Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, március 23, 2006

Népszabi-bajok

Miután a NOL-nak küldött szerda reggeli levélre csütörtök reggelig nem reagáltak, így közzéteszem hasfájásaimat a címlapos(!!!) cikkel kapcsolatban.

"Nem hozott változást NATO-tagságunk sem, ugyanis semmilyenszövetségesi dokumentum sem írta elő a MiG-ek lecserélését.Lengyelországban ma is rendszerben van 42 MiG-29-es, a balti államoklégtérvédelmét is ez a típus látja el."

Ez így, ebben a formában nem igaz.
Egyrészt Lengyelország, 24. vásárló országként. a Peace Sky program keretein belül 2004. december 27-én 48 darab, a mi Gripenjeinknél nagyságrendekkel többre képes F-16C/D Falcon Block 52 -es többfeladatú vadászbombázót rendelt. A Falconokkal a MiG-29 Fulcrumokat váltják majd fel, várhatóan 2007-ig megérkezik az összes új repülőgép.
Másrészt a balti államok légvédelmét rotációban a NATO-tagországok repülőgépei védik 2004. március vége óta. 2006. első félévében valóban négy lengyel MiG-29BFulcrum védi a balti légteret, Litvániábol, a Siauliai városa melletti Zokniai légitámaszpontról felszállva, de német F-4F Phantom II-esek, angol Tordano F3-asok, vagy a belga 349. Repülőszázad F-16A MLU vadészgépei is felügyelték a légteret. A lengyeleket egyébként török F-16C Falconok váltják majd az év közepétől.

"Noha versenytárgyaláson nyertek, nyílt titok volt, hogy a gépekfedélzeti rakétafegyvereit az amerikaiak (Raytheon) szállítják,"kárpótlásul" azért, hogy 2001-ben nem ők (Lockheed Martin) kapták avadászgépüzletet."

Nah ez meg hülyeség. :)
A tender kiírásának időpontjában az AIM-120AMRAAM volt az egyetlen olyan közepes hatótavolságú, önirányitó, radarvezerlesű légiharc-rakéta, melyet a svédek már integráltak a Gripenhez. Egy-egy fegyverrendszer beillesztése sok-sok időt, tesztrepülést és pénzt igényel. Mind a hasonló feladatú Matra Mica (ennek rendszeresítéséről még időpont sincs), mind az össz-európai Meteor integrálásának befejezése még hosszú időt vesz igénybe (legoptimistább számítások szerint 2012-ben állhat rendszerbe a Meteor a Gripeneken). Peldának okáért 2005. 12. 13-án szállt fel az első, már működő alrendszerekkel felszerelt Meteor raketákkal ellátott első Gripen.
Az emlitett amerikai rakétatípus az AIM-9 Sidewinder mellett a tipus elsődleges légiharc-fegyverének számít. Magyarul: a harckészültség eléréseéhez szükséges, önirányító közepes hatótávolságú radarvezerlesű rakéták közül egyedül a Raytheon terméke volt szállítható és alkalmazható állapotban a kívánt időpontra (az AIM-9L-lel felszerelt készültségi szintnél a a kedden és szerdán össznépi lenézéssel kezelt MiG-29B Fulcrum is többet tud, R-27 (AA-10 Alamo) közepes hatótávolságú félaktív lokátorvezérlésű rakétáival).
A kárpotlás, bár lehet benne valami, hangsúlyozottan nem lehetett elsődleges szempont.

Ha az infóim nem csalnak, D.P. nevéhez köthető a cikkely. Nem kellene felületes munkát végezni. Figyelek. :)