Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, március 14, 2006

Repülős hírek, #68

Étvágygerjesztőnek egy szép oldalkép a Német Haditengerészet legújabb gépéről, a 60+08-as lajstromszámú P-3C CUP Orionról.

Ha már kép: 22 darab F-14D Tomcat kötelékben! A USS Theodore Roosewelt visszatért Irakból, és a fedélzetén tevékenykedő Carrier Wing 8-as két százada, a VF-31 és a VF-213 állománya egy gyönyörű kötelékkel búcsúztatta el a Tomcat-et, melyet ezennel kivonnak a Haditengerészet állományából.

Két Airbus A319 Corporate Jetliner üzleti repülőgépet vásárol a cseh kormány, melyekkel az öreg Tupoljev Tu-154-es kormánygépeket váltják fel. A CFM International CFM56-5 hajtóművekkel szerelt cseh gépekkel együtt immár 70 gépesre nőtt az Airbus Corporate Jetliner-flotta. A gépeket a kormánytagok és a katonai erők szállítására használják majd //vélhetően nem őrmesteri rangúakat cipelve...//. Az A319-es gépeket a Luthansa Technik alakítja át. Állami VIP-szállítási célokra a francia és az olasz kormány vásárolt ilyen típust.

Felgyorsítani vágyik az új nagy hatótávolságú bombázórepülőgép beszerzését az Amerikai Légierő vezetői. Az eredeti tervek szerint 2018-ig kellene rendszerbe állnia az új típusnak, de az F-16 Fighting Falcon 70-es évekbeli beszerzéséhez hasonlóan fel szeretnék pörgetni a beszerzési folyamatot. A módszer egyszerű lenne: a repülőipari cégekhez vágnak egy nagy adag pénzt, majd meghatározott időpontra be kell mutatniuk: hová jutottak belőle, mit tudnak a levegőbe emelni. A versengő csapatok gépeit a levegőben mérnék össze, hasonlóképp, mint a General Dinamics YF-16 és a Northrop YF-17 (a későbbi, roppant sikeres F/A-18-család őse) tette ezt.
Első lépésként a Légierő vezetése hamarosan megszondázza a szóba jöhető cégeket: mit gondolnak, mire képesek. Ezt hangsúlyozottan nem a merev, bürokratikus úton teszik majd, hanem sokkal közvetlenebbül, informatívabb módon.

India is profitálhat az algériai mega-beszerzésen. Vlagyimir Putyin pénteken Algier-be látogatva egyezett meg egy 7,5 milliárd dolláros fegyvercsomagról. A pakk 28 darab Szuhoj Szu-30 többfeladatú, nagy hatótávolságú gépről, 49 darab MiG-29SMT vadászgépről, 20 Jakovlev Jak-130 modern sugárhajtású gyakorló repülőgépről, illetve légvédelmi rendszerekről (Sz-300-as rendszer) és harckocsikról (T-90-s típus) szól.
Algéria viszont saját Szu-30-asait az indiai Szu-30MKI változathoz hasonlóan kívánja felszereltetni. A gépben viszont több indiai fejlesztésű rendszer is van, így a fegyverüzletben India is érdekeltté válhat.
Orosz szakértők szerint az üzlet emeli annak az esélyét is, hogy a jelenleg is futó indiai, 126 darabos többfeladatú vadászgép-tenderen orosz győztes, nevezetesen a MiG-35-ös //alaposan felfésült MiG-29-es// legyen.