helyes fordítás. Ha a kollega vetett volna akár egyetlen pillantást is a hajóosztály terveire, feltűnhetett volna neki, hogy ez a hajó csatahajónak kicsit kicsike lesz.

Van ám még tovább is!

"Az Independence ugyan rendelkezik majd önvédelmi és harcvezetési alapfunkciókkal is, de igazi előnye nem ebből származik, hanem a moduláris felépítésből. "

Hát, nem tudom, de azért jó lenne definiálni, hogy mit jelent a szerző szerint az önvédelmi és harcvezetési alapfunkció. Merthogy ugye az önvédelem és a harcvezetés minden hajó alapvető rendszere az állandó és feladattól független. Amit a Haditengerészet mond, az az, hogy a hajót lefet konfigurálni aknák elleni, hajók elleni és tengeralattjárók elleni harcra. Feltételezhető, hpgy mindhárom esetben az önvédelmi és a harcvezetési funkció azonos lesz, csak a telepített "szakmodulok" lesznek a célnak megfelelően kiválogatva.

Utolsó mondat:

"A haditengerészet civil vezetője szerint ez jelentős mértékben növeli az efféle csatahajók rugalmasságát, és megkönnyíti azt, hogy az ütközetek már az ellenség partjainál folyhassanak le."

Hogyamicsoda? :) Az "efféle csatahajók" mondjuk kifejezetten tetszik, mint megfogalmazás...
Nos, a nyílt óceánon például ritka az aknamző felszámolása: éppen ezért fog az LCS partközeli helyeken aknát keresni. Az ütközetekben nem nagyon fog részt venni, tekinetbe véve, hogy inkább segédhajó lesz a típus, mintsem ütközetek délceg hőse.

A Defence Industry Daily remek összefoglalója az LCS-projektről.