Repülés, haditechnika, geopolitika, hülyeségeken csámcsogás. Mint a bazárban. :)

hétfő, március 20, 2006

Külpol mix, #1

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb lépése volt az Irakban zsákmányolt dokumentumok egy részének nyilvánosságra hozatala. Az amerikai Védelmi Minisztérium azt várja a lépéstől, hogy a bloggerek, az internet-felhasználók és a karosszék-szakértők rávetik magukat az „élő” hírszerzési dokumentumokra, s egyrészt lefordítják angolra, másrészt elemzéseket is készítenek, felhozva ezzel esetleg olyan összefüggéseket, melyeket a tóúlterhelt és kis létszámú DoD-csapat nem lelt meg.
Michelle Malkin weblapján már meg is jelentek az első érdekes és/vagy értékes találatok.
A Pajamas Media is nyomon követi az iratok ügyét.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága előtt tervezi feljelenteni Dániát 27 mozlim csoport, miután az ország főügyésze még március 15-én bejelentette: nem perelhető be a Jyllands-Posten a sokat emlegetett 12 karikatúra megjelentetése miatt. A mozlim szervezetek viszont sérelmezik azt, hogy a dán bírói szervek nem büntetik meg a mozlim szervezetek szerint próféta-gyalázó karikatúrák első megjelentetőit.
A 27 szervezet emellett becsületsértésért és/vagy rágalmazásért is beperli az újságot.

A Daily Times svájci dokumentumokra hivatkozva jelentette be, hogy 2001. márciusában aktív külső segítségre számíthattak a világörökség részét képező Bamyan Buddhák lerombolásánál. A hegyoldalba vájt óriási Buddha-szobrok felrobbantása és megsemmisítése (mert ugye idegen istenséget ábrázoltak, tehát a tálib rezsim szerint pusztulniuk kellett) a világ felháborodott, de természetesen ez a szokásos „mélyen elítéljük” illetve „aggodalommal figyeljük”-jellegű nyilatkozatokban merült ki. A cikk szerint a scájci dokumentumokban megszólaló helyi szemtanú pakisztáni és szaúd-arábiai mérnököket látott, akik segítettek a táliboknak a felbecsülhetetlen értékű műalkotások elpusztításában.

XVI. Benedek pápa vezényletével a keresztes hadjáratok átértékelése kezdődött el: legalábbis erről értekezik a The Times. Egy hétvégi konferencián, melyet a Regina Apostolorum Pontifical Egyetemen tartottak, Roberto De Mattei történész úgy vélekedett: „a keresztes lovagok válasz volt a keresztény földekre érkező muzulmán invázióra és a Szentföld muzulmán pusztítására”.
Kemény megfogalmazás egy érzékeny időpontban. Érdemes felidézni, hogy II. János Pál pápa 2000-es „bocsánatkérése”, mely a keresztes lovagok cselekedetein kívül érintette az inkvizíció és az antiszemitizmus tárgykörét is, a vatikáni konzervatívok rosszallását váltotta ki. S ezeknek a konzervatívoknak egyik igen befolyásos alakja egy bizonyos Joseph Ratzinger kardinális volt, akit már XVI. Benedek néven ismerünk.
Mindenféleképpen nagyon fontos üzenet lesz ez, ha valóban elkezdődik a keresztény egyház múltjának átértelmezése vagy legalábbis másképp árnyalása. Főleg, ha az átgondolás területe a „gonosz keresztények – ártatlan mozlimok” címmel kanonizált topikot is érinti.

Új divatra lett figyelmes Sandmonkey: tapasztalatai szerint Kairóban népszerű, divatos motívummá válhat a horogkereszt. Természetesen nem véletlenül: kötve hinném, hogy az arab fiatalok az ősi hindu vallási szimbólumként hordják a Nyugaton egyértelműen antiszemita és a hitleri Németországhoz kötődő jelet.
Érdekes párbeszédet közöl a Jimmy’s Corner egy horogkeresztet viselő egyiptomi fiatallal.

A Wikipédia szvasztika-cikkelye.

Eltanácsolták az Al Azhar egyetemről Abdel Karim Suliman 22 éves egyiptomi joghallgatót, aki blogján nem az elvárt témákról beszélt az elvárt hangnemben és szöveggel. A dolog nem váratlan: a fiatalembert 2005. november 3-án már egyszer letartóztatták egy ügyben.
Suliman meglehetősen nagy vihart kavart az iszlámhoz és az egyetemének működéséhez fűzött negatív véleményével.

Isrhad Manji a sok vitát kiváltott izraeli falról ír – melynek célja az öngyilkos palesztin és más arab terroristák távoltartása Izrael belső területeiről. Sok mindent el lehet mondani pro és kontra. Egy biztos: az öngyilkos merényletek száma radikálisan csökkent, amióta az elválasztó fal már részlegesen kiépült. Talán ezt is illene legalábbis figyelembe venni.

Teflon Európa: ez a címe Victor Davis Hanson írásának. Írásában a gitmói és a hágai börtönviszonyok között tesz különbségeket: nem egészen úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Kicsit tovább is megy, miközben néhány apróságot vesz észre az európai és az amerikai politizálást kísérő híradásokkal, tudósításokkal, felhördülésekkel kapcsolatban.

5 Comments:

Anonymous Thunder said...

Üdv!
Teflon Európához pár észrevétel:

-Mladic és Karadzic keresése; ez a szerbek dolga (elvileg), és nem maga "Európa" végzi. Látszik is; nincsenek meg, szerbeknél meg politikai küzdelem része a keresésük.

-Chirac és az atomfenyegetés. Hát igen. De ő csak pofázik, nem támadott meg egy országot se közben... (más kérdés; nem is tudna mivel).


Amúgy; sok igazság van ebben az írásban (is).

4:04 du.

 
Anonymous Thunder said...

Üdv újra!
Csak egy rövid hír:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20060320iraki.html

6:22 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

thunder:
1., Hivatalosan a szerbeke: de az USA-bol nezve ez sokkal inkabb szorszalhasogatas.
2., Igy igaz: a nuklearis fegyverek bevetesenek meglibbentese inkabb a belpolitikanak szolt, mintsem elrettenteskent a terroristak szamara.
A francia fegyveres erok jelenlegi allapota is lehetove tenne egy korlatozott atomcsapast.

Udv!

Trau

9:17 du.

 
Anonymous Thunder said...

Üdv!
Lehet szőrszálhasogatás; de az ördög a részletekben lakozik...

4:34 du.

 
Blogger Trau said...

Napsugarast!

thunder:
Igy igaz... :)


Udv!

Trau

8:37 de.

 

Megjegyzés küldése

<< Home