Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

csütörtök, március 23, 2006

Külpol mix, #4

Nagyon érdekes (és ez még csak a legenyhébb kifejezés) plakátot hozott nyilvánosságra az ENSZ. A rasszizmus elleni világnap plakátján a dán LEGO cég szerepel, mint elrettentő példa a rasszizmus sokféle formájára. Nos, valóban egy nagyon érdekes dolog: nekem a „rúgjunk egyet Dániába, most az úgyis időszerű”-hangulat jött át.
Főleg, ha Doudou Diéne, az ENSZ rasszizmus, faji diszkrimináció, idegengyűlölet és intolerancia ügyekben illetékes különmegbízottjának szavait olvasom.
Egyre kevésbé kedvelem az ENSZ-et.

Dániáról jut eszembe: a karikatúra-háború második fordulója következik? Mindenesetre közel 300 vallási vezető gyűlt össze egy kétnapos konferenciára az ügyben, Bahreinben. A konferencia felütése a szokásos: háború az iszlám ellen, szemét Nyugat, inzultálás. A konferencia célja, hogy úgymond megelőzzék a hasonló krízisek kitörését. Kétség ne férjen hozzá: ez természetesen a szólásszabadság korlátozását és/vagy eltörlését jelenti. ?Mármint a nyugati demokráciákét, mert ugye a muzulmán országokban szólásszabadság nincs.
Kíváncsian várom, lesz-e újabb balhéhullám.

Mégsem olyan rosszfiú ez a Hamasz, mondta a svájci kormány, partnerséget kínálva nekik, legalábbis a Le Mont De Sisyphe blog dokumentuma szerint. Az ügyben illetékes Micheline Calmy-Rey külügyminiszterasszony már akkor feltűnést keltett, amikor virágot vitt Arafat sírjára.
Igaz, mint a múltban már kiderült néhányszor, Svájc bír érdekes országokkal, szervezetekkel együttműködni, ha érdekei úgy kívánják.

Ha már Hamasz: az Egyesült Arab Emirátusokban járt Khaled Meshaal, a Hamasz politikai vezetője és népes küldöttsége. Március 22-én Abu Dhabiban Meshaal ki is jelentette: a fegyveres ellenállás teljesen jogos lehetőség és folytatni is fogja a palesztin nép és minden //terror//szervezet, köztük a Hamasz is. Nesze neked EU-elvárások...
A terrorszervezet politikai vezetője nem véletlenül járt egyébként az Emírségekben, pénzt gyűjtött a kieső vagy annak látszó izraeli, amerikai és európai //az mondjuk korántsem biztos, hogy az EU leáll, lásd a tegnapi hírcsokor EU-finanszírozási cikkelyét...// források helyett. Irán után az Emirátusok is biztosította a Hamaszt: lesz pénz. A kijelölt leendő pénzügyminiszter, Omar Abdul Razeq kijelentette: az EU hamarosan megváltoztatja álláspontját és feltételek nélkül folyósítja majd a segélyeket a palezstin kormányzatnak, azaz a Hamasznak.
Miért is kéne ezt tennie? Persze ezt fogja tenni, de akkor is...

Ahogy én is ígértem, megfeneklettek az Iránt elítélő BT-határozat tárgyalásai. Nagy meglepetésre Oroszország és Kína áll ellen minden olyan nyugati (amerikai, brit és francia) kezdeményezésnek, mely Irán számára bármilyen kellemetlenséget jelentene (például határidők vagy esetlegesen gazdasági büntetőintézkedések bevezetésének lehetősége a jövőben). Kína és Oroszország természetesen további tárgyalásokon oldaná meg a helyzetet. Az oroszok egyfajta észak-koreai tárgyalási modellt képzelnek el, így kivinnék az ügyet a BT-ből. Látható, hogy az említett modell mennyire hatékony...
Most következnek a kétoldalú tárgyalások: elgyurmáznak még ezen egy darabig. Az iráni időhúzó taktika tökéletesen működik.
És hogy miért is nem vagyok meglepve? 100 milliárdnyi okom van rá... ;)


Számok, ha nem is a már említett 100 milliárdos nagyságrendben. A little green footballs blog vetett egy gyógypillantást az iraki és az afganisztáni katonai veszteségek listájára, egy olvasói levél és egy másik blog, a RedStat egy cikkének segítségével. A cél természetesen a mainstream média elfogultságának és hazugságainak bemutatása.
Azonban az itt elhangzott számokra és statisztikákra pedig a Winds of Change.NET vetette rá magát. Jól megmondja az lgf legénységének, hogy a számok, statisztikák kreatív felhasználása, ellenőrzés nélküli bemutatása nem szép dolog, még a médiaszapulás céljából sem.
Ezért szeretem a blogokat.

Igencsak provokatív cikket közöl a The Amerikan Thinker. A cikkíró szerint a Hosszú Háború nyitófejezete végéhez közeledik és a jihadisták elvesztették ezt a kört. A kérdés: mi következik ezután? J.R.Dunn két részes cikkének első fele hosszú, de nagyon érdekes és értékes anyag.

Abdul Rahman, a már nemzetközi figyelemmel övezett sorssal felvértezett afgán kereszténnel készült videót publikál az Afghan Times. Rahmanért már a fél nyugati világ felemelte a szavát, bár valószínűleg egy amerikai fogolyszabadítási akció többet érne mint bármely aggodalomtól csöpögő beszély.
Tudom, belügy...

Japán is beszáll az iráni játszmába? A Sankei Shimbun japán napilap értesülései szerint az Egyesült Államok informálisan megkérte a japán kormányt, hogy ne vegyen részt az iráni Azadegan olajmező feltárásában. Az olajmező a feltételezések szerint a világ második legnagyobb egybefüggő olajtartalékát rejti.
Ismeretes, hogy az előző héten a legnagyobb japán finomító cég, a Nippon Oil jelentette be, hogy nem importál több olajat Iránból, az üzlet kockázatossága miatt.
A 26 milliárd hordósra becsült olajmezőt az az INPEX olajtársaság tárná fel, melyben a japán állam 36 százalékos részesedéssel rendelkezik.
Érdekes. Főleg úgy, hogy Japán ugye a másik lator állam, Észak-Korea nukleáris robbanófejei és rakétái miatt aggódhat, így pontosan tudja, milyen tétről van szó.

A Telegraph értesülései szerint élő kapcsolatot lehet kimutatni a Líbia által a nukleáris feketepiacon vásárolt atomtöltet-tervrajz és az iráni atomfegyverkezési program között. A kulcsbizonyíték állítólag egy olyan, 15 oldalas dokumentum, melyet még Irán adott át az IAEA-nak tavaly októberben, több száz másik irattal együtt.
Az iratban leírtak, bár csak vázlatosak, de hasonlóak ahhoz a kínai atomfegyxver-tervrajzhoz, melyek a líbiaiak az A. Q. Khan által üzemeltetett, nagy nyilvánosságot kapott „atompiacon” vásároltak.

Az orosz iraki nyomulásról értekezik az Iraq The Model blog bejegyzése. A már vihart kavart moszkvai Hamasz-vizit (mely látszólag teljesen céltalanul ért véget) után az oroszok Harith al-Dhari-t hívták meg, aki az Association of Muslim Scholars nevű szervezet vezetője. A dologhoz hozzátehető még a bászrai kormányzó működése, aki elvből kizárja az amúgy brit felügyelet alatti tartomány megbízásaiból a brit cégeket és helyette az orosz cégeket látná szívesen. A kormányzó az iraki orosz nagykövetet is vendégül látta ez ügyben.

S a végére két érdekesség:
Az első: 14 év után szakít a Gallup és a CNN. A közvélemény-kutató cég szerint a csatorna nézettsége csökken és ez nem tesz jót a Gallup imidzsének. A CNN természetesen élesen tiltakozik a megállapítás ellen.

S a legeslegjobbabb: a 10 legnépszerűbb arab konspirációs elmélet.
A Number One: Izrael készítette el madárinfluenza-vírust. A vírus direkt úgy van kialakítva, hogy csak olyan géneket károsítson, melyek az arabok emberekben van meg. Esetleg a „sárga fajt - különösen a kínaiakat és a vietnamiakat” támadja meg, mely „erősödő hatalmak” fenyegetik az „amerikai egyeduralmat.”
Abd Al-RahmanGhunwym, Al-Thawra című kormány-napilap, Szíria.