Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

kedd, március 07, 2006

Nincsen kedd Irán nélkül

Na jah, akárhogy nézzük, a világpolitika egyik tengelye mindenképpen Irán. Lássuk, mit nyilakoztak mostanában!

Elsőként egy nagyon-nagyon érdekes hír: az iráni félhivatalos kormánynapilap tudósítása szerint Helmut Kohl volt német kancellár egyetértett Ahmadinejad elnökkel, mely szerint a Shoah csupán egy mítosz volt. Az újság szerint egy iráni hotelvezetőkkel és befektetőkkel dúsított díszvacsorán még az is elhangzott Kohl szájából, hogy „szívéből ért egyet” Ahmadinejad elnök kijelentésével. Sőt! „Amit Ahmadinejad mondott, az a szívünkből szólt”, tette hozzá a Jomhouri Islami hétfői tudósítása szerint. „Évek óta szerettünk volna már erről beszélni, de nem volt bátorságunk megszólalni.”
A dolog dezinformációszagú, de hivatalosan senki nem cáfolta még az ügyet. Ha igaz, amit azért kétlek, az rettentően kínos lenne Németoprszágnak és az egész EU-nak. Meghát neház lenne nyomás alatt tartani Iránt, ha az európai politika emblematikus alakjai is „szívükből egyetértenek” az iráni állásponttal.
De nelem ez büdös. Meglássuk.

Mohamed ElBaradei az örök optimista hús-vérbe faragott szobra. Véleménye szerint csupán néhány napra van a tárgyalásos megegyezés Iránnal, így szükségtelen lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalni az ügyet. Ezt a hírek szerint arra az orosz javaslatra alapozva gondolja, mely minimális méretekben engedélyezné a kutatási célú uránium-dúsítást, de az erőművekbe kerülő fűtőanyagot már Oroszországban, ellenőrzött körülmények között dúsítanák.
Minden tiszteletem az IAEA derék vezetőjéé, de optimizmusa egyenesen megmosolyogtat. Két okból is: Moszkvának eddig Irán sikeresen ellenállt és a hétvégén a Hamasz sem vette komolyan az ott elhangzottakat.
Másrézt, mint már említettem, szeretnék egy olyan szerződést látni, amit az Ahmadinejad-vezetés betart.

Ez utóbbi főleg Hassan Rowhani előadása után érdekes kérdés. A nevezett úr az iráni atomügyekben az EU3-akkal tárgyaló bizottság vezetője volt két esztendeig. Az akadémikusoknak és vallási vezetőknek tartott beszámolójában a brit Telegraph értesülései szerint színes leírást és elemzést adott, hogyan vezettek az orruknál fogva mindenkit és miképp valósították meg a fő iráni taktikát, az időhúzást.

Az orosz Itar-Tassz hírügynökség beszámolója szerint néhány éven belül az iszlám kezébe kerül majd az egész világ. Legalábbis a ma már sokat emlegetet Mamoud Ahmadinejad iráni elnök kijelentése szerint. Az elnök malajziai látogatásának végén kedveskedett ezzel a legnagyobb muzulmán ország vezetőinek.
Meglássuk

Bashar al-Assad szíriai elnök kitartásra bíztatta a Hamasz terrorszervezetet: eszük ágába se jusson elismerni Izraelt, amíg az a palesztinok jogait el nem ismeri maradéktalanul és egyoldalúan. Hümm...

Csúnya lesz: New York-ba is megérkezett a siíta-szunnita szembenállás. Remélhetőleg a tüntetéseken, ordibálásokon kívül erőszakos cselekménybe nem torkollik a dolog, mert az igencsak nagy fejfájást okozhat mind politikailag, mind biztonságilag.