Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

szerda, március 01, 2006

Repülős hírek, #66

Az Iraki Légierő megkapta első Mi-17 Hip helikoptereit, melyek a New Al Murthana Légitámaszpontra kerültek. A vadonatúj helikoptereket négyesével szállítják át Antonov-124 Ruszlán nehéz szállító repülőgépek fedélzetén. Az első négy gép február 14-én, újabb négy 17-én érkezett Irakba. A 24 helikopter mindegyike 2007. közepére kerül Irakba.
A helikoptereket Lengyelországból kapják, a lengyelek egy éven keresztül biztosítják a kiképzést és a támogatást. Másra nem is nagyon van szükség, hiszen az irakiak már repülték a Mi-8-asokat. Érdekesség, hogy ezek az első olyan repülőgépek, melyeket már nem a koalíciós erőkön keresztül kaptak meg.
A Mi-17-esek nagyobbak a Huey vagy a Blackhawk ’koptereknél, nagyobb teherbírású, ráadásul olcsóbban is üzemeltethető, mint a nyugati gépek. Jobban bírja a forró, „híg” levegőt és a nagy magasságokat is. Az iraki vezetők reményei szerint 2-3 hónapon belül hadra fogható lesz az első Mi-17-es alakulat.
Az Iraki Légierő jelenleg UH-1H Huey és Bell Jet Ranger helikopterekkel repül, és hamarosan újabb 16 felújított Huey II-es és 5 Jet Ranger helikoptert kap. Emellett több könyű felderítő repülőgépet is használnak.

Február 28-án megkapta Németország első P-3C CUP Orion haditengerészeti felderítő- és járőrrepülőgépét. Helyi idő szerint 11:30 körül vették át a Holland Légierő 303-as oldalszámú repülőgépét Valkenburgban. Az Oriont jelenleg újrafestik és a 98+01-es ideiglenes oldalszámot kapja meg. A festés március első hetében fejeződik meg.

Ketten veszítették életüket abban az L-39 Albatrosban, mely február 25-én Kaliforniában csapódott egy hegyoldalba. A géppel mozijeleneteket filmeztek, amikor lezuhant, helyi idő szerint 08:30 körül. A gépen a 43 esztendős Skip Robertson és a 60 éves Terry Fregly ült. Az Albatros két másik repülőgéppel együtt szállt fel a California City repülőtérről. A pilóta repülés közben elveszítette az irányítását a gép fölött, majd Los Angelestől 80 mérföldre északkeletre a hegyoldalra zuhant. A roncsokat Mojave városától 13 mérföldre északra találta meg. A gép az Universal City tulajdonában lévő cég, a Mach1 Aviation regisztrált repülőgépe volt, mely katonai repülőgépeket biztosít a forgatásokhoz.

Új farokrésszel és szárnyakkal felszerelt, 20 évig használható P-3C Orionokat kínál a Lockheed Martin Indiának. Az Indiai Haditengerészet nyolc felderítő repülőgépet kíván beszerezni. A gépeket nagy hatótávolságú tengerészeti felderítésre és tengeralattjáró-vadász feladatokra egyaránt használhatnák az indiaiak.
Az amerikai kormányzat korábban négy használt P-3C Oriont kínált fel, de ez az ajánlat nem nyerte el az indiai partner tetszését. A Haditengerészet áprilisig várja az ajánlatokat, majd az árról 2007. végéig tárgyalnak majd a kiválasztott szállítókkal. Az első repülőgépnek a megegyezés után 48 hónapon belül kell megérkeznie.
A beszerzés nem véletlen: nem csupán India, hanem Szingapúr, Malajzia, Indonézia, Japán és más államok is egyre nagyobb problémának látják a Malacca-szoros környékének terrorfenyegetettségét. Az említett országok számára fontos lenne, hogy India is aktívan részt vegyen a kalózok és a terroristák üldözésében.
A Lockheed Martin szerint ajánlatuk legfőbb előnye a gyors leszállítási határidő. Az újjáépített, új hidraulikus jig-ekkel, kompozit szárny- és farokszerkezettel felvértezett Orionokat az Amerikai Haditengerészet is folyamatosan rendszeresíti, így a sorozatgyártásba kiválóan beleférne az indiai megrendelés.
A Lockheed Martin mellett a Boeing (P-8A), a Northtrop- Grumann, az EADF és az orosz Rosenexports (IL-38 és TU-142) is versenyez a megrendelésért.
Míg a Boeing P-8A (a 737-esből átalakított Orion-pótló) még fejlesztés alatt van, és csupán 2013. körül állhat rendszerben, az orosz gépekre is az életciklusuk végére érve alapos felújítás vár.

Várhatóan március első hetében írják alá a bulgár MiG-29-flotta felújításáról szóló szerződést.
A felújítás és a továbbfejlesztés az orosz RSK-MIG-Russia feladata lesz. A felújítás mellett a bulgár katonai vezetés szerint két éven belül nem lesz döntés az eseteges új vadászbombázó-repülőgépek beszerzéséről.
Az eredeti bulgár tervek szerint 20 gép felújításáról volt szó, melyek során NATO-kompatibilissé tennék azokat. Az üzlet aláírását az orosz fél késlekedése tolta el idáig.

A legutolsó hírek szerint hat hónapos késésben van a matuzsálemi korba lépő kanadai Sea Kingek leváltását célzó program. A szakértők szerint így már csaknem lehetetlen, hogy 2008.-ban felszálljon az első új kanadai tengeralattjáró-vadász helikopter.
Az eredeti tervek szerint a Sikorsky S-92 Cyclone haditengerészeti helikopter előzetes terveit 2005. júliusában kellett volna véglegesíteni, de ez csak 2006. januárjában sikerült elérni.
A Védelmi Minisztérium optimista: véleményük szerint egy új időrenddel tartható még az 5 milliárd dolláros, 28 helikopteres program 2008-as határideje.
A szakértők szerint ez igencsak valószínűtlen. Többen érdekesnek tartják, hogy a helikopterek átalakításának előzetes és a végleges terveinek elfogadása közötti idő kevesebb mint a felére csökkent – kilenc hónapról alig négyre.
Pedig a váltótípusra nagy szükség lenne, hiszen a Sea King-flotta olyan idős már, hogy a karbantartási idő óriási növekedése miatt tavaly jelentősen csökkent a pilóták kiképzésre fordított repülési ideje. Az elmúlt esztendőben két Sea King zuhant le – legutóbb éppen Dánia partjainál, február 2-án. ***link***

Legkevesebb 16 ember halt meg, amikor február 25-én az Atlanti-óceánba zuhant az Angolai Légierő egyik Mil Mi-17 Hip helikoptere.
A Luandából az északi, olajban gazdag Cabinda tartományba tartó gép a fővárostól, Luandától 60 kilométerre északra szenvedett katasztrófát. A helikopter fedélzetén 30 személy (sok civil nő és gyerek is) és sok csomag volt. A Mi-17-es Barra do Dande parti településtől nem messze zuhant a vízbe. A mentőcsapatok 12 túlélőt találtak.

Egy éven belül megérkezik a harcmezőkre a Tengerészgyalogság első Osprey-alakulata. Az első V-22-es századot még március elején aktiválják. Az ünnepélyen a Marine Medium Tiltrotor Squadron 263, a vietnami "Thunder Chickens" századnevet viselő alakulatzot „keltik életre”. Az Osprey-k a CH-46E kétrotoros helikoptereket váltják fel az alakulatnál.
A század már több hónapja kiképzést folytat és az első harci bevetés előtt még újabb hónapok telnek el a gyakorlással.
Azt, hogy hol és mikor került sor a harci bevetések megkezdésére, műveleti okok miatt nem közölték //de azért nem nehéz kitalálni, hogy Afganisztán vagy Irak lesz a debütálás...//.

Február 27én repülés közben összeütközött a Francia Légierő két Mirage 2000-5 típusú vadászbombázó repülőgépe. A Dijonból felszállt gépek St Dizier-hez közel akadtak össze. Az egyik repülőgép lezuhant, pilótája katapultált, míg a másik gép kényszerleszállt. A katasztrófában az 53-as és a 72-es oldalszámú gépek voltak érintettek.

Csupán 24 hónappal az alacsony sebességű gyártás megindításáról szóló szerződés aláírása után átadták a Koreai Légierp első két sorozatgyártású T-50 Golden Eagle szuperszonikus gyakorló repülőgépét. A Korea Airspace Industries és a Lockheed Martin gyermeke a gyártók szerint alkalmas az F-16 mellett az F-35 JSF leendő pilótáinak kiképzésére is. A gép könnyű támadóváltozata az A-50 típusjelzést kapta. A két gép között az alkalmazható fegyverzet és a több üzemmódú, beépített radar a különbség.
A Koreai Légierő 2005. decembere óta több, korábban egyedileg gyártott T-50-est használ a leendő kiképző pilóták oktatására. A tervek szerint 2006-ban nyolc, míg utána havonként egy újabb T-50 Golden Eagle kerül a légierőhöz.

A 27. Vadászrepülő Század az új F-22A Raptorok hadrendbe állítása után az első rakétás éleslövészetét hajtotta végre február 14-én. A Langley Légitámaszpontról működő század a Combat Archer gyakorlat keretein belül. Az első rakétát, egy AIM-120 AMRAAM-ot a századparancsnok, Jim Hecker alezredes „engedte el”. A gyakorlat és a vizsgálatok tétje az volt, hogy a belső fegyvertároló rekeszekből indított rakéták telemetrikus vizsgálata működik-e. A mostani gyakorlaton a tervek szerint 2-2 AIM-120 és AIM-9X Sidewinder repülő célok (drónok) elleni indításával végeztek megfigyeléseket, keresték a felmerülő hibákat. A század nyáron visszatér egy újabb gyakorlatra.
Nem volt mentes a zűröktől a gyakorlat: az egyik Raptor egy üzemanyagpumpa-hiba miatt ragadt a földön, míg egy másik F-22A kifutott a biztonságos légtérből, mielőtt elindíthatta volna a rakétáját. Emiatt csupán két rakéta indítására került sor, de a gyakorlatot így is sikeresnek minősítették, hiszen a rakéták telemetrikus adatai gond nélkül voltak képesek fogni és rögzíteni.

Érdekes helyzet van kialakulóban: a britek egyes hírek szerint lemondanak az amerikai F-35 JSF rendszeresítéséről és inkább a francia Rafale-okat használják majd az új építésű, 60 ezer tonnás repülőgép-hordozóikon. A kijelentés az értesülések szerint január 24-én hangzott el, amikor John Reid védelmi miniszter találkozott az „árnyékkormány” ellenzéki védelmi vezetőjével, Michele Alliot-Marie-val.
A híresztelések nem alapn nélküliek, hiszen a britek és az amerikaiak hosszúideje és gondosan dokumentálva izmoznak a JSF-projekt során átadandó technológiákról. Értelemszerűen a britek minél többet szeretnének kapni, míg az amerikaiak minél kevesebbet szeretnének átadni. Ha az amerikai partnerek nem adják át a megfelelő technológiát és információkat, akkor például a meghibásodott, brit felségjelzést viselő gépeket is csak az Egyesült Államok tudná megjavítani.
A Védelmi Minisztérium pedig fizetett már: a brit adófizetőknek eddig 2 milliárd angol fontjába került a JSF-program. A brit partner, a BAE Systems reményei szerint a JSF-programban részvétel 14 milliárd dolláros bevételt hoz a számára a fejlesztés és a sorozatgyártás. Az Egyesült Államok vonakodása mögött egy félelem áll: mi lesz a legféltettebb kereskedelmi és védelmi titkainkkal, ha mondjuk a BAE Systems-ben részesedést szerez egy másik cég?
Bár a franciák hivatalosan nem kommentálták a híreket, annyit megerősítettek, hogy hosszadalmas tárgyalások folynak már ez ügyben.
Mivel az új hordozókon a repülőgépek indítására szolgáló katapultrendszer is lesz, így a JSF mellett elméletileg az átalakított Typhoon Eurofighter vagy az eredetileg is haditengerészeti változató Dassault Rafale is indítható //kérdés, hogy a JSF-re „szabott” hordozót mennyire kell átalakítani a teljesen más típusok alkalmazásához...//.
A Rafale ráadásul olcsóbb is, hiszen üresen „csupán” 35 millió fontba kerül darabja. Igaz, kérdés, hogy miképp viselik el lelkileg a büszke Brit Királyi Haditengerészet pilótái, ha fhanszia gépekkel kell bevetésre indulniuk... Arról nem is beszélve, hogy kváncsi lennék, a Dassault Rafale mennyire kompatibilis az amerikai és hazai gépeket használó brit védelmi rendszerrel.

Az Egyesült Államok 55 új és 25 használt F-16C Fighting Falcon vadászbombázó repülőgépet fog felkínálni Pakisztánnak. A Bush elnök pakisztáni és indiai látogatása előtt napokkal nyilvánosságra hozott kongresszusi jelentés szerint az Egyesült Államoknak és Pakisztánnak érdeke a szoros együttműködés a védelem és a terrorizmus elleni harc mezején.

India a hírek szerint megnövelné a megvásárolandó vadászbombázó repülőgépek számát. A többfeladatú gépekből immár 126 helyett akár 180-190 példányt is vásárolnának, mely növekményből a Haditengerészet is részesülne.
A versenyben a Dassault Rafale, a Lockheed-Martin F-16C és a Boeing F/A-18E, a MiG-35, a JAS-39 Gripen és az Eurofighter Typhoon próbálja eladni magát. A Rafale és a Typhoon új játékosok, míg a gyártás leállítása miatt kiesett a Mirage 2000-5. A Védelmi Minisztérium képviselői szerint az üzlet értéke akár meg is haladhatja majd a 10 milliárd dollárt is.
A program elhúzódása is a Haditengerészet nyakába varható, hiszen csak mostanában derült ki, hogy nagyobb hatótávolságú csapásmérési képességre is szert akar tenni. Emiatt (és a megváltozott követelményrendszer átalakítása miatt) azonban csúszott az Indiai Légierő 126 gépes bevásárlásának ütemezése is.
A franciák szerint a már üzemeltetett 50 darab Mirage 2000-es bangalore-i karbantartó központja kisebb átalakításokkal alkalmas lenne a Rafale kiszolgálására is, így jelentős összegeket spórolhatna meg India.