Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, március 21, 2006

Tengeri csata Szomáliánál

Az volt: mind a két fél tüzet nyitott a másikra. A dolog azért nem volt igazán kiegyensúlyozott: egy szomáliai kalózhajó kötött bele az Amerikai Haditengerészet USS Cape St. George (CG 71) Ticonderoga-osztályú irányított rakétás cirkálójába. Hiba volt. :)
Március 18-án Szomália partjainál, napnyugta után az amerikai cirkáló két csónakot indított a feltételezett kalózhajó irányába. A két 24 láb hosszú gumicsónakban 9-9 tengerész volt. A célhajó személyzete, észlelve a közeledőket, tüzet nyitott a csónakokra. A csónakban tartózkodók viszonozták a tüzet, míg a Cape St. George teljes sebességre gyorsulva a célhajó elé vágott, közben a fedélzeti gépágyúkkal (valószínűleg a 25 mm-es Mk.38-as fegyverrendszerről lehetett szó) fedezőtüzet zúdított a kalózhajóra. Ennek fedélzetén a támadók már a jó öreg RPG-ket készítették elő a támadásra. A cirkáló lövészei eltaláltak egy üzemanyagos hordót, mely annak rendje és módja szerint fel is robbant. A 40 láb hosszú kalózhajó legénysége ekkor jobbnak látta megadni magát.
Az összecsapás eredménye: 1 halott és 12 letartóztatott. A túlélők közül 5-en megsérültek, ketten kritikus állapotban voltak az elfogáskor. A megtámadott hajó fedélzetén jelentős mennyiségű Kalasnyikovot és RPG-vetőt, -lőszert találtak.
A „csatában” a Cape St. George is több találatot kapott, ezt a lepattogzott festék és a kisebb horpadások jelezték.
A csatában érintett fegyveres banda vezetőjének szóvivője //halál komoly, ilyen titulust visel... :)//, Saleban Aadan Barqad szerint az Amerikai Haditengerészet nyitott először tüzet és az ő hajójuk csak viszonozta. A kalózhajó csak arra felügyelt, hogy idegen államok hajói ne halászhassanak Szomália felségvizein engedély nélkül.
A bandita-változat azonban több sebből is vérzik:
1., Ha a Navy tényleg támadni akart, akkor mindek küldték ki a 18 tengerészt két gumicsónakban?
2., Ha a Cape St. George kapitánya akarja, a 127 mm-es fedélzeti löveggel percek alatt biztonságos távoolból a tenger fenekére küldi a szomáliai hajót.
3., Szomália partjai a világ egyik legkalózveszélyesebb tengeri területének számít. Az amerikai hajó ENSZ-felkérésre volt a helyszínen, éppen kalózvadász-feladattal.

1 Comments:

Blogger Zhao Man said...

lol

12:40 du.

 

Megjegyzés küldése

<< Home