Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, március 23, 2006

A Magyar Nemzet is alakított...

Nade legyünk kiegyensúlyozottak, lássuk a Magyar Nemzet Online cikkét a Gripen-hazatérésről. A felütés populista és ráadásul tájékozatlanságot árul el.

„Az adófizetők kétmillió forintjába került, hogy az eseményre heilkopterrel érkezett Havril András vezérkari főnök.”

Vélhetően az újságíró nem hallott arról, hogy a szállítóhelikopter-pilótűknak évente kötelezően le kell repülniük egy óraszámot. Nos, természetesen ezek után azt sem feltételezem a kollegáról, hogy mondjuk megkérdezte volna az illetékes parancsnokságon: a szóban forgó repülést beillesztették a kiképzési repülések közé? Mert egy ilyen VIP-szállítás során simán lehet pl. navigációs vagy egyéb kiképzési vagy ellenőrzési feladatot végrehajtani és máris másképp fest a helyzet.
A tárgyszerű újságírás nevében illett volna kicsit kérdezősködni, mielőtt tényként állítunk valamit és nem a tárgyszerűségéről és a szenzációk előli óvatos elzárkózásáról ismert HavariaPress anyagát egy az egyben átvenni. Ugye.
Arról nem is beszélve, hogy árulja el nekem valaki: miért pont kétmillió forint?

„Magyarország a harmadik olyan nemzet Svédország és Csehország után, mely negyedik generációs Gripen harci repülőgépet üzemeltet.”

Sokadszorra mondanám: ezt a negyedik generációt el lehetne felejteni. A C/D is az F-16/Rafale/MiG-29/F/A-18 kategóriába tartozik. A 4. generációt csak a Saab PR-csapata erőlteti, nem is veszi őket komolyan senki.
A valódi 4. generációs gépek: az amerikai F-22 Raptor és az F-35 JSF. Ez a kettő.

6 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Trau bocs, de generáció ügyben el vagy tévedve:

1. generáció: korai sugárhajtsású gépek, ált hangsebesség alatti sebesség, fegyverzet leginkább csak gépágyú (pl: Meteor, Venom, Vampire, Shooting Star, Sabre, MiG 15/17)

2. generáció: már képesek hangsebesség feletti repülésre, van radarjuk és irányított rakétafegyverzetük. (Super Sabra, Delta Dart, Starfighter, Mirage III, MiG 19/21)

3. generáció: általában már többfeladatú gépek (pl: Phantom, MiG 23/25, Harrier)

4. genráció: szintén leginkább többfeladatú gépek, továbbfejlesztett elektronikával és fegyverekkel. Előtérbe kerül a jó manőverezőképesség.
(pl. Tomcat, Eagle, Hornet, MiG-29, Su 27, Mirage 2000)

4.5, 4+ generáció: a 4. generáció alapvető tulajdonságait megtartó, de fejlettebb eszközökkel felszerelt gépek, de szokták a legmodernebb 4. generációs gépekre is használni. (pl: Super Hornet, Su 30/33/35, Eurofighter, Rafale, Gripen)

5. generáció: F-22 és F-35

11:24 de.

 
Anonymous Thunder said...

Üdv!

Mellesleg; negyedik országként állítjuk hadrendbe:
Svédo., Dél-Afrika, Cseho., Magyaro.

4:30 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

anonymous:
Sosem szegyen, ha a Kedves Olvaso maskepp tudja mint en. Ez egy nyilt blog am... :)

En az altalad irt 2. es 3. generáciot vonnam ossze, hiszen pl. a Mirage II-as es az F-4 Phantom II. szerintem egy korcsoport es kategoria.

Termeszetesen felfogas kerdese a dolog: a lenyeget Te is leirtad. A Gripen es az F-22 nem egy kategoria.


Udv!

Trau

4:32 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

thunder:
Ize, Del-Afrikaba meg nem kerult el egyetlen gep sem. Kerdes, ki allitja eloszor hadrendbe? Mamrint ugy ertem, rendesen, keszultsegi szolgalatot is ellatva? Akar meg igazat is irhattak, datum kerdese az egesz... ;)


Udv!

Trau

6:17 du.

 
Anonymous Ren said...

Nem akarnék ezen nagyon vitatkozni veled Trau, de akkor is a szaksajtóban elfogadott terminológia az én verzióm :)
Pl. http://en.wikipedia.org/wiki/Fighter_aircraft

9:47 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

ren:
Erveid es a Wikipedia felosztasa elott meghajolok. :)

Amugy a dolgot en inkabb ugy probaltam dimenzioiban elhelyezni, ahogy a Saab marketingeli: nevezetesen a Gripen szerintuk az F-16C Falcon elott jar egy generacioval.

Ez a szaksajto es szerintem is baromsag. :)

Ja es azert van a komment, hogy vitatkozzon az ember, nem igaz? Nem vagyok orakulum, tevedhetek es gondolhatok rosszul dolgokat en is...

Udv!

Trau

11:57 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home